Schaakclub Santpoort

Santpoort speelde tegen de Amsterdam Berserkers, een team dat we maar al te goed kennen, want vijf Berserkers speelden ooit in het 1e team van Santpoort. Nu speelden we dus tegen elkaar. De Berserkers zouden kampioen zijn bij 3,5 punt. Hadden ze het daar maar bij gelaten! Het werden er iets meer. Het werd al snel duidelijk dat het niet ging lukken, Hans na een lekke band te laat tegen Miquoel verloor na een 1,5 uur spelen. Ik zag op sommige plekken al wat donkere wolken, o.a. bij mijn eigen bord.
Een horror-scenario vond plaats: 0-8. Nooit meegemaakt, en wensen we ook niet meer mee te maken.
Wij feliciteren onze schaakvrienden van de Amsterdam Berserkers met hun verdiende kampioenschap!

Hans haalde, mede door wat stress van het te laat komen, wat openingsvarianten door elkaar en kwam in een voor hem onbekende opzet terecht. Als je dan tegen een speler als Miguoel niet de beste zetten doet is het snel klaar.

Martijn schrijft het volgende: Mijn partij ging in de opening mis. Ik speelde op zet 13 de beslissende fout. I.p.v. van het correcte b4 te spelen waarna het gelijk staat speel ik c5, offer een pion en taxeer deze stand veel te rooskleurig. Opmerkelijk, want ik taxeerde 13…b4 ten oprechte weer te negatief. Bas speelt het correct en mijn stukken komen er niet uit. In een technisch verloren stand geef ik ook nog een stuk cadeau. Terechte nul.

Dave speelde tegen Ilias en kwam zoals gebruikelijk wat minder uit de opening. Op zet 10 wist ik weer terug in de partij te komen en had een actieve stelling opgebouwd waarmee ik erg tevreden was. Mijn pion structuur was wat verslechterd maar had een sterk paard op e5 en beide lopers gericht op Ilias zijn koning. Ik zat vooral aan aanvallen te denken en na een logische torenzet naar de open lijn miste ik vervolgens 2 zetten van Ilias. Ik verloor materiaal en stond meteen verloren. 

Mick kreeg dan misschien niet zijn gedroomde voorbereiding op het bord, maar was toch beter voorbereid dan zijn tegenstander. Na een correct aangenomen pionoffer van zijn tegenstander nam hij met de dame terug in plaats van koning waardoor er uit de opening een gelijke stand kwam in plaats van een stand met een plusje; zwart kreeg het initiatief en Mick wist zijn pion niet goed terug te geven waardoor hij juist een pion achter kwam te staan en in een verloren eindspel terechtkwam dat goed werd afgewikkeld door zwart.

Menno stond al in de opening niet lekker. Wit had ruimte en alle tijd om rustig zijn stukken op de goede plek neer te zetten voor de beslissende aanval. Dit gebeurde ook en niet veel later ging het mat.

Ingmar speelde aan bord 7 met de zwarte stukken tegen Arian de Bruijne. Arian probeerde Ingmar met de witte stukken meteen onder druk te zetten, dit leek even te lukken, maar Ingmar kon via a6 & b5 een tegenaanval organiseren over de dame vleugel. Het werd uiteindelijk een hele ingewikkelde partij met kansen over en weer, even leek zwart het initiatief over te nemen, maar Ingmar liet zich door een late rokade op zet 31 verrassen 😉. 

Hierdoor moest hij snel iets anders bedenken, doordat de aanval niet doorsloeg, werden de stukken geruild. Uiteindelijk bleef zwart met een slechte pionnenstelling zitten en na een mataanval van wit konden de stukken in de doos. 

Peter werd met zwart in de opening verrast door Edwyn Mesman. Na op de 7e zet al een mindere zet te spelen, die er niet echt slecht uitzag maar het wel was en ook gespeeld was door 2700 toppers dus dat zegt iets, stond hij vanaf dat moment al met de rug tegen de muur. Edwyn speelde geconcentreerd, zwart kwam niet in de partij en verloor verdiend.

Aan het slotbord speelde Rob tegen Wim Laurens met wit. De opening werd door Rob niet scherp gespeeld en kwam uiteindelijk in een middenspel terecht waarbij z’n tegenstander het initiatief had. Hoewel Rob lang de druk goed pareerde was de eerste echte onnauwkeurigheid cxb4? maar de stelling was nog speelbaar ondanks de zwarte druk. De echte blunder kwam op zet 41 vlak na de tijdnood met Te1?? De belangrijkste d4 pion werd door zwart verovert en Wim Laurens schoof het foutloos uit.

Geef een reactie