Schaakclub Santpoort

Zaterdag 7 november werd in cafe-restaurant De Groene aan de haven van Volendam het individueel Noord-Hollands kampioenschap rapidschaak gespeeld. Onder de naam 'Schaken op de Dijk' werd de zesde editie van het toernooi georganiseerd in samenwerking met schaakclub Volendam. Met 62 deelnemers was de bezetting iets beter dan in de twee voorgaande jaren. Er was dit keer gekozen voor een iets ruimere opstelling van de tafels. De knusse sfeer met uitzicht op de haven en op de 75 jaar oude monumentale visafslag kwam hierdoor nog beter tot haar recht.
De favorieten in de hoofdgroep met 14 deelnemers waren titelhouder Piet Peelen (2357) van Santpoort, Sjoerd Plukkel (2262) en Bart-Piet Mulder (2209) van De Wijker Toren, Rob Schoorl (2260) van Purmerend en nieuwkomer Andras Balint (2257) van Het Witte Paard Haarlem. Tot de laatste minuut van de laatste partij bleef het spannend. Piet Peelen, Rob Schoorl en Andras Balint hadden onderling één nederlaag geleden en de overige partijen gewonnen. Hieraan veranderde de laatste ronde uiteindelijk niets, zodat het toernooi drie gezamenlijke winnaars kende met 6 punten uit 7 partijen. Op weerstandspunten werd de titel toegekend aan internationaal meester Piet Peelen, wiens naam voor de vierde keer op de zoekgeraakte wisselbeker bijgeschreven mag worden.
Van de lokale favorieten viel Frans Vlugt net buiten de prijzen. Volendams clubkampioen Enno Veerman speelde een heel ongelukkig toernooi. Hij bleef puntloos. In de zes achtkampen werd flink gestreden zonder dat dit tot problemen leidde. Door de sportieve houding van alle deelnemers hoefde scheidsrechter Gerard van der Graaf geen enkele keer in te grijpen. De organisatie kon terugzien op een geslaagd toernooi in een gemoedelijke en gezellige sfeer. Na afloop gingen alle schakers tevreden naar huis, want het Volendamse stucadoorsbedrijf Eurostuc had voor alle deelnemers een heerlijke versgerookte makreel klaar liggen.
In 2010 zien we alle deelnemers graag weer terug bij de zevende editie van het toernooi. Hiervoor is zaterdag 6 november vastgelegd bij De Groene.

 

Op de site van de NHSB, waar ook dit verslag vandaan komt, is de volledige eindstand terug te vinden.

Geef een reactie