Schaakclub Santpoort

De eerste wedstrijd in het nieuwe jaar was een hele bijzondere. Het was de eerste wedstrijd zonder Richard Kok. Het toeval wilde dat zowel het 1e als het 2e tegen dezelfde vereniging moest. Het 1e thuis en het 2e uit, na onderling overleg werd besloten om ook het 1e uit te laten spelen en bord 4, het bord waar dit seizoen Richard aan speelde leeg te laten. De NHSB had al laten weten dat dit een reglementaire nul zou zijn. De motivatie om het bord van Richard uit respect leeg te laten, kwam vanuit het team zelf, ik heb hier hele grote bewondering voor. Vooraf was er contact geweest tussen de verenigingen dat er een kort woordje en een minuut stilte gehouden mocht worden. De nul werd in eerste instantie door Saende op geëist. Maar na de korte toespraak en de indrukwekkende één minuut stilte voor Rchard Kok werd daar snel op terug gekomen en begon het 2e met 0-0. Het toeval wil dat de vader van Peter Reinders en de schoonvader van Peter Klapwijk in de tussentijd ook overleden zijn en ook beide Peters zaten weer achter het bord.

Het eerste was bij winst zo goed als zeker kampioen en het tweede maakte bij winst ook nog een goede kans. Ilias van der Lende net terug van vakantie en niet geslapen stond al snel moeilijk, Ouker de Jong zag de nederlaag aan komen en bood zonder overleg remise aan. Deze werd geaccepteerd, toch altijd overleggen mannen, we spelen met een team! Gerard Swier liet zijn paard opsluiten, Peter Reinders aan bord 3 speelde tegen de sterkste tegenstander en liet het ergens leggen. Het bord van Peter de Roode werd weer is een keer opgeofferd en Xander Schouwerwou speelde naar eigen zeggen een k*topening. Henk Swier speelde aan bord 4 tegen op papier de één na sterkste tegenstander en stond bij het remiseaanbod van zijn tegenstander beter, maar had nog weinig tijd, toch maar remise aannemen. Ilias zijn tegenstander bood ook remise aan maar moest doorgaan. Ivan Ivanov viel in voor Wim Gravemaker en stond twee stukken voor, kon nog een Toren pakken, deed dat ook en liet zich pardoes door een paard mat zetten. Uche, uche. Dat zag er slecht uit wie moesten nu de punten pakken Peter de Roode 1, Ouker ½, Henk ½, Ilias wat speelt dat kereltje zijn eindspel sterk en snel, zijn tegenstander moest het afleggen, klasse Ilias en dat gelijk na je holiday.
NOG één punt, Xander aan bord 2 moest het doen. O O wat stond hij slecht, toch wist Xander weer van niets iets te maken, sterker hij won hem nog, gelukkig 4-4. We hebben de avond nog redelijk overleefd.

Het tweede van Santpoort speelde een moeilijke wedstrijd, Ronald Hoekstra stond al snel goed en had achteraf zelfs in 8 zetten kunnen WINNEN! Rob Buschman vroeg of hij remise aan mocht bieden. Hans Kors stond redelijk goed en invaller Rob de Roode aan bord 3 stond ook goed. Peter Klapwijk verloor een stuk en de partij, Wim Dijkman vond ik redelijk staan, maar werd overspeeld 0-2. Ronald Hoekstra hield woord en won hem alsnog vanuit de opening knap, zijn offer werd dit keer niet aangenomen 1-2. Hij droeg zijn overwinning op aan Richard Kok. Hans Kors dacht te winnen, maar zijn tegenstander had nog één vluchtweg en verloor zelfs nog 1-3. De aanval van Rob de Roode sloeg niet door en de pionnen van zijn tegenstander beslisten 1-4. Bert Stangenberger en Rob Buschman speelden remise maar ook een overwinning zou niet genoeg geweest zijn, uiteindelijk werd het 2-5.

Ik ben blij dat de eerste wedstrijd er in het nieuwe jaar op zit.

Gerard Swier

Geef een reactie