Schaakclub Santpoort

Op Hemelvaartsdag 1 mei ging in Rijswijk het driedaagse NK voor de D-jeugd van start. Een prima locatie in een park met genoeg ruimte om nog even de benen te strekken. Zo hebben de kinderen een heel voetbalveld tot hun beschikking waar tussen de partijen dan ook flink gebruik van gemaakt werd. 50 deelnemers bij de jeugd en 30 bij de meisjes. Santpoort had drie troeven, de broers Bas en Daan Haver en Dave Looijer.

Dag 1
Nou heb je dus een veld van 50 deelnemers en moeten er toch twee clubgenoten in de eerste ronde tegen elkaar. Dave tegen Bas ging gelijk op totdat Dave zich op een paardenzet verkeek en pardoes zijn toren weggaf. Ze hebben nog wel lang doorgespeeld, maar dit werd door Bas niet meer weggegeven. Daan speelde tegen Sebastiaan Lubbers en wist met eeuwig schaak een materiële achterstand tot een remise te brengen.
In de tweede ronde nederlagen voor Bas en Dave en een prima winstpartij van Daan tegen Brian Möllenkamp. De laatste ronde van de eerste dag leverde het eerste punt op voor Dave.
Bas verloor van de in de top eindigende Renzo Ducarmon en Daan kwam na 18 zetten in een dichtgeschoven stelling remise overeen met Florian Verweij. Hij eindigde de dag met twee uit drie in de subtop van het klassement.

Dag 2
Nieuwe ronden, nieuwe kansen. Daan moest aantreden tegen de als vijfde geplaatste Rik Roelofs (rating 1655). Hij speelde een prima partij en omdat Rik zijn eigen loper tot pionwaker degradeerde kon Daan met zijn vrije paard de koning opjagen en in combinatie met de dame een toren winnen. Daan stormde zo met drie uit vier de top tien binnen.
Broer Bas daarentegen moest een zeperd incasseren en ook Dave wist een tot het middenspel beduidend betere stelling niet tot winst te brengen en scoorde een half puntje.
Ronde vijf voor Bas weer een vol punt tegen Robby Kevlishvili. Deze jongste deelnemer is geboren in 2001 en zal bij de pupillendag vast en zeker hoge ogen gooien. Dave zijn stelling werd door Jorick Laan met een lint aan pionnen geheel dichtgeschoven. Hij had dat met een paard voor twee pionnen moeten doorbreken om nog wat spel over te houden. Nu werd het een kansloze missie. Daan moest door zijn goede klassering aantreden tegen Roger Meng. Deze uiteindelijke nummer twee bleek een maatje te groot.
De laatste ronde van dag 2 voor Dave een remise tegen Daan’s tegenstander uit de eerste ronde (Sebastaan Lubbers). Bas had in ronde zes tegen Derek-Jan Rahangmetan een paardenvork in petto. Damewinst werd partijwinst. Daan speelde het langste door. Terwijl menigeen al in het hotel zat, of op weg was naar huis, had Daan nog slechts een paar minuten op de klok. Zijn tegenstander Renout Swarts nog minder. Die bood remise aan, hetgeen door Daan terecht geweigerd werd. Met een paard en een pion tegen een pion wist hij te promoveren en te winnen. Zo deelde hij de 8e t/m 12e plaats aan het einde van de tweede dag.

Dag 3
Dave begon dag drie beter dan de vorige dagen. Dag 1 begon hij met een nederlaag, dag 2 met een remise en de derde dag met een overwinning op Olger van Donk. Bas speelde de 7e ronde tegen Rik Roelofs. Door tijdnood moest hij in gewonnen stelling remise afgeven. Toch een prima partij van Bas. Daan had weinig nachtrust genoten. De schaakkriebels hadden hem al voor het krieken van de dag doen ontwaken. Geen luxe dus, met een zware dag voor de boeg.
Tegen Tom Witsenburg kwam hij in het middenspel reeds remise overeen.
Ronde 8 voor Bas een mooie overwinning op Jaimy Soeterbroek. Zijn tegenstander reageerde te laat op een oprukkende pion. Dave speelde tegen Yvar Verseef. Na een loper en een pion achterstand vocht Dave zich knap terug in de partij en behaalde zelfs een gewonnen eindstelling. Toch wist hij zich niet te onttrekken aan de achtereenvolgende schaakzetten van Yvar en zo eindigde dit helaas in remise. Daan trok tegen Lars Vereggen aan het kortste eind door een paard de verkeerde kant op te spelen. De daarna oprukkende pionnen waren niet meer te houden. In de laatste ronde van het toernooi helaas twee nullen voor Bas en Dave.
Bas verloor van Martijn van Blitterswijk en eindigde met 4,5 punten in het midden van het klassement. Dave verloor (ook door een foute paardenzet) in een zeer kansrijke stelling. Jammer, want anders had hij het toernooi ook met 4,5 punten kunnen beëindigen.
Was Daan op dag twee de laatste die de speelzaal verliet, ook op dag 3 bleek hij tot de Die Hards te behoren die nog zaten te zwoegen boven het bord. Met zeer solide spel wist hij Olav Mostertman in de verdediging te drukken en na promotie het punt binnen te halen. Uiteindelijk behaalde hij met 5,5 punten een 13e plaats. Een felicitatie waard.

Slot
Het was een prachtig toernooi. Door die lange partijen heb je als toeschouwer na drie dagen geen poten (sorry: voeten) meer over. We hebben meegeleefd, genoten en geleden. Na de prijsuitreiking kreeg iedere deelnemer een leuke standaard met een fragment uit één van zijn partijen erop en een mooi toernooiboek uitgereikt. Van hieruit een bedankje aan de goede organisatie en we hopen volgend jaar weer een delegatie naar Rijswijk te mogen komen.

(Alle standen, individuele uitslagen, partijen, en sfeerverslagen/foto’s staan op http://www.haagseschaakbond.nl/)

Geef een reactie