Zaterdag 21 juni was het eindelijk zo ver. Wouter Betjes mocht meedoen aan de nationale pupillendag in de H-categorie, het NK voor kinderen t/m 7 jaar. Begin februari van dit jaar was Wouter tweede geworden tijdens de pupillendag van de NHSB en plaatste zich dus zo voor de nationale pupillendag. Wij togen dus in alle vroegte naar Roosendaal met de olympische gedachte dat meedoen belangrijker is dan winnen en dat we er vooral een leuke dag van wilden maken waarbij hij liever niet met 0 punten naar huis wilden terugkeren.

 

 Wouter schaakt nog niet zo lang en had dus nog geen rating. Hij viel met z’n neus in de boter want in de eerste ronde speelde hij tegen de nr 3 en mocht dus aan een live-bord plaatsnemen. Met wit ging hij enthousiast de strijd aan met Thomas Kuchoukov met een rating van 503. Hij liet goede dingen zien afgewisseld met zomaar een stuk weggeven en moest, niet verrassend, zijn meerdere erkennen in deze tegenstander.

 

De tweede ronde was een spannende partij die helaas uiteindelijk verloren werd. In de derde ronde moest hij tegen een meisje dat eerst zomaar haar dame weggaf en daarna ook nog verschillende andere stukken in de aanbiedingen deed volgens Wouter en het eerste punt was binnen. Onze missie was geslaagd.

 

Tussendoor was er ook nog tijd voor ontspanning, zoals een lekker potje voetbal met elkaar of meedoen aan het officieuze WK stukken opzetten.

 

 In de vierde ronde trof hij een bekende, Isaac Visser de nummer 1 van de NHSB pupillendag. Wouter kwam al snel voor en had uiteindelijk nog twee toren en vier pionnen toen Isaac met alleen nog een eenzame pion op gaf. Weer een punt erbij.

Ook in de vijfde ronde werd makkelijk gewonnen zodat Wouter op dat moment 3 uit 5 gescoord had. Logisch gevolg was dat hij weer tegen een sterker tegenstander zou moeten spelen, maar niet gedacht dat het de nr 1 van de lijst werd. Tegen Machteld van Foreest speelde hij een goede partij. Hij dacht goed over z’n zetten na en gaf niet zomaar stukken weg. Maar ja, een rating van 874 betekend dat je best een beetje kan schaken, dus ondanks de goede tegenstand moest hij een 0 opschrijven.

 

De laatste ronde werd een hele snelle. Wouter weet nog steeds niet wat er precies gebeurde maar na een zet of vijf stond hij ineens tot z’n grote verbazing mat. Hij eindigde met 3 uit 7 op een mooie 18de plek en daar was hij zelf erg tevreden mee. Geen beker dus maar wel een prijs met de vooraf ingevulde quiz én hij mocht met Anish Giri op de foto.


Al met al een topdag!!!

Geef een antwoord