Schaakclub Santpoort

Afgelopen zaterdag was het weer zover en speelde het eerste haar tweede wedstrijd in de Veste en haar 6e KNSB wedstrijd. Ons team was volledig aanwezig, geen zieken of invallers en we moesten tegen een tegenstander die gemiddeld een iets hogere rating heeft. Dus het zou een spannende wedstrijd worden. Uiteindelijk wonnen we met 4,5- 3,5.

Hans had de pech een tegenstander te treffen die de variant een stuk vaker op het bord had gehad. Toen wit op een gegeven moment afweek van de hoofdzet, zag Hans het goede plan maar voerde toch een ander plan uit en kwam verloren te staan (0).

Peter kwam met zwart lastig uit de opening maar zijn tegenstander kende het ook niet echt goed. Over en weer werden wat kleine onnauwkeurigheden gemaakt totdat wit met Dd3? Een enorme fout maakte. Zwart zag wat er aan de hand was maar …. greep afschuwelijk mis! In plaats van bijna winnend voordeel te creëren speelde hij een zet die direct verliezend was omdat hij het witte antwoord volledig had overzien (0).

Menno schreef het volgende: Met wit speelde ik op bord acht een rustige opening. In het middenspel dacht ik een stukoffer te kunnen voorbereiden/uitvoeren en een winnende koningsaanval te krijgen dat totaal niet klopte. Gelukkig speelde mijn tegenstander het daarna in gewonnen stelling niet goed uit, maakte een grote fout en we kwamen we in een gelijkwaardige stelling terecht waarin ik op de winst kon spelen. Na veel fouten over en weer trok ik in het eindspel aan het langste eind en konden we ons eerste punt bijschrijven (1).

Martijn schrijft het volgende: Mijn partij was dramatisch. Ik stond na zet 13 gewonnen. Speel het een lange tijd goed en diverse malen geeft de engine zelfs +7 aan. Ik besluit om een kwaliteit te offeren wat niet optimaal is maar nog steeds simpel zou moeten winnen. Hier mis ik wederom diverse makkelijke winsten. De dames worden afgewikkeld. Je raadt het nooit, nog steeds volkomen gewonnen. In deze fase speel ik te hard op winst – zet mijn paard buitenspel – en ik onderschat de zwarte vrijpion waardoor de partij direct volkomen verloren is na de tijdnood. Een remise was al erg geweest maar een nul maakt het wel helemaal af (0).

Sereyo schrijft: Na een opening waarin ik veel tijd verbruikt had kwam ik in een iets beter middenspel terecht. Ik besloot vooral mijn koning goed te verdedigen en won ondertussen een pion. Mijn tegenstander koos vol voor de aanval, maar daarbij kwam zijn paard ingesloten te staan. Daarna moest ik nog even goed opletten maar kwam de overwinning niet meer in gevaar (1).

Rob: Aan het zevende bord speelde Rob met zwart een goede partij. In een vrij dichte stelling kwam zwart stukje bij beetje beter te staan. De gehele partij heeft Rob het initiatief gehad en het betere spel. Op zet 29. kiest zwart de juiste zet door ..g5! te spelen, maar het vervolg laat hij liggen. Ipv ..Dc7 wat direct wint, komt Rob in een eindspel terecht. Met nog 1,5 minuut op de klok biedt hij remise aan wat wordt afgeslagen. Z’n tegenstander ruikt bloed en probeert de klok in z’n voordeel te benutten. Zwart laat zich niet gek maken en speelt nauwkeurig en enkele zetten later is het wit die remise aanbiedt. Rob weigert terecht en schuift een gelijke lopers pioneindspel vakkundig en kansloos uit. Een goede partij met een verdiend punt (1).

Jelle speelde met wit en kwam niet lekker uit de opening. Om geen pionnen achter komen te staan, koos hij voor een erg passieve stelling waar hij weinig spel had. Na een grote versimpeling van de stelling kwam Jelle in een toreneindspel terecht met een inactieve toren en een koning vast op de 1ste rij. Dit toreneindspel duurde bijna 50 zetten waarin hij even verloren heeft gestaan, maar uiteindelijk kon toch nog een belangrijk half punt pakken.

Dave speelde met wit op bord 4 eigenlijk tegen de enige tegenstander die die liever niet wilde treffen. Dave offerde op zet 10 een pion voor snelle ontwikkeling. Zijn tegenstander pakte gretig een tweede pion waardoor Dave nog meer stukken a tempo kon ontwikkelen en met een torenoffer de stelling openbrak. Zwart kon eigenlijk helemaal niks meer, maar Dave stond wel een kwaliteit achter. Dit wist hij goed over de streep te trekken maar het heeft lang geduurd. De stand was 3,5 – 3,5 en met dit gewonnen eindspel werd het zo een overwinning voor Santpoort (1).