Schaakclub Santpoort


Op zaterdag 17 juni 2006 vond de nationale pupillendag 2006 plaats, het NK voor schakers t/m 9 jaar. Van Schaakclub Santpoort hadden Patrick Raphaël en Sjoerd Haver zich in de regionale kampioenschappen in februari eerder dit jaar geplaatst door daar als 4e en 2e te eindigen.

Op een goed georganiseerd toernooi mochten zij strijden in een groep van 43 van de sterkste nederlandse schakers in de G-categorie, jongens en meisjes geboren in 1998 of later.

Patrick was op basis van zijn rating geplaatst in de 2e helft van het schema, en trof daardoor in de eerste twee rondes direct sterke tegenstanders. Hierna werkte het Zwitsers indelingssysteem wat meer in zijn voordeel, en raakte Patrick mogelijk ook wat meer gewend, zodat hij de volgende 2 partijen winnend wist af te sluiten. Na een verliespartij in ronde 5, sloot Patrick de dag goed af met een remise, gevolgd door winst in de laatste ronde, zodat hij uitkwam op 3.5 uit 7, goed voor plek 22, precies midden in het veld. Een hele knappe prestatie op zijn 1e landelijke kampioenschap.

Sjoerd was geplaatst in de bovenste helft, en begon dus iets makkelijker. Hij won zijn eerste partij, maar verloor helaas de 2e. De 3e partij, vlak voor de lunch wist hij weer winnend af te sluiten.

We weten niet of Sjoerd last had van een lunch-dip, of in de hitte toch te veel energie had verspeelt met voetballen, maar in de 4e partij gaf hij pardoes zijn dame weg. Gelukkig wist zijn tegenstander dit niet optimaal te waarderen, en Sjoerd kwam weg met pat.

In ronde 5 wachtte Sena, de nummer drie van vorig en uiteindelijk ook dit jaar. Ondanks een, volgens Sjoerd, goede partij moest hij toch een nederlaag slikken. Een goede eindsprint leverde in de laatste 2 rondes evenveel punten op. Ook Sjoerd kan dus terugkijken op een prima
kampioenschap: 4.5 uit 7 was goed voor een 11e plek.

Geef een reactie