Schaakclub Santpoort

Santpoort 1 speelt dit jaar op eigen verzoek in de 3e klasse E om eens wat andere tegenstanders te treffen. De landelijke competitie is natuurlijk in de lagere klassen toch regionaal georienteerd en we vinden het leuk om ook eens andere teams te ontmoeten.

 

Deze keer mochten we op bezoek bij Moerkapelle wat tussen Gouda en Zoetermeer in ligt. Een uurtje rijden op een rustige zaterdag en om half een waren we dan ook mooi op tijd bij het dorpshuis aanwezig. De koffie was echter nog niet gezet en ook de tegenstanders waren nog niet gearriveerd. Nu scheen gelukkig het zonnetje zodat we niet in de kou stonden maar om kwart voor een toch maar eens gebeld met de teamleider van onze opponenten. Deze was niet in paniek. ''t is toch nog geen een uur was zijn droge reactie.' en 'Ik stap zo op de fiets, tot zo.'

 

Gelukkig is Moerkappelle met de fiets snel te doorkruisen dus om tien voor een was mijn collega teamleider aanwezig, kwam de wedstrijdleider aanwandelen, bleken alle borden en stukken de avond daarvoor al klaar te zijn gezet en werd het koffiezetapparaat in werking gesteld. Om een uur konden we gewoon beginnen en om tien over een kregen we keurig koffie aangeboden. Westerse stress was dus nergens voor nodig bleek achteraf.

 

De wedstrijd zelf verliep voor ons prima. Op alle borden hadden we na de openingen niets te klagen. Het bleek echter dat het in het middenspel bij ons op sommige borden wat minder ging. Peter was bijvoorbeeld niet heel tevreden met zijn vervolg na de opening, dat gold ook voor Wim en ook bij Ilias was de stelling niet heel duidelijk. Daar stond tegenover dat Piet, Xander, Daan, Bas en Patrick geen klagen hadden.

 

Bij Patrick werd uiteindelijk afgewikkeld naar een eindspel met paard tegen loper en ieder 5 pionnen. Patrick voelde zich niet helemaal in zijn element in de stelling en hij vroeg daarom of hij remise aan mocht bieden. Dat was geen probleem en na even overleg werd dat door zijn tegenstander aangenomen.

 

Vrij snel daarna kwam er een punt voor ons bij. Bas speelde een prima partij door al snel met zwart het initiatief naar zich toe te trekken. Na de rokades bleek wit kwetsbaar en met een tijdelijk offer trok Bas de winst naar zich toe. Dat het nog even duurde voordat het punt definitief binnen was kwam omdat zijn tegenstander wat lang doorspeelde maar soms moet je een nederlaag aan het bord even verwerken.

 

De overwinning van Bas werd gevolgd door een soepele winst van Piet. Deze snoerde zijn tegenstander helemaal in. Zette vervolgens zijn stukken steeds beter neer en tenslotte kon zijn tegenstander materiaalverlies niet meer voorkomen.

 

Daarna kreeg Peter ineens een dame cadeau in een onduidelijke stelling waarbij zwart een kwaliteit had maar wel op moest letten ivm de kwetsbaarheid van zijn eigen koning. Peter's koning was niet kwetsbaar maar er dreigde wel iets op de onderste rij dus dacht zwart een dame in te kunnen zetten. Een tussenschaakje elimineerde echter het mat op de onderste rij dus toen was het nog onverwacht snel 3,5 – 0,5 en was het wachten op de verlossende 4,5.

 

Dit punt kwam op naam van onze jonge vader Xander. Het vaderschap doet zijn schaken geen kwaad. Op 1 speelde Xander een heel sterke partij met wit. Stukken mooi neergezet, goed profiteren van wat mindere zetten van zijn tegenstander en het vervolgens overtuigend afmaken. Zo hoort het. Een mooie partij om te volgen.

 

Vervolgens won ook Wim die het lang moeilijk had door te bewijzen dat twee vrijpionnen zeer problematisch kunnen zijn en speelde Daan remise. Wel een plusremise overigens maar een extra (dubbel) pion en lopers van ongelijke kleur maakte Daans voordeel waarschijnlijk net te klein voor de winst.

 

Als laatste was Ilias klaar. Nadat zijn tegenstander met wit behoorlijk uit de opening kwam en lang standhield besloot Ilias te profiteren van het feit dat hij iets meer tijd had en te kiezen voor het compliceren van de stelling ten koste van twee pionnen. Deze strategie werkte prima. Zijn tegenstander koos niet de beste voortzetting en moest na lang tegenspartelen opgeven.

 

Alweer een 7 – 1 overwinning en weer geen nederlagen. Leuk was ook dat een aantal teams in onze klasse 4 – 4 speelde. We staan nu een punt los! Het begin is goed. Nu volhouden.

 

 

Geef een reactie