Dinsdagavond kwam het onverwachte bericht dat Rob Brunia afgelopen weekend is overleden. Rob Brunia was bekend als een buitengewoon begaafd (jeugd)schaaktrainer die samen met Cor van Wijgerden de stappenmethode heeft ontwikkeld.

Het geven van schaaktrainingen sloot aan bij Rob Brunia’s werk als pedagoog waarbij hij veel heeft gewerkt met hoogbegaafde jeugd.

Op de website van de schaakbond staan reacties op Rob Brunia’s overlijden van mensen die hem goed hebben gekend en veel met hem hebben gewerkt. Uit deze reacties blijkt dat Rob Brunia een veelzijdig man was met een brede belangstelling; een man op wie je niet gauw tevergeefs een beroep deed.

Dit laatste bleek ook uit de wijze waarop Rob Brunia een paar maanden geleden met Schaakclub Santpoort in contact kwam. Rob had al contact met de familie Van der Lende en zij stelden voor om eens aan Rob te vragen een schaakles bij ons te geven.

Toen Epco van der Lende hem uitnodigde zei hij tot mijn verbazing meteen: “Wanneer moet ik komen?” Geen aarzeling, geen verhalen over drukke agenda’s, geen twijfel over wat je nu moet bij zo’n klein clubje. Er werd een beroep op hem gedaan en hij kwam. Op een dinsdagavond met de trein, van Rotterdam naar Velserbroek, om ons kennis te laten maken met zijn manier van lesgeven en een indruk te geven van zijn ideeën.

Ik heb Rob Brunia maar drie keer kort gesproken maar ik ben zeer onder de indruk geraakt van zijn enthousiasme en de natuurlijke manier waarop hij met kinderen omging. Het is triest en spijtig dat wij nu niets meer van hem kunnen leren.

Rob Brunia’s vele schaakleerlingen en hoogbegaafde pupillen zullen hem heel erg missen.