Schaakclub Santpoort

Zaterdag 8 maart speelde Santpoort 1 thuis tegen HMC Calder2. We wisten van tevoren dat het jonge team van HMC sterk was, en hoewel ze niet hun sterkste team hadden meegenomen was het genoeg om ons te verslaan.

 

Wim Laurens moest op bord 5 tegen Lars Vereggen, die qua rating op bord 1 zou moeten spelen. Het was een zeer interessante partij, en na beter te hebben gestaan verloor Wim in een lastige stelling een stuk en daarmee de partij.

 

Wim speelde op bord 1 een partij die niet goed voor zijn zenuwen geweest zal zijn. Lastige opening met tegenstander die snel speelt en pionnen offert voor aanval. Toen Wim in een middenspel was gekomen die duidelijk beter was voor hem, was het probleem dat hij veel minder tijd had en daarna voor de helft van de partij moest gaan vluggeren! Uiteindelijk heeft hij ergens een winst gemist, en deed hij op de 39e zet de verliezende zet, jammer!

 

We stonden dus 2-0 achter, maar we keken er niet al te sip naar. Bas stond gewonnen, Daan stond goed, Nathalie stond verloren, Peter stond goed, Patrick stond remise enondergetekende stond goed.

 

Bas speelde op bord 7 een goede partij. Hij stond beter na de opening, had hier en daar wat kansjes gegeven aan zijn tegenstander maar deze werden niet gepakt en dus kon Baseen punt bijschrijven!

 

Ondergetekende speelde op bord 2 een goede partij. Ik speelde een zeer degelijke opening, en kon uiteindelijk afwikkelen naar een toreneindspel met een pionnetje meer maar wel met ongelijke lopers. Toen er problemen met de klokken (sommige kregen maar een kwartier in plaats van een half uur) en met de scheidsrechter (wist niet hoe hij dit moest oplossen) waren had ik moeite met de concentratie op de partij te houden. Toen kwam ik na een interessant offer (toren tegen loper en pion) in een stand waar zetherhaling een serieuze mogelijkheid was. Na kort op de andere borden te hebben gekeken besloot ik toch om door te spelen, en kon ik (gelukkig) niet veel later een punt bijschrijven!

 

Toen stond het 2-2, en konden we zelfs hopen op winst! Nathalie stond na verloren te hebben gestaan plotseling remise, Daan stond remise, Peter stond gewonnen en Patrick remise. Helaas ging er een heleboel dingen mis.

 

Nathalie speelde op bord 6 tegen de man die normaal op bord 2 speelt, en werd na de opening hardhandig weggespeeld. Toen ik zag dat er iemand lachend keek bij haar bord dacht ik ze speelt te lang door, maar wat bleek? Tegen alle verhoudingen in stond er een remise eindspel op het bord! Helaas had Nathalie tijdnood en in een lastige stelling deed ze de verkeerde zet waardoor ze toch verloor.

 

Toen speelde Daan, Patrick en Peter nog maar het werd erger.Patrick speelde op bord 3 de hele partij zeer goed, had een compleet remise eindspel, maar toch wist zijn tegenstander ergens een klein plusje te krijgen en won hij met een mooie zet een pion en daarmee uiteindelijk ook de partij.

 

Daan kwam op bord 8 redelijk uit de opening, en kreeg na veel wendingen een eindspel met een pionnetje meer op het bord. Er had waarschijnlijk niet meer dan remise in gezeten, maar Daan ging te veel forceren en moest dit uiteindelijk met een nul bekopen!

 

Peter kwam op bord 4 goed uit de opening, en kreeg na eeninteressante combinatie vier pionnen voor een stuk. Hij hield zijn hoofd koel, en kwam uiteindelijk in een totaal gewonnen eindspel. Hij zag echter iets simpel over het hoofd waardoor hij met remise genoegen moest nemen.

Einduitslag 5,5-2,5

 

Hoewel het dus wel een spannende wedstrijd was, eindigden het helaas wel weer met een verlies voor ons. We staan nu 8e in de poule, en moeten in de komende drie wedstrijden laten zien waarom wij in de 2e klasse thuis horen!

Ilias van der Lende 

Geef een reactie