Schaakclub Santpoort

Afgelopen weekend werd in Krommenie het NHSB jeugdkampioenschap in de A-D categorie gespeeld.

Voor de D categorie moesten de spelers zich eerder in het seizoen plaatsen. Isabelle en Eldon mochten vanuit het plaatsingstoernooi Joey vergezellen, die op grond van zijn rating al een plek had gekregen.
In dit zware toernooi moesten op de 1e dag 5 partijen van 30 minuten pp gespeeld worden. Met 2.5 stonden Isabelle en Joey op 50%, Eldon bleef een half puntje achter. Zondag volgden er nog eens vier partijen. Joey en Eldon wisten 2 punten aan hun totaal toe te voegen, Isabelle wist ook de tweede dag 2.5 punten te scoren en eindigde van ons drietal het het hoogst met 5 punten op een gedeelde 9e plek. Joey eindigde op plek 14 en Eldon op een gedeeld 16e plaats.

Ook in de C categorie had Santpoort 3 deelnemers: Cheryl, Jelle en Sjoerd. In deze categorie was de speelduur drie kwartier per persoon en stonden op zaterdag 4 partijen op het programma, op zondag volgden er nog eens drie.
Cheryl had de pech om die eerste dag zowel tegen Jelle als Sjoerd te moeten spelen, en deze partijen ook nog te verliezen. De rest van het toernooi werd alles gewonnen, zodat ze op een gedeelde 4e plek eindigde (maar zesde, en net buiten de prijzen). Een zeer knappe prestatie, want op grond van haar leeftijd had ze ook nog in de D-categorie mogen uitkomen.
Jelle speelde een zeer goed toernooi, verloor maar 2x (waaronder tegen de winnares) en kwam net een halfje tekort voor een NK-plek. Wel kwam hij op het podium terecht. Met een TPR van bijna 1400 kan hij terugkijken op een geslaagd weekend.
Sjoerd startte voor de scorebord-journalist zeer goed, maar Fritz dacht er het zijne van. Met 4 uit 4 sloot hij de eerste dag af. Sjoerd had problemen met het speeltempo, kwam veel in tijdnood, wat er mede de oorzaak van was dat hij zondagmorgen bleef steken op een remise tegen Timardi en daarna verloor van Edwyn. Om zicht te houden op het NK moest de laatste ronde gewonnen worden tegen Sjors. Materieel kwam Sjoerd goed te staan, maar de klok werd een extra tegenstander. Uiteindelijk had Sjoerd nog 9 seconden op de klok toen hij het mat wist te bereiken. De gedeelde 1e plek leverde op grond van weerstandspunten de beker voor de 2e plaats, en het gewenste NK-ticket.

In de B-categorie twee deelnemers van Santpoort, Bas en Daan, die beiden aasden op de 2 beschikbare NK plekken.  Hun grote concurrenten waren daarbij Halana en Sereyo. Er werden op beide dagen 3 partijen van 75 minuten pp gespeeld. Na elk een overwinning in de eerste ronde won Bas in ronde 2 van Sereyo en Daan van Halana. Ronde 3 bracht ze dus tegen elkaar, en na een vlotte remise konden ze de schoolboeken oppakken.
De volgende ochtend wist Daan het sleutelduel tegen Sereyo te winnen, die in tijdnood kwam en vervolgens tegen Maarten ook een punt te pakken. Omdat Bas achtereenvolgens van Maarten en Halana won, stonden ze 1 ronde voor het eind al anderhalf punt los van de achtervolgers en waren de NK tickets binnen.
Daan won daarna vlot van Robbert, Bas met heel, heel veel geluk van Christopher.
Later deze of komende week moet er dus een barrage gespeeld worden aan welke kant van de slaapkamer de beker van de 1e plek komt te staan.

In de A-categorie wilde Ilias proberen om een NK plek te verwerven. Ook hier op beide dagen drie partijen. Het bleek dat Ilias met schaken in de ochtend toch wat problemen had. De 1e ronde verloor hij verrassend van Richard, en moest hij direct in de achtervolging. Met 2 uit 3 zag hij dat Arnoud van Richard wist te winnen, zodat hij terug in de race was.
Ook zondagochtend bleek dat hij zijn sterkste spel niet kon laten zien. Gelukkigerwijs wist hij desondanks deze pot winnend af te sluiten om daarna van Arnoud te winnen.  Omdat beiden de laatste ronde ook winnend afsloten en dus met 5 punten gelijk eindigden, moeten ze komend weekend aan de bak om in een barrage de enige beschikbare NK plek te veroveren.
Hopelijk lukt het Ilias om deze tweekamp te winnen, dan klopt in ieder geval de prijswinnaarsfoto, waarop hij de 1e plaats beker voorlopig op basis van WP mocht vasthouden.

Geef een reactie