Schaakclub Santpoort

In een perfect georganiseerde titanenstrijd verdeeld over 3 dagen vond in Rijswijk op 20, 21 en 22 mei het Nederlands kampioenschap schaken voor kinderen tot en met 12 jaar plaats. Er werd gespeeld in 2 groepen, in de algemene groep streden 50 jongens om de ereplaatsen, bij de meisjesgroep waren er 30 speelsters. Alle deelnemers aan dit gesloten toernooi behoren bij de landelijke top en hadden plaatsing afgedwongen door een toppositie bij regionale en provinciale kampioenschappen.

Er moesten 9 partijen gespeeld worden met 1 uur bedenktijd per speler. Van schaakclub Santpoort uit Velserbroek verdedigden Ilias van der Lende in de algemene groep en Nathalie van der Lende bij de meisjesgroep de eer van de Noord-Hollandse schaakbond.

Uiterst geconcentreerd en optimaal gebruik makend van de speeltijd scoorden beiden de eerste dag 2 uit 3. Hiermee werd voor beiden een 13-de positie bereikt in de tussenstand, een goede basis van dit loodzware toernooi waar niets cadeau gegeven werd en op hoog niveau geschaakt werd. Door het zogenaamde Zwitserse indelingssysteem waarbij goede resultaten leiden tot zwaardere tegenstanders beloofde de tweede dag veel vuurwerk.
Nathalie bleef koelbloedig en behaalde weer twee goede overwinningen, waardoor ze na de tweede dag op een achtste positie belandde. Ilias deed daar niet voor onder en wist op te klimmen tot een elfde positie door twee zwaar bevochten partijen naar zich toe te trekken.

Omdat de top van het klassement nauwelijks voor elkaar onder deed was er nog van alles mogelijk. De laatste speeldag moest uitsluitsel bieden en de spanning was te snijden bij zowel de spelers als de meegereisde begeleiding en ouders. Vele tactische varianten werden doorgenomen en gespeelde partijen van tegenstanders werden uitgebreid geanalyseerd. Dankzij de uitstekende organisatie kon dit via een speciaal ingerichte internetsite gebeuren, waarop alle informatie gedurende de drie dagen bijna live te volgen was. Zo konden alle geïnteresseerde thuisblijvers meegenieten van dit spektakel.

De laatste dag begon voor Ilias met een uitstekende overwinning. Nathalie bereikte ook een geweldig resultaat door een verdiende remise tegen de latere nummer twee. Nadat Ilias in de achtste partij ook als winnaar uit de strijd kwam hing een sensatie in de lucht. De 9 jarige stond tweede in het tussenklassement. Bij Nathalie was de vermoeidheid even toegeslagen, zij moest na lange strijd de achtste partij verloren geven.

De spanning was bij de negende en laatste partij bijna ondraaglijk. Nathalie streed voor wat ze waard was en won. Hiermee werd ze achtste in het eindklassement, een formidabele prestatie. Bovendien mocht ze bij de prijsuitreiking de schoonheidsprijs in ontvangst nemen voor de mooiste partij van het meisjestoernooi. Bij Ilias sloeg in de laatste partij de vermoeidheid enigszins toe en na een lang gevecht moest hij zijn tegenstander feliciteren. Toen de rookwolken waren opgetrokken bleek hij toch nog een zesde plaats in het eindklassement te hebben bereikt, daarmee vele voormalige Nederlandse kampioenen achter zich latend. Deze prestatie van de piepjonge Santpoorter was zo opzienbarend dat hij door de KNSB uitgenodigd is om deel te nemen aan de open Franse kampioenschappen.

Al met al een fantastisch toernooi met geweldige prestaties van beide kinderen van schaakclub Santpoort.

Ook namens Schaakclub Santpoort feliciteren wij jullie met de uitstekende resultaten!

Geef een reactie