Schaakclub Santpoort

Zaterdag 15 september was een bijzondere dag voor Santpoort. Voor het eerst speelde het eerste en tweede op zaterdag in het Polderhuis. Dat maakte de grote zaal wat minder groot en het inspireerde de spelers van het eerste team tot het spelen van een uitstekende wedstrijd tegen Bergen op Zoom.

Ilias speelde zoals gebruikelijk aan een hoog bord, dit keer op twee, en hij trof een tegenstander die naar eigen zeggen deze zomer niet had gespeeld. Voor Ilias maakte het niet uit. Hij volgde de theorie en deed daarna gewoon logische zetten maar zijn tegenstander had erg veel tijd nodig om tot keuzes en zetten te komen. Het gevolg was dat na 40 zetten Ilias weer meer dan twee uur op zijn klok en een volkomen gewonnen stelling had. Voor ons betekende dat een overtuigende 1-0.

 

Vlak daarna werd het 2-0 toen Wim Laurens tegenstander op drie gedesillusioneerd opgaf. WL trof een van de drie 2100+ ers van Bergen op Zoom. Het werd een vrij rustige partij waarbij WL met zwart zorgvuldig ontwikkelde. Hij moest daarbij wel even goed opletten omdat de zetvolgorde van zijn tegenstander ongebruikelijk was maar toen hij uiteindelijk rokeerde en met tempo een gedekt paard op b4 kon plaatsen won hij een kwaliteit, een paar zetten later nog een belangrijke geisoleerde centrumpion en vijf zetten later was het uit.

 

Peter speelde dit keer op het eerste bord tegen de kopman van Bergen op Zoom. Het eerste deel van de partij speelde Peter, die de openingstheorie goed beheerst, sneller dan zijn tegenstander. Dit resulteerde in een prettig voordeel in tijd. Toen Peter zag dat we 2-0 voorstonden besloot hij remise aan te bieden. Zijn tegenstander had al niet zoveel tijd. Dacht er ook nog een tijd over na en besloot toen dat weigeren te gevaarlijk zou zijn.

 

Vervolgens won Daan op zes en Bas op vier. Bij beide kwam er een scherpe stelling op het bord met tegengestelde rokades. In dat soort stellingen komt het op goed rekenwerk aan en er moet aangevallen worden, liefst voordat de tegenstander daar aan toe komt. Dat werd door onze spelers prima begrepen en ze kwamen allebei tot een mooie aanval die doorsloeg. Heel goed gedaan en dit betekende dat de winst al zeker was na vijf partijen.

 

Wim Eveleens speelde met wit een prima partij op acht. Meestal bouwt Wim zorgvuldig op en dat was ook deze keer zo. Pas aan het eind van de partij sloeg de vlam in de pan en toen bleek dat Wim zijn mannetje staat als er scherp gerekend moet worden. Hij neutraliseerde de aanval van zijn tegenstander en sloeg terug in het centrum wat beslissend was en alweer een punt opleverde.

 

Alleen Patrick en Piet waren toen nog bezig. Piet had ook een van de 2100+ spelers tegenover zich. Hij kwam goed uit de opening maar speelde naar eigen zeggen iets te onzorgvuldig door de slechte loper van wit af te laten ruilen. Aan het eind van de partij kwam vervolgens de onvermijdelijke tijdnood maar even een eeuwigschaaknet met een toren en een paard vlechten is Piet wel toevertrouwd.

 

Patrick was dit keer als laatste klaar. Ik dacht dat hij sneller ging winnen want Patrick had een prachtige stelling opgbouwd maar een klein foutje koste een kwaliteit. Toen stond Patrick echter nog steeds beter en hij besloot af te wikkelen naar een eindspel met een pion meer. Dat werd heel netjes tot winst gevoerd dus het debuut van Patrick bij Santpoort leverde meteen een vol punt op.

 

Alles bij elkaar dus een zeer knappe overwinning van 7-1. De volgende ronde mogen we naar Moerkapelle en gaan we proberen deze goede start een passend vervolg te geven.  

Geef een reactie