Zaterdag 8 februari speelde Santpoort 1 uit tegen Oegstgeest. Deze wedstrijd werd helaas net verloren met 4.5-3.5.

Wij wisten van tevoren dat Oegstgeest twee sterke internationale meesters op de eerste twee borden zou hebben, en onze kansen vooral op de andere borden zou gaan liggen met een duidelijk ratingoverwicht. Het bleek echter dat, zoals veel mensen altijd beweren, dat rating niet alles zegt.

Patrick speelde op bord 4 een zeer degelijke partij. Hij speelde een variant dat een pion kostte, maar veel ruimte en een loperpaar opleverde. Beide spelers speelde dit goed uit waardoor er een zetherhaling op het bord kwam en remise het terechte resultaat was.

Peter speelde op bord 2 een korte maar goede partij. Hij speelde met zwart tegen een IM, en na een opening waar hij een pionnetje won maar nog steeds gedrukt stond werd er remise aangeboden en aangenomen.

Dit deed Peter ook omdat we er op de andere borden erg goed voor stonden. Het was al vrij snel duidelijk dat Wim en Wim Laurens erg goed stonden, Ilias ook goed, Nathalie lastig en
Daan en Bas iets minder.

Wim speelde op bord 6 een puike partij en gaf zijn indrukkende reeks winstpartijen bij de tienkamp van Tata een passend gevolg! Hij snapte de opening goed, deed de juiste zetten, en won de partij met een mooie combinatie.

Wim Laurens kreeg op bord 7 een bizarre opening tegen zich, en beantwoordde dit met een interessant pionoffer. Hij had een duidelijk initiatief, en toen de tegenstander een paar lastige zetten moest vinden om in de partij te blijven deed hij het verkeerd en rondde Wim Laurens het mooi af!

Zo stonden we 3-1 voor, maar was er intussen veel gebeurd. Nathalie stond na tijdelijk verloren te hebben gestaan compleet remise, Daan en Bas stonden verloren en Ilias stond erg slecht.

Bas speelde op bord 5 geen lekkere partij. Hij kwam normaal uit de opening, maar wist niet precies hoe hij verder moest. Langzaam werd hij overspeeld, en in tijdnood en een verloren stelling ging hij door zijn vlag. Vervelende partij om te spelen maar overduidelijk leerzaam.

Daan was eigenlijk op bord 3 hetzelfde verhaal: Hij kwam normaal uit de opening, maar had geen duidelijk plan, en na de tijdnood was er een verloren stelling over. Daan had deze stelling in een toernooi allang opgegeven, maar omdat het extern was besloot hij om tot het uiterste door te gaan. Dit werd niet door de tegenstander op prijs gesteld, maar ik vond het een duidelijk teken dat hij een echte teamspeler is!

Nathalie kreeg op bord 8 meteen na de tijdnoodfase een remiseaanbod. Hoewel het toen nog 3-1 voor ons stond, vertelde de teamleider haar om door te spelen. Dit was omdat Daan en Bas verloren stonden, en Ilias ook niet al te best. Hoewel Nathalie als een echte teamspeler doorging, mondde dit toch uit in remise.

Zo stond het 3.5-3.5, en was Ilias op bord 1 bezig met de beslissende partij. Ilias stond na de opening erg goed, en het leek een stelling die lastig was om te verliezen. Toen ze in de tijdnoodfase waren beland had Ilias het grootste gedeelte van zijn voordeel al verloren. Toen hij ook nog besloot om een kwaliteit weg te geven, werd het een heel lastig verhaal. Toen de tegenstander het niet secuur speelde waren er zeer grote remisekansen, maar deze waren niet voor Ilias weggelegd en kon hij opnieuw een nul bijschrijven.

Al met al een wedstrijd waar Santpoort van tevoren als favoriet werd gezien, maar achteraf toch gezegd moet worden dat er terecht verloren is. Met twee overwinningen op zak hoeft er nog niet van degradatie gesproken te worden, maar met LSG 2 en HWP Calder 2 nog als volgende tegenstanders zal Santpoort het nog lastig krijgen.

Ilias van der Lende