Schaakclub Santpoort

Afgelopen zaterdag werd in Eindhoven het Open Nederlands Kampioenschap rapidschaak voor jeugdspelers in de leeftijdsgroepen 1997 tot en met 1985 gehouden. Dit kampioenschap is één van de toernooien die door de jeugdcommissie voor onze jeugdspelers als belangrijk wordt beschouwd om ervaring op te doen, door te spelen tegen sterke spelers van andere clubs.

Het toernooi vond plaats in Eindhoven en was uitstekend georganiseerd. Omdat het een rapid toernooi was konden er 9 ronden zwitsers worden gespeeld met een speeltijd van 20 minuten per persoon. Dit betekende wel dat de deelnemers continu aan het schaken waren want het speelschema bood geen ruimte voor extra pauzes. Een zwaar toernooi dus waarbij onze spelers het prima hebben gedaan.

We vertrokken ’s ochtends om acht uur bij het Polderhuis met 14 deelnemers en de nodige begeleiders die tijdens het toernooi klaar moesten staan met grote hoeveelheden eten en drinken. De heenreis verliep voorspoedig en om ongeveer kwart voor tien konden we ons gaan melden bij de toernooiorganisatie. Na het aanmelden was er nog even tijd om rond te kijken waarna de wedstrijden om ongeveer kwart voor elf begonnen.

De organisatie had gezorgd voor een drietal digitale borden waardoor er ook partijen via internet konden worden gevolgd. De openingspartij van de dag werd gespeeld door Ties Schalij en Sjoerd Haver. Een partij die door Sjoerd in een zet of 10 werd gewonnen waarna hij en Ties als een speer naar de ruimte met het grote internet scherm holde om te kijken of ze nu echt op internet stonden. En ja, de partij stond er echt. Een prima en leuk begin van de dag.

In de leeftijdscategorie 1997 werd meegespeeld door Sjoerd Haver en Vijay Bolt. Sjoerd (die overigens is geboren in 1998) begon dus op het podium met de openingspartij en een overwinning en ook daarna bleef hij regelmatig punten scoren ondanks het feit dat hij jonger was dan de meeste tegenstanders. Uiteindelijk haalde hij de prima score van 4 uit 9. Ook Vijay heeft het erg goed gedaan op zijn eerste grote toernooi. Hij begon met een aantal nederlagen maar liet zich niet uit het veld slaan en kwam gedurende de dag steeds beter in zijn spel. Een overwinning in de laatste ronde was een mooie afsluiting van een prima toernooi.

In de leeftijdscategorie 1996 speelden Daan en Bas Haver. Daan ging uitstekend van start met een paar prima overwinningen terwijl Bas juist wat minder op gang kwam. Bas had echter veel aan een gesprek met Epco over de zin van schaken en het leven in het algemeen (en aan het potje schaak dat daarbij hoorde) en hij kwam steeds beter in zijn spel. Dit resulteerde in een 4,5 punten na 8 ronden. Dezelfde score die Daan ook had gehaald. Het indelingssysteem bepaalde vervolgens helaas dat de broers het in de negende ronde tegen elkaar moesten opnemen. Daar word je niet blij van natuurlijk. Bas was de gelukkigste in deze partij. Hij eindigde op een bijzonder knappe 12de plaats met 5,5 punten. Daan sloot zijn toernooi af met 4,5 punten en een prima 20ste plaats Overigens haalde beide een tpr van meer dan 1100 wat ruim boven hun elorating ligt.

In de leeftijdscategorie 1995 werd Santpoort vertegenwoordigd door de dames Robin Anne Gravemaker en Shanti Bolt. Voor Robin Anne was het de tweede keer dat ze op een NK uitkwam na haar plaatsing als beste meisje van de NHSB voor het NK individueel in Waalwijk eerder dit jaar. Zij eindigde uiteindelijk op een prima score van 4 uit 9. Ook Shanti deed het uitstekend. Zij scoorde bij haar debuut op dit niveau 3,5 uit 9 en ik denk dat je, nu je eenmaal aan een NK hebt meegedaan, het volgende keer nog beter zult doen.

In de leeftijdscategorie 1994 was Santpoort vertegenwoordigd met 4 deelnemers namelijk Nina Schumacher, Wim Laurens Gravemaker, Miguoël Admiraal en Ilias van der Lende.

Nina heeft veel toernooiervaring en dat bleek ook weer tijdens dit zware toernooi. Zij boekte een aantal prima overwinningen en liet zich niet van haar stuk brengen als het eens een partij wat minder ging. Zij scoorde 4 uit 9 waarbij ze door de sterke tegenstand in slaagde een tpr te scoren die boven haar rating ligt.

Wim Laurens speelde zijn eerste individuele NK. Hij ging voor een plaats bij de beste 10. Dat resultaat zat er ook de hele dag in maar een onverdiende nederlaag in de achtste ronde gooide roet in het eten. Toen de teleurstelling verwerkt was werd echter de laatste tegenstander er vastberaden in 19 zetten afgehakt. Uiteindelijk dus een uitstekende score van 5 uit 9.

Ook Miguoël speelde zijn eerste individuele NK. Ook hij liet zien dat hij net als Wim Laurens bij de subtop van Nederland gaat horen en misschien zit er nog wel meer in de komende jaren. Na een tussenstand van 3 uit 6 bracht een prachtige eindsprint hem op 6 uit 9 en een zeer eervolle 10de plaats.

Ilias tenslotte was één van de kanshebbers voor de titel. Hij ging uitstekend van start. Met geconcentreerd spel werden de wat minder sterke tegenstanders verslagen wat resulteerde in een 4 uit 4 tussenstand en een 1e plaats. Door een overwinning op Quinten Ducamon in de vijfde ronde nam Ilias zelfs alleen de leiding maar nederlagen tegen de latere winnaar Robin van Kampen en tegen de latere nummer 2 Lisa Schut wierpen hem een paar plaatsen terug. Een prima overwinning in de achtste ronde en een remise in ronde 9 tegen Arthur Pijpers betekende echter een meer dan uitstekende vijfde plaats en een plaats op het podium bij de prijsuitreiking.

Tenslotte speelden 4 van onze jeugdleden, Nathalie van der Lende, Roman Schumacher, Jeronimo en Navarone van der Star, mee bij de leeftijdscategorie 1992.

Nathalie scoorde 3,5 uit 9 en daar was ze zelf niet echt tevreden mee. Achteraf bleek echter dat haar tpr meer dan 100 punten boven haar rating lag wat aangeeft dat ze speelde tegen sterke tegenstanders. Al met al dus een prima prestatie.

Roman en Jeronimo scoorde beide een prima 4 uit 9. Ook in hun geval met een tpr die boven hun rating lag. Goed gedaan dus alle twee. Gezien jullie schaakontwikkeling afgelopen seizoen denk ik dat jullie de komende jaren alleen maar beter gaan scoren.

Naverone was de hele week ziek maar haalde uiteindelijk de beste score in deze categorie met 4,5 uit 9 en een tpr van 1521. Naverone verloor maar 3 partijen, won er 3 en speelde er 3 remise. Een resultaat om dik tevreden mee te zijn.

De prijsuitreiking was een kwart over zes waarna we, toen we alle spelers weer hadden gevonden (een paar spelers moesten nog wat energie kwijt via een potje voetbal), moe maar voldaan richting Velserbroek vertrokken. Na een hapje eten onderweg kwamen we rond 10 uur weer in de polder aan. Al met al een lange en vermoeiende dag maar wel een dag waar alle spelers en begeleiders met veel voldoening op terug kunnen kijken. Volgend jaar is het kampioenschap op 21 oktober. Daar gaan we misschien wel met een nog grotere groep naar toe.

Geef een reactie