Zondag 27 februari hadden er 11 Santpoorters en een schoolschaker uit Driehuis zich ingeschreven voor het in Castricum te spelen Grand Prix toernooi.

Het toernooi is inmiddels ook bekend vanwege de na afloop te houden verloting van glazen klokken. Helaas geen schaakklokken maar waarachtig een sierraad voor aan de muur. Er zijn al deelnemers die er meer dan één in huis hebben hangen.

De titel van het verslag heeft echter geen betrekking op het aantal gewonnen prijzen in deze categorie, maar op het enorme aantal bekerwinnaars. Elf van de twaalf deelnemers gingen met een beker naar huis, een record!

Dat ook enkele Santpoorters met zo’n fijne klok naar huis gingen is meegenomen, maar heeft niets te maken met hun schaakkwaliteiten, doch met geluk, of toeval, wat u wilt.

 

Groep 13

Julia Stikker begon wat aarzelend en dat moest ze bekopen met een nederlaag. Daarna reeg ze de overwinningen aaneen. Met 6 uit 7 kwam ze op een gedeeld 1e plaats, waarbij zij het onderlinge duel gewonnen had en dus met de 1e prijs naar huis ging.

 

Groep 12

In groep 12 speelde Colin Hoogzaad. Ook hij begon met een nul. In de tweede partij zag ik hem alle stukken van de tegenstander slaan. Daarna ging hij nu nog even promoveren tot Loper?,  om vervolgens met de overmacht aan stukken in een door schakers gevreesde Patstelling te eindigen. Half puntje slechts. Van de 5 resterende partijen wist hij er knap 4 te winnen, en won hij met 4,5 punten het paard voor de 3e plaats.

 

Groep 9

Schoolschaker Kay Hoogenboom deed ook weer van zich spreken. Met 5 overwinningen en twee nederlagen scoorde hij 5 punten, wat voldoende was voor een ongedeeld 2e plaats.

 

Groep 8

Jelle Snijers kende een nagenoeg gelijk toernooi als Colin. Een halfje uit de eerste 2 parijen, maar daarna raakte hij op stoom en won hij nog 4 van de 5 partijen. Ook 4,5 punten, maar in deze groep was dat zelfs goed voor een gedeeld 2e plaats. Op SB punten kreeg Jelle de 2e prijs mee naar huis.

 

Groep 7

Licht grieperig was Casper Meloen aan deze dag begonnen, maar gelukkig kon hij tot het einde toe meedoen. Hij eindigde op een gedeeld 4e plaats met wel 3 andere schakers. Op basis van de onderlinge resultaten tussen deze 4 spelers werd Casper uiteindelijk 5e.

 

Groep 6

Sten Welboren had wat ratingpunten verloren, maar hij wist ze vandaag weer terug te winnen. Met 5,5 punten werd hij ongedeeld 1e, dus de volgende keer weer een groepje hoger.

 

Groep 5

Drie Santpoorters in groep 5,  Eldon Beeren, Isabelle Stikker en Joey Meijer. In de onderlinge confrontaties behaalden ze alledrie 1 punt. In deze groep zaten een paar goeie spelers die ook aardig wat punten wisten te scoren. Daardoor eindigden er 3 met 4 punten. 

Joey was er één van, maar hij won de derde prijs op onderling resultaat tegen die andere spelers met 4 punten. Isabelle scoorde een halfje meer en eindigde op plek 2. Winnaar werd Eldon met 5 punten, waarbij hij (net als Sten) zijn verloren rating van een vorig toernooi weer goed maakte.

 

Groep 4

In groep 4 kende Jonathan Koutstaal een zeer goede start. Met 4 uit 5 stond hij gedeeld eerste, maar in de laatste twee partijen kwam hij helaas niet verder dan een half punt. Toch een prima prestatie door als 5e ratinghouder in deze groep een 3e prijs te behalen.

 

Groep 2

Een opmerkelijke prestatie werd geleverd door Jelle van den Broek. Als laagste ratinghouder (de enige onder de 1000 in deze groep) werd hij met 5,5 punten ongedeeld eerste. Ik was getuige van zijn enige nederlaag in ronde 3. Toen werden er een aantal verkeerde keuzes gemaakt. Daarna prima winstpartijen en in de laatste ronde volstond een remise voor de ongedeeld 1e plaats.

 

Groep 1

Ook in deze groep een Santpoort-speelster met de laagste rating in de groep. Cheryl Looijer had het vorige GP aardig wat punten verloren, maar ze tapte vandaag uit een ander vaatje. Ze speelde een prima toernooi waarin ze slechts 1x verloor. Met 5 punten behaalde ze de 3e prijs.

 

 

Na de prijsuitreiking zag ik Sten en Isabelle sjouwen met een glazen klok. In huize Welboren en Stikker zal de koekkoek dan ook niet meer te horen zijn. Wordt het niet tijd om een beschermde status aan te vragen voor dit leuke vogeltje. Of kan de producent van deze glazen klokken voortaan een koekkoek op het glas printen?, dan ook graag een speakertje erbij.

 

Alle prijswinnaars van harte gefeliciteerd met jullie succes.

Ik dank de ouders voor het vervoer en hun support. Ook gaat onze dank uit naar de organisatie en de klokkensponsor. En de koffie was ook weer heerlijk. 

Volgende GP is zondag 20 maart te Schagen. Dan gaan we vast wel weer met een iets grotere groep, toch?

 

Voor de liefhebbers: De eindstanden staan hier: 

http://www.schaakverenigingcastricum.nl/GP_2011.htm

Geef een antwoord