Schaakclub Santpoort

Aartswoud 2 tegen Santpoort, twee ‘ontheemde’ clubs namen het afgelopen zaterdag op tegen elkaar. Aartswoud speelt in Hoogwoud, Santpoort in de Velserbroek…… Rond de vertrektijd van 12 uur een lichte paniek want Jan was in geen velden of wegen te bekennen. Gelukkig vonden we Ton bereid om alles uit zijn handen te laten vallen om de opengevallen plaats in te vullen, dank nogmaals Ton! In Hoogwoud aangekomen blijken we op de kolfbaan (juist ja, met een k, niet een g) te spelen. Kent u het? Nou ik in ieder geval niet, maar na een snelle uitleg  kon mijn middag al niet meer stuk. Één van de oudste spelen van Nederland, stammend uit de Middeleeuwen en beoefend in de kop van Noord-Holland. Maar daar kwamen we natuurlijk niet voor, aan de slag aan de borden.
 
Stefan speelde op bord 1 een gedegen partij, leek wat kansen op de open h-lijn te hebben richting de koningstelling van zijn tegenstander, maar moest ook opletten op zijn eigen koningstelling (lang gerokeerd). Niemand durfde de stelling met geweld open te breken, een remise was het gevolg.
 
André stond op bord 2 met een dichtgeschoven pionnenstructuur en moest opletten geen open lijnen te creëren richting zijn koningstelling. Toen zijn tegenstander rokeerde was dat gevaar geweken en blunderde zijn tegenstander pardoes ook nog een toren weg. Stukken in de doos, lekkere overwinning.
 
Gijsbert op bord 3 kreeg in het middenspel met ieder toren en loper een tweetal dubbelpionnen. Toen de stukken werden geruild zonder compensatie stond hij helaas verloren, de pionnen en dominante koning van zijn tegenstander rolden zijn stelling op.
 
Ikzelf speelde op bord 4, kreeg een gezonde pluspion vanuit een combinatie in de opening. Daarna dacht ik snel te kunnen winnen door materiaalwinst, nog een keer doorrekenen en gelukkig een matnet doorzien. Daarna leek het op remise uit te draaien, maar via weer een kleine combinatie kon ik mijn toren op de cruciale 7e rij houden en het voordeel van de pluspion gaan uitbuiten. Nadat de overgebleven stukken geforceerd werden geruild was het pionneneindspel gewonnen.
 
Peter op bord 5 speelde prima maar verloor in een paardeneindspel helaas de controle over het spel. Zijn tegenstander wist de voorsprong van 1 naar 2 pionnen uit te breiden en Peter kon alleen maar hopen op een blunder om nog een ½ binnen te halen. Dat gebeurde niet, dus helaas verlies.
 
Jelle op bord 6 speelde net als Stefan al vrij snel remise, leek ook niet meer in te zitten op dat moment.
 
Invaller Ton moest het opnemen tegen een tegenstander met 300 ratingpunten meer, stond in het middenspel comfortabel en vroeg of hij remise mocht accepteren. Leek op dat moment prima, dus de punten gedeeld.
 
Invaller Rob tenslotte speelde op bord 8 tegen de veteraan van Aartswoud, meer dan 70 jaar lid (!). Het leek mij een remiseachtige stelling met beide partijen een loper en paard en 6 pionnen. Toen ik even later weer keek stond Rob helaas totaal verloren, zijn tegenstander had een vrijpion op a7 die Rob’s paard bond en kon het op de koningsvleugel rustig afmaken.
 
Wie goed heeft geteld komt helaas tot de kleinst mogelijke nederlaag (4,5-3,5). Volgende wedstrijd tegen het nog ongeslagen Caïssa, mooie gelegenheid om ons te revancheren! Rob en Ton, bedankt nogmaals voor het invallen!!

Geef een reactie