Schaakclub Santpoort

Schaakgrootmeester Donner plachtte na dit soort nederlagen te zeggen: "snel naar huis en de dekens over je heen".

 

Maar dat zou niet de realiteit zijn om zo te denken. het zou suggereren dat we iets hadden laten liggen en ons enorm onrecht is aangedaan. maar niets van dat alles. Santpoort 1 is nog niet klaar voor de 2e klasse. Aan de overwinning van KC viel weinig af te dingen hoewel Xander meer verdiend had.

 

Toen ik samen met Wim na anderhalf uur spelen de situatie besprak, vermoedden wij heel wat donkere wolken. Misschien zijn wij beiden pessimisten in de dop maar ons hoge Yomanda gehalte werd volledig voorspeld. De eerste vier borden hadden we goed getaxeerd. Ilias vinden we een held die zich altijd als een Houdini wel ergens uit weet te redden. Maar Wim en ik geloofden niet wat hij gisteren deed, een stuk winnen waarmee wit een vreselijke aanval kreeg langs de open h-lijn. Jeugdige overmoed of volkomen schaakblindheid? Zijn nul was als eerste een feit (0-1)

 

Piet besteedde veel tijd maar het echte voordeel wilde maar niet komen en moest genoegen nemen met remise (0,5 – 1,5)

 

Wanneer je Aad de Bruijn en onze WL een partijtje tegen elkaar laat spelen dan weet je dat dat vuurwerk gaat geven. Aad heeft me wel eens verklapt dat hij niet aan verdedigen doet en al helemaal niet aan het uitmelken van kleine voordeeltjes. Die uitspraak herinnerde ik mij toen ik WL met drie pionnen achter (!) toch kansen zag creeren. Aad blijft op de witte Koning loeren ipv die van hemzelf in veiligheid te loodsen. Ik heb de partij nog niet gezien maar denk dat dit onderliggende principe (niet willen verdedigen) een stevige rol heeft gespeeld (1,5 – 1,5)

 

Wim kwam gemakkelijk uit de opening met zwart, had zelfs een klein plusje dat weer verdampte waarna uiteindelijk in een saaie stand tot remise werd besloten. (2 -2)

 

 

Daan had moeite om een plan te vinden tegen de witte opbouw. daar heeft hij de gehele partij onder geleden. Het werd te veel eenrichtingsverkeer Door wit gedirigeerd. Toch ontdekten we tijdens wat Pangsit happen en loempia-geweld nog wat taaiere mogelijkheden maar het bleef behelpen met de zwarte stukken. Uiteindelijk verloste een offer op h6 hem uit zijn lijden. (2-3)

 

Van Xander heb ik weinig gezien. Van de standen die ik zag, beviel me zijn opbouw wel en ook de klok van Xander was OK dus daar had ik best vertrouwen in. Maar juist in tijdnoodfase waarin hij meestal het hoofd koel houdt, ging hij de mist in terwijl hij een pion voor stond. (2-4) Toen was het ook gedaan met de wedstrijd.

 

Bas was toen nog bezig om te kijken of hij met een Toren minder eeuwig schaak kon houden maar dat zat er niet in en moest even later opgeven. (2-5). Hij kwam goed uit de opening na een verdachte zet van zwart (….a5?!). Maar reageerde niet adequaat en werd hardhandig door routinier Frans Arp van het bord geschoven.

 

Zelf speelde ik met wit tegen Gerard Snijders. Begon pas redelijke zetten te spelen toen ik de opening volledig mishandeld had. Met beginnerszetten als La3, b4 en een blunder Db3? hielp ik mijn stelling in een paar zetten naar de afgrond. Heb weliswaar nergens verloren gestaan maar het was geen pretje. Uiteindelijk heb ik remise weten te bereiken. (2,5-5,5)

 

 

Het doek is definitief gevallen met de kampioensaspiraties. We kunnen vrijuit spelen en er wachten ons nog een paar flinke tegenstanders in de komende ronden. Dus we zullen ons moeten oppeppen om daar het beste van te maken!

Geef een reactie