Schaakclub Santpoort

Zaterdag 19 december was de laatste dag van het NK teamschaken in Amersfoort. In deze meesterklassen was Santpoort in alle leeftijdscategorieën vertegenwoordigd, een unicum in de clubhistorie.
Het D-team (tot 12 jaar), en het C-team (tot 14 jaar) hadden zich als Noord-Hollands kampioen weten te kwalificeren. Het AB-team (tot 20 jaar) was als kampioen vanuit de Promotieklasse gepromoveerd en streed met een zeer jong team voor lijfsbehoud.

 

D-team
Dave, Maurits, Sjoerd en Cheryl hadden in Oktober al een topprestatie neergezet door alledrie de wedstrijden met 3-1 te winnen. Aangezien ze hierbij als 9e geplaatst team ook 2 hoger geplaatste teams wisten te verslaan werd er reikhalzend uitgekeken naar het vervolg.

 

De 2e zaterdag in November traden we aan tegen de Toren uit Arnhem met spelers in het team die samen goed zijn voor meer dan 10 individuele NK titels. Toch werden we niet van het bord geveegd. Cheryl had misschien nog de meeste kansen op een puntje, maar moest berusten in een remise. De anderen verloren na meer dan een uur gelijkopgaande partijen.
Ronde 5 tegen de Pion uit Roosendaal, ook een concurrent voor een topklassering. In een enerverende strijd wisten we met 2,5 – 1,5 te winnen. Dit kostte echter zoveel inspanning dat de pijp voor deze dag leeg bleek. We gingen er in de zesde ronde kansloos met 4-0 af tegen Op Eigen Wieken uit Leiden. Toch stonden we er nog steeds goed voor op plek 8 met evenveel matchpunten als de nr.4. Daarbij hadden we als enige team in de top tien de nummers 1 en 2 al gehad.

 

Ronde 7
Op de laatste zaterdag begonnen we tegen Ultimo Vero uit Limburg. Nadat Cheryl verloren had wist Sjoerd middels een zeer puike partij het behaalde voordeel te benutten en daarmee trok hij de stand weer gelijk. Maurits en Dave speelden ook een prima partij, ze stonden beter en hadden eigenlijk moeten winnen. Door respectievelijk tijdnood en een dolle Toren kwamen ze echter niet verder dan remise en was de uitslag 2-2. Ondanks prima spel toch een klein dompertje.

 

Ronde 8
Tegenstander Vas 2 uit Amsterdam. Tegen hun eerste team hadden we op de eerste speeldag al gewonnen, maar deze club heeft zoveel spelers, dat ook hun tweede team hier goed mee kon komen. Toch wisten we met 4-0 een belangrijk aantal bordpunten te scoren en we stegen naar de 3e plaats.

 

Ronde 9
Laatste ronde tegen Groningen, de nummer 4 in de stand. Een zeer ervaren team met vaste NK gangers. Het werd een zinderende partij.
Cheryl wist al na een tiental zetten de dame van haar tegenstander te pennen en dat speelde ze vlot uit tot een 1-0 voorsprong.
Sjoerd ging nog gelijk op tegen Olav Mostertman en Maurits speelde heel sterk tegen Florian Verweij. Hij kwam in het middenspel op voorsprong met twee stukken tegen een Toren.
Dave's tegenstander was Tom Witsenburg. Dave speelde een gambiet voor meer spel.
De verloren pion wist hij voor het middenspel terug te winnen. Na afruilen bleef er een gelijkwaardige stelling over en mocht Dave remise aanbieden. Dat werd vanzelfsprekend niet aangenomen, want Groningen moest winnen om ons voorbij te gaan. Maar een goed kwartier later besloot Dave's tegenstander (hij had een half uur minder op de klok) dat er niet meer dan een remise inzat, 1,5 – 0,5.
Nog een half bordpuntje en dan zouden we derde worden. Maurits en Sjoerd beseften dat een remise volstond.
Sjoerd kwam in het eindspel met paard tegen loper een pion achter. Dat werd zeer secuur door Olav uitgespeeld en hij bracht de stand weer in evenwicht.
Maurits schaakte zeer geconcentreerd en hij breidde zijn voorsprong op het bord middels een mooie combinatie nog wat verder uit. De tegenstander moest de vlag strijken en zo wist Santpoort deze wedstrijd met 2,5 – 1,5 te winnen.


Daarmee eindigde Santpoort met 13 matchpunten op een fantastische 3e plaats. Twee punten voorsprong op de nr.4, en een punt achter de nr.2 Op Eigen Wieken. De terechte kampioen werd de Toren uit Arnhem. Zij wonnen alles (18 MP).
Alle teamleden scoorden 50% of hoger, waarbij Sjoerd met 6 punten de meeste punten binnensleepte.
Dave, Maurits, Sjoerd en Cheryl, van harte gefeliciteerd met deze Topprestatie, 3e van Nederland!!

 

De uitslagen, standen en individuele prestaties staan hier:

Robin Looijer

Geef een reactie