Schaakclub Santpoort

Santpoort 2 ging gisteravond op bezoek bij KC/Heemstede. Dit 5e team van Kennemer Combinatie bestaat uit spelers die in het recente verleden deel uitmaakte van Heemstede 1.

 

 

We wisten dus dat we met ervaren tegenstanders te maken kregen en ondanks ons ratingoverwicht namen we deze wedstrijd dan ook heel serieus. Dat bleek ook uit de stand van zaken na een uurtje spelen. Alle Santpoorters hadden zich echt vastgebeten in de opening en dat resulteerde in een prima stand met zwart voor Brian, het winnen van een stuk door Rob, een prettige stand van mijzelf met zwart en prima stellingen voor Stefan, Dave, Nathalie (pionwinst), Jan en Martijn (winst van twee pionnen).

 

 

Gezien de standen greep ik de gelegenheid aan om remise aan te bieden zodat ik daarna de tijd had om mij aan mijn teamleiderstaken te wijden. Dat remise aanbod werd aangenomen. Ons eerste halfje was binnen en het werd meteen gevolgd door een vol punt. Rob’s tegenstander had het stukverlies geestelijk verwerkt en besloot op te geven.

 

 

Na deze vlotte 1,5 – 0,5 voorsprong werd er een tijdje rustig doorgespeeld. Op alle borden zag het er nog steeds goed uit. De volgende die zijn partij beëindigde was Jan. Hij speelde met zwart een prima partij, kwam niet in de problemen en kon in een ingewikkelde stelling, er een aantal keer voor kiezen om een kwaliteit te winnen. Wit kreeg dan echter forse compensatie in de vorm van twee pionnen dus Jan besloot om niet te forceren en af te wikkelen naar een toreneindspel dat zonder meer remise was.

 

 

De remise van Jan werd gevolgd door een punt van Stefan die een prima partij speelde. Met wit oefende hij na zijn lange rocade veel druk uit op de zwarte stelling en het opspelen van de g-, h- en later de f-pion zorgde voor veel problemen voor zwart. Uiteindelijk bezweek Stefan’s tegenstander onder de druk.

 

 

Vlak daarna won ook Brian. Hij kwam goed uit de opening met zwart en strafte een avontuur van de witte toren af met een mooie combinatie die een stuk opleverde. Weer een overtuigende overwinning van Brian die nu met drie uit drie onze topscoorder is. Dat betekende een 4-1 tussenstand.

 

 

Ondertussen was er bij Dave iets bijzonders gebeurd. Dave stond heel goed, besloot een dame te geven voor een toren en een stuk maar had daarna het probleem dat er een paard buitenspel bleef staan. Zijn stelling leek vanaf dat moment twijfelachtig maar Dave is een scherp rekenaar. Door te dreigen met een pionnenopmars in het centrum werd wit gedwongen met zijn loper een pion te slaan. Dit betekende dat het zwarte paard bevrijd kon worden en de combinatie paard en twee torens was de tegenstander van Dave al gauw te veel.

 

 

Martijn stond ondertussen nog steeds twee pionnen voor. Hij had zijn tegenstander helemaal vast gezet maar doordat er gespeeld werd met lopers van ongelijke kleur en Martijn twee dubbelpionnen had was het niet eenvoudig de winst te vinden. Het nauwkeurig verdedigen koste Martijn’s tegenstander echter zo veel tijd dat deze zich gedwongen zag op te geven met nog minder dan een minuut op de klok.

 

 

Als laatste was Nathalie nog bezig. Haar tegenstander verdedigde zich taai in een toreneindspel waarin Nathalie nog steeds een pion meer had. Dat eindspel was echter niet te winnen. Een plusremise dus voor Nathalie maar dat levert bij schaken geen extra punten op.

 

 

We zijn al met al erg tevreden. Drie solide remises en vijf overtuigende zeges leveren 6,5 bordpunt op. Voorlopig staan we bovenaan en op 16 december gaan we onze eerste plaats verdedigen tegen het ijzersterke team van Chess Society.

Geef een reactie