Schaakclub Santpoort

In het paasweekeinde hebben Daan, Sjoerd en ik (Bas) meegedaan aan het Prinsenstadtoernooi in Delft. Dit is de tweede keer dat we hebben meegedaan. Het toernooi is een weekendtoernooi en er was 1 partij gespeeld op vrijdagavond, 3 op zaterdag (ochtend, middag en avond) en 2 op zondag (ochtend, middag). 

Sjoerd speelde in de C-groep mee (rating<1700) Daan in de B-groep (rating 1600-2000) en ik in de A-groep (rating>1900). Daan en Sjoerd waren een van de hoogsten in hun groep en wilden dus spelen om de prijzen. In de eerste ronde had ik na 20 zetten remise tegen Gert Legemaat. In de opening kwam ik 2 pionnen voor te staan, maar door 1 zet zou ik beide pionnen verliezen en een eindspel ingaan met nog de zware stukken, ongelijke lopers en voor mij een geïsoleerde centrumpion. Ik was dus redelijk snel klaar, maar Sjoerd en Daan waren nog een stuk langer bezig.
Sjoerd was nog tot ongeveer kwart over elf klaar; hij had gewonnen. Daan was pas half twaalf klaar en had ook gewonnen. Na een analyse gingen we naar het huisje in Delft. Toen we gearriveerd waren was het half 1.
Op zaterdag moesten we alweer om kwart voor tien spelen. Sjoerd had zijn partij vrij rap gewonnen en Daan moest het opnemen tegen de Najdorf van Renzo Ducarmon. In de analyse met de toernooicoach Ted Barendse van de eerste ronde (waarin hij ook een Najdorf tegen zich kreeg) had Daan veel geleerd van de Najdorf. Dit kon hij in deze partij uiten. Hij won de partij. Ik was als laatste bezig. Ik speelde een siciliaanse draak met Le2 tegen Hans Segers. Ik kwam in een stelling terecht waarin ik de witveldige, witte loper had geruild tegen mijn paard. Hier kwam ik steeds actiever en uiteindelijk moest mijn tegenstander 2 lopers tegen een toren afstaan. We kwamen beiden in de tijnoodfase en daarin won ik 2 pionnen en wikkelde ik af naar een gewonnen eindspel.
Ik was als laatste van de zaal bezig.
De derde ronde speelde ik tegen Mark Haast op bord 4, wat een livebord op het podium was.
 Ik verloor in 20 zetten door een aantal onnauwkeurigheden. Sjoerd won zijn partij en Daan speelde remise.
In de vierde ronde speelde ik tegen Lennart Ootes. In deze partij stond ik lange tijd iets beter. Toen we beiden minder dan 5 minuten hadden miste ik de winst en kwam terecht in een ongelijk Lopereindspel met drie pionnen meer (waarvan 1 dubbelpion).Ook na lang proberen zat er geen winst in. Alweer was ik als laatste bezig. Sjoerd speelde remise en Daan wist te winnen. 
Na vier rondes was de score dus: Daan 3.5 Sjoerd 3.5 Bas 2.
De laatste dag ging minder voorspoedig dan de eerdere 2 dagen. Sjoerd verloor zijn koppositie door te verliezen tegen Bert Bergshoeff, Daan speelde remise en ik verloor in een siciliaanse draak tegen Christopher Brookes. Daan stond nog gedeeld eerste, maar Sjoerd niet meer.

In de laatste ronde was het nog spannend of er een van ons drieën in de prijzen zou vallen: ik had nog kans op een jeugdprijs (t/m 16 jaar) en Daan en Sjoerd hadden nog kans om in de 'gewone' prijzen te vallen. Ik speelde tegen Thijs Roorda remise en Sjoerd verloor zijn partij. Daan stond een hele tijd beter tegen Koos Roeleveld, maar, na een fout verloor hij toch. Ik won uiteindelijk niet de jeugdprijs, omdat er na punten gekeken werd naar TPR en daarin overtrof Marco Kirana me. 
Aangezien we samen op de laatste dag met 1 uit 6 zijn geëindigd duurde het toernooi 1 dag 'te lang' om in de prijzen te vallen, maar het was wel een leuk, leerzaam en een geslaagd toernooi.
 
 
 
 
 
 
 
 
De foto's zijn gemaakt door Herman Zonderland, www.zonderland.nl
Meer van zijn foto's van dit toernooi staan op http://bit.ly/hR6P5t

Geef een reactie