Schaakclub Santpoort

In Amersfoort werden afgelopen zaterdag de laatste twee ronden van het NK voor clubteams gespeeld. Onze C-junioren moesten daar om te beginnen in de 7e ronde aantreden tegen het op dat moment op de tweede plaats staande team van De Schaakmaat.

 

Zelf stonden we op dat moment op een gedeelde derde plaats samen met vier andere teams. Omdat wij in de tweede ronde, ondanks uitstekend invallen van Robin Anne en Maurits voor Ilias en Miguoël (die toen speelden op het europees kampioenschap) verloren hadden van Zukertort en in de zesde ronde iets geflatteerd verloren hadden van het ijzersterke Botwinnik, konden we ons geen puntenverlies meer veroorloven en zouden ook de bordpunten zwaar gaan wegen.

 

Met als doel om een, nog nooit eerder op een NK gehaalde, tweede plaats te bereiken begonnen we heel gemotiveerd aan de wedstrijd tegen De Schaakmaat.

Ilias kwam op bord 1 in een bekende opening terecht, echter de variant die zijn tegenstander koos kwam Ilias niet heel bekent voor. Ervaren als Ilias is nam hij echter rustig de tijd om de verschillende mogelijkheden te berekenen. Dat duurde wel zo’n 25 minuten maar uiteindelijk kwam hij toch met wat voordeel uit de opening.

 

Miguoël was ondertussen niet zo tevreden over zijn stelling. Hij vond zelf dat hij wat minder stond maar in het middenspel bleek dat de rekenvaardigheid en het combinatievermogen van Miguoël van grote kwaliteit is. Hij overspeelde zijn tegenstander en kon als eerste een punt laten noteren.

 

Eigenlijk hadden we verwacht dat Menno dat eerste punt zou scoren op bord 4. Menno speelde heel alert in de opening en won al snel een stuk maar zijn tegenstander bleef zich stug verdedigen en had wat dreigingen tegen de zwarte koning van Menno die lang in het midden moest blijven. Menno nam echter rustig de tijd om alle dreigingen te neutraliseren en daarna kon hij zonder problemen voor het tweede punt zorgen.

 

Wim Laurens had ondertussen een goede stelling bereikt met wit. De koning van de tegenstander kwam niet aan rokeren toe en Wim Laurens besloot om de stelling te openen via een kwaliteitsoffer. Tf1 x Pf6 zag er verleidelijk uit maar of de voortzetting van Wim Laurens was niet goed of het kwaliteitsoffer niet (wat er nou precies niet klopte moet maar eens met Fritz bekeken worden), want Wim Laurens kwam in een totaal verloren eindspel terecht van een witte dame met wat pionnen tegen twee torens, een loper en een paar pionnen.

 

Ilias sloeg ondertussen, in een ingewikkelde stelling met wederzijdse dreigingen, toe door beter te rekenen dan zijn tegenstander. Hij haalde knap ons derde punt binnen na een moeilijke maar goed gespeelde partij.

 

Dit betekende dat we onze eerste twee matchpunten van de dag binnen hadden en vervolgens hadden we de meevaller dat de bord 4 speler van De Schaakmaat in één van de valletjes trapte die Wim Laurens in de stelling had geweven. Dit leverde Wim Laurens een toren op en een gelijk eindspel wat uiteindelijk ook echt remise werd.

 

Al met al een heel knappe overwinning in deze ronde en door onze score bereikten we met een half bordpuntje meer dan Unitas de tweede plaats.

 

Na een wandeling, en een bezoek aan de snackbar, in het gezellige winkelcentrum van Amersfoort namen onze spelers om half drie weer achter het bord plaats voor de beslissende wedstrijd tegen het als vierde geplaatste Voorschoten.

 

Het eerste punt werd al heel snel gescoord door Miguoël die zijn tegenstander verraste in de opening en hem vervolgens heel hard van het bord combineerde. Een mooie, spectaculaire overwinning van Miguoël.

 

Op de andere borden leek het langer te gaan duren maar de tegenstander van Ilias, die dacht dat hij kon offeren op h7, had de zwarte stelling minder goed ingeschat dan Ilias. Het offer werkte niet en Ilias had daarna geen moeite meer om de partij snel te beslissen.

 

Wim Laurens was onze derde speler die een punt scoorde. Hij won een pion en schoof de partij toen snel naar een eind zonder nog kansen weg te geven.

 

Als laatste was vervolgens Menno nog bezig. Dat was dit toernooi nog niet vaak gebeurd. Veel partijen wist Menno vlot te winnen maar ditmaal moest hij er lang voor werken. Dat was overigens ook geen probleem. Na materiaalwinst van Menno gaf zijn tegenstander na lang spartelen op waarmee de 4 – 0 een feit was.

 

Deze uitslag betekende dat we niet meer afhankelijk waren van de uitslagen bij de anderen wedstrijden. De tweede plaats was binnen en dat is een bijzonder knappe prestatie na de twee 3e  en twee 4e  plaatsen die we de afgelopen jaren hebben gehaald.

 

Voor de eindstand en de individuele resultaten zie: www.schaakbond.nl/jeugd/jeugdclubcompetitie

Geef een reactie