Schaakclub Santpoort

Dankzij VAS 2 kunnen de kampioensambities van het eerste team van Santpoort 1 flink worden bijgesteld. Santpoort kreeg met 2,5 – 5,5 klop, cijfers die er niet bepaald om liegen.

Toch zag er in het begin van de middag niet al te somber uit en was ik op een bepaald moment nog positief gestemd.

 

 

Piet was als eerste klaar. Hij kwam met groot voordeel uit de opening maar wat er vervolgens gebeurde laat zich moeilijk beschrijven. Piet kwam in vreselijke tijdnood en stond op een bepaald moment zeer bedenkelijk. Had toen nog 1 minuut 45 op de klok en alle zwarte stukken stonden prachtig actief voor slechts een pionnetje. Wat wij voorspelden gebeurde: zwart ging meevluggeren en verloor kansloos. Daar had veel meer ingezeten voor de VAS speler (1-0).

 

 

Onze invaller Daan Haver veroverde met goedkeuring van zijn vrouwelijke tegenstander een pion op de damevleugel. In ruil daarvoor kreeg zwart met f5-f4 gevaarlijke tegenkansen op de Koningsvleugel. Zwart won niet alleen haar pion terug maar veroverde er zelfs een en de witte Koning bleek veel te onveilig te staan. Jammer voor Daan, we hadden hem graag een ander debuut gegund dan deze nul (1-1).

 

 

Bij Wim Laurens gebeurt altijd wel iets interessants. Het interessante deze keer zat in het feit dat hij na een paar zetten in een opening zat die niet op zijn repertoire stond. Niet dat hij slecht uit de opening kwam, want daarvoor bouwde de witspeler niet al te sterk voor op. Maar toen Wim Laurens een vervelende geïsoleerde pion op d5 kreeg, begon ik wat voor zijn leven te vrezen. Het kwam tot tactische verwikkelingen waar hij ‘ineens’ (stukverlies in 6 noemde hij dat) een stuk verloor. En hoewel hij nog lange tijd daarna streed voor een half punt mocht dat niet meer baten (1-2).

 

 

Wim kreeg zijn favoriete standje op het bord: rustige schuifstelling, dames eraf en druk opvoeren. Althans dat was de bedoeling. Want het was toch meer wit die druk uitoefende en zwart alle zeilen moest bijzetten. Dat werd ook bevestigd door Wim toen ik vroeg hoe stond. “Niet lekker”, was het antwoord. Maar slecht staan is nog niet verliezen en op een bepaald moment kreeg Wim remise aangeboden. In overleg hebben we besloten dat aan te nemen gelet op de stand op de overige borden (1,5 – 2,5)

 

  

Xander ruilde al snel Dames in de opening. Vind ik niet zo bij hem passen eerlijk gezegd. Lange tijd stond het daar gelijk maar toen Xander zijn Paard richting d6 wist te manoeuvreren begon het santpoortfront optimistische gedachten te krijgen. Was het de afgelopen jetlag of iets verkeerds gegeten op zijn rondreis wat begon op te spelen?, we weten het niet. Maar toen we even later kwamen kijken leek de witte stelling een bouwval. Dat werd ingeleid door zwart’s  a5 waarmee het witte blokje op b4 en c5 werd opgeruimd. Een pijnlijke nederlaag en een lelijke streep door de Santpoortplannen (1,5 – 3,5).

 

 

Martijn kwam prettig uit de opening. Met een half open-f lijn en kansen op de Koningsvleugel waar zwart alleen maar passief kon toekijken, had hij prettige vooruitzichten. Maar in de uitvoering van de plannen was hij niet nauwkeurig. Hij speelde De1-h4 en liet het sterke Pe7! toe dat zwart een vol tempo opleverde. Toen hij even later met b3 zijn eigen damevleugel opende, vermoedde ik dat hij in problemen zou komen. Wat er precies gebeurde weet ik niet maar hevige tijdnood van Martijn versnelde het einde en betekende het afgetekende verlies van Santpoort 1 (1,5 – 4,5).

 

 

Ilias speelde met zwart behoorlijk agressief en kwam met g5 en f4 opzetten en probeerde de witspeler snel om te blazen. Wit stopte het zwarte initiatief tijdelijk af door er een kwaliteit tegen aan te gooien en daardoor was er lange tijd een zeer onduidelijke stand. Ilias stond weliswaar een kwaliteit en pion voor maar materiaal telde niet zo. Het ging om de strijd op de Damevleugel voor wit en voor Ilias mat zetten met zwart op de Koningsvleugel. Ilias zelf dacht in deze fase te gaan winnen en toen zijn tegenstander in inmiddels totaal gewonnen stand een blunder maakte en je hem kon horen vloeken in de buurt bij Rinus, dachten we dat we nog een extra bordpunt er aan overhielden. In die fase moet gezegd worden, moest Ilias winnen om het team nog kansen te geven op gelijkspel of meer. Dus om die reden was het niet vreemd dat hij een eeuwig schaak uit de weg ging. Helaas kostte hem dat wel de partij en liep hij zijn eerste nul op in dit prille seizoen (1,5 – 5,5).

 

 

Komt niet zo vaak voor dat ik het laatste klaar ben. Tijdens de opening had ik dat zeker niet vermoed. Mijn tegenstander deed het allemaal niet zo handig, stond vanaf de negende zet iets minder en zou daar de gehele partij mee moeten leven. Tot in het verre eindspel, eerst een vier toreneindspel met voor mij een pion meer, toen een enkel toreneindspel, stond zwart steeds iets beter. De vraag was of het gewonnen was. Ik had er goede hoop in, zeker toen mijn tegenstander op bepaalde momenten zijn toren iets te passief neerzette. Uiteindelijk besliste de extra c-pion die ik in het begin van de opening had gewonnen (2,5 – 5,5).

 

 

Santpoort kan zijn wonden gaan likken. Gelukkig is de volgende ronde pas over zes weken.

 

Santpoort

2102VAS 22016
1.Ilias van der Lende2181Han Sinke218901
2.IM Piet Peelen2382Gerrit Visser204210
3.Peter de Roode2175Niels van Dam201510
4.Martijn de Roode2044Joris van Vuure206801
5.Wim Eveleens2054Milan Ramer1955½½
6.Xander Schouwerwou2093David Kleeman202301
7.Wim Gravemaker1992Ticho Cornelisse190601
8.Daan Haver1898Sietske Greeuw193001

   

Peter de Roode

 

Geef een reactie