Schaakclub Santpoort

Afgelopen donderdag de 15e november togen we naar Purmerend voor de 2e wedstrijd van het seizoen. Deze keer zonder Jonathan. Ton Haver viel voor hem in. In rotten van drie werden we achter de borden geplaatst. Zelf speelde ik op het 2e bord, zodat ik wel de verrichtingen van bord 1 en 3 kon volgen, maar wat er in de rij achter me gebeurde kan ik helaas niet beschrijven, slechts wat scorebordjournalistiek dus.
Bastiaan speelde met wit op 3 en was in het middenspel een Dame aan het insluiten. Zijn tegenstander besloot in de vlucht met de Dame wat pionnen mee te nemen, maar die bleken erg giftig. Door te slaan creëerde zijn tegenstander een mooie open lijn voor Bastiaan zijn Dame. Nog een Torenzet op de Dame en die moest vluchten naar een plek waar ook geen assistentie meer verleend kon worden aan de verdediging. Nadat Bastiaan met zijn Loper de Toren op de achterste lijn sloeg kon het punt genoteerd worden, 0-1. 
_pgn_[Event "Purmerend 7 – Santpoort 5"]
[Site "?"]
[Date "2012.11.15"]
[Round "2"]
[White "Eisses, Bastiaan"]
[Black "Poel, Jaap"]
[Result "1-0"]
[ECO "B90"]
[WhiteElo "1405"]
[BlackElo "1358"]
[SetUp "1"]
[FEN "r1b2rk1/1p3ppp/pB2pn2/P2pR3/BqP5/8/1P3PPP/R2Q2K1 b – – 0 21"]
[PlyCount "8"]
[EventDate "2012.??.??"]
21… dxc4 {Blunder, opent D-lijn voor wit, geeft kans voor dubbele aanval op
Toren en Dame} 22. Bc5 Qxb2 23. Re2 Qc3 24. Bxf8 Kxf8 {Mist mataanval} 25. Qd8
1-0
_/pgn_
Even daarvoor kwam Ton (op bord 5) melden dat hij een remiseaanbod had gekregen. Hij moest het zelf maar besluiten. Ik zei hem dat ik verloren stond en Bastiaan gewonnen stond. Jelle stond minder en een pion achter. Na een poos nagedacht te hebben besloten ze toch tot remise. Naar verluidt zou degene die winstpogingen zou ondernemen zijn stelling verzwakken en wellicht verliezen. Dus een prima remise, 0,5 – 1,5.
Mick op bord 4 was de volgende die klaar was. Hij won (0,5 – 2,5), maar ik kan niet zeggen hoe de partij gegaan is. Ik heb er niets van gezien, want ik moest zelf alle zeilen bijzetten om nog wat te maken van een verloren stelling, pion achter en een vervelende dubbelpion. Mijn tegenstander loerde op alles afruilen. Door één onoplettendheid van mijn tegenstander keerde de partij. Hij sloeg met een Toren een pion en viel daarmee mijn Toren aan. Zijn Toren stond echter alleen gedekt door een Paard, dat op zijn beurt naast de Koning stond. Ik sloeg met mijn andere Toren dat Paard en zo won ik dus een stuk en een Toren tegen een pion en een Toren. 1,5 – 3,5.
Alleen de twee jongste spelers van ons team waren nog bezig. Joey (bord 6) kreeg in een mindere stelling een remise aanbod. Zijn tegenstander had echter aanzienlijk meer tijd verbruikt. Wijselijk besloot Joey het aan te nemen. Een mooi halfje voor hem en de stand was nu 1-4.
Jelle zat vandaag op het 1e bord. Door zijn zeer goede optreden in het C-team op het NK te Amersfoort gaat hij hard vooruit. Vandaag speelde hij naar eigen zeggen zijn aanval te traag. Een tussenzet kostte hem een tempo en daarmee was de angel uit de aanval. Langzaam werd hij teruggedrongen en kostte het hem een stuk. De partij was niet meer te redden, zodat de eindstand 2-4 werd. Een mooi teamresultaat weer.
Door een oneven aantal teams in de competitie zijn wij de volgende ronde in december vrij. Vanwege Tata Steel in januari is de volgende ronde voor ons dus pas in februari. 

Geef een reactie