Schaakclub Santpoort

Op Hemelvaartsdag en de 2 volgende dagen werd in Rijswijk het Nederlands Kampioenschap jeugdschaken voor D-spelers gehouden (geboortejaar 1994,1995). Er werd in negen ronden gestreden om de titel “kampioen van Nederland” en er waren bovendien 2 plaatsbewijzen te verdienen voor de Europese en Wereldkampioenschappen 2006. Deelname aan dit gesloten NK was voorbehouden aan de spelers die bij de top waren geëindigd in één van de provinciale voorrondes.

De sterke Santpoort jeugd was met maarliefst 2 kinderen vertegenwoordigd. Noord-Hollands kampioen Ilias van der Lende speelt al jaren op landelijk topniveau en was als derde geplaatst. De talentvolle Miguoël Admiraal had op basis van zijn goede prestaties dit seizoen een vrijplaats gekregen en was als 23e geplaatst. Wim Laurens Gravemaker was eerste reserve, maar kwam niet aan spelen toe omdat er van de 52 deelnemers geen enkele uitvaller bleek te zijn. Dit geeft al aan hoe gemotiveerd deze groep talenten was en het beloofde dan ook een loodzware strijd te worden.

Zowel Ilias als Miguoël begonnen sterk. Ilias won in een zorgvuldige opgebouwde partij van een sterke speler en Miguoël was een maatje te groot voor zijn tegenstander. In de tweede ronde wist Ilias opnieuw te winnen. Ondanks goed spel verloor Miguoël nipt van één van de top tien geplaatste spelers. De derde ronde overkwam Ilias precies hetzelfde tegen dezelfde tegenstander. Een klein moment van onachtzaamheid werd hem fataal in deze spannende partij. Miguoël wist wel keurig te winnen van zijn tegenstander.

De volgende dag nam de spanning dramatisch toe. Alle topspelers lieten in de loop van de dag hele of halve punten liggen en onze Santpoortspelers draaiden uitstekend mee. Aan het eind van de zesde ronde stond Ilias op 4 punten en Miguoël op 3 punten. Ze waren hier beiden niet geheel tevreden mee, maar er lagen nog volop kansen. Er was op dat moment al geen speler meer met meer dan 5 punten en het spelersveld lag uiterst dicht bij elkaar.

De derde dag moest beslissingen forceren. Ilias stond voor de taak om te winnen van de regerend Nederlands kampioen bij de E en Miguoël had ook niet gemakkelijk geloot. Op voortreffelijke wijze konden beide spelers hun klasse etaleren en zowel Ilias als Miguoël kwamen zegevierend uit de strijd. Bij Miguoël was de pijp toen een beetje op aan het raken en voor Ilias werd de spanning tot grote hoogte opgevoerd. De tweede partij werd door Miguoël dan ook ongelukkig verloren en Ilias hield de schade beperkt door remise te spelen tegen één van de favorieten. In de laatste ronde bleek inderdaad dat Miguoël zijn kruit verschoten had en hij moest weer een nul incasseren. Voor Ilias pakte de loting voor de laatste ronde zeer ongelukkig uit. Hij lootte tegen de op papier sterkste speler, die ook nog eens in de loop van het toernooi in bloedvorm was geraakt. Ilias moest voor de winst gaan, maar helaas voor Ilias ging deze strijd verloren en daarmee zijn kans op een podiumplek. Omdat het veld aan de top zo verschrikkelijk dicht op elkaar zat viel Ilias terug naar een gedeeld 12-de plek met een score van 5.5 punten en Miguoël legde uiteindelijk met 4 uit 9 beslag op een gedeeld 32-ste plek.

Al met al een extreem spannend toernooi, waarin op hoog niveau werd geschaakt. Ondanks dat er uiteindelijk geen prijzen werden behaald hebben beide spelers van schaakclub Santpoort hun visitekaartje landelijk weer afgegeven.

Geef een reactie