Schaakclub Santpoort

Op zaterdag 10, zondag 11 en zondag 18 februari werd het kampioenschap van de Noord-Hollandse schaakbond voor junioren uit de AB en C en D categorie gespeeld waarbij plaatsing voor het NK kon worden afgedwongen.

Bij de B-junioren werd deelgenomen door Kevin Dekkers. Voor dit toernooi gold vrije inschrijving. De C- en D-junioren moesten plaatsingswedstrijden spelen; de zogenaamde regionale voorronde. Tijdens deze regionale voorronde hadden zich zeven spelers van Santpoort geplaatst. Bij de D-junioren Bas, Daan en Sjoerd Haver en Bastiaan Eisses en bij de C-junioren Miguoël Admiraal, Menno Schaefer en Wim Laurens Gravemaker. Daarnaast had Ilias van der Lende op basis van zijn rating en prestaties uit het verleden een vrijplaats gekregen. Onze club was dus goed vertegenwoordigd door talentvolle schakers.

Kevin begon goed aan zijn toernooi dat over drie dagen verdeeld was. Tijdens de eerste dag speelde hij een puike partij tegen een van de favorieten voor de titel Mark Grondsma (rating 2000+). Kevin slaagde er net niet in een remise uit het vuur te slepen. De tweede partij was een prima remise met zwart. Helaas werd Kevin ziek tijdens zijn derde partij (de 1e van de tweede dag) waardoor hij zijn toernooi helaas na de tweede dag moest staken.

Bij de C-junioren werd het een bijzonder spannend toernooi. Na de eerste dag stond Ilias gedeeld eerste met de maximale score van vier punten. Miguoël bevond zich met drie punten in een achtervolgende groep. Wim Laurens had op dat moment 1,5 punt verspeelt en Menno 2,5 punt dus voor hen zou het moeilijk worden om zich in de strijd om de prijzen te mengen.

Ilias begon de tweede dag prima met een overwinning op zijn mede koploper Ingmar Visser. Ook Miguoël won zijn partij waarna hij het in de zesde ronde tegen Ilias mocht opnemen. Miguoël hield zijn kans op het kampioenschap intact door deze partij van Ilias te winnen waarna beide spelers geen fout meer maakten en beide eindigden op 6 uit 7 en een gedeelde eerste plaats. Wim Laurens beëindigde zijn toernooi met 3,5 uit 7 als 13e en Menno met 3 uit 7 als 18e.

De 6 uit 7 die Ilias en Miguoël scoorden betekende dat het kampioenschap beslist moest worden via een barrage. Dit werd een bijzonder spannende aangelegenheid waarbij uiteindelijk Ilias na vijf partijen met 3-2 aan het langste eind trok. Ilias is dus NHSB kampioen bij de C-junioren en geplaatst voor het NK. Miguoël een zeer sterke tweede. Voor hem is door de jeugdcommissie, ondersteund door de NHSB, een vrijplaats voor het NK aangevraagd.

Bij de D-junioren werd er door Daan, Bas, Bastiaan en Sjoerd prima gespeeld. Sjoerd, had zich via de voorronden geplaatst, terwijl hij twee jaar jonger is dan de D-junioren. Hij deed het prima met een 28ste plaats. Bastiaan had wat pech in het begin van het toernooi maar hij vocht zich knap terug. Hij eindigde met 5 uit 9 op een prima 11e plaats.
Bas en Daan speelden een uitstekend toernooi en werden respectievelijk 6e en 4e met 5,5 en 6 uit 9. Beide zijn eerste jaars D-junioren en doen volgend jaar weer mee. Nu werd plaatsing voor het NK op een haartje gemist maar het is heel goed mogelijk dat het volgend jaar wel lukt.

Geef een reactie