Schaakclub Santpoort

Zaterdag 1 november verloor Santpoort 1 met 3,5-4,5 van Ivoren Toren. Tweede nederlaag van het seizoen en alweer had er meer ingezeten.

 

We begonnen erg goed, met Bas op bord 5 die een goede partij zat te spelen. Hoewel hij al snel in tijdnood kwam, bleef hij de juiste zetten doen en won hij overtuigend.

 

Wim Laurens speelde op bord 7 heel overtuigend. Net zoals de vorige externe wedstrijd speelde hij snel en goed en dit keer bleef hij geconcentreerd en won hij zonder zijn tegenstander een kans te geven.

 

Al voor de tijdnoodfase stonden we dus 2-0 voor, maar toch zag het er niet uit alsof het een makkelijke overwinning zou worden. Patrick stond iets beter, Marcel, Daan en ondergetekende goed en Wim en Martijn slecht. Dit zou wel  een overwinning betekenen, maar zoals we allemaal weten kan er in een wedstrijd veel gebeuren.

 

Patrick speelde op bord 6 zoals vanouds een solide partij. Hij speelde een goede opening, kreeg een klein voordeeltje dat niet genoeg voor de winst was en dus remise.

 

Wim speelde op bord 4 een lastige partij. Hij had in het middenspel een verkeerd plan gekozen en toen speelde zijn tegenstander het erg goed uit.

 

Marcel speelde op bord 8 een goede partij (achteraf blijkt het iets minder overtuigend te zijn dan we dachten, maar dat geeft maar weer aan hoe ingewikkeld schaken kan zijn). Hij kreeg een opening op het bord die hij al eerder bij extern had gekregen, en je partijen bekijken achteraf blijkt toch belangrijk te zijn want dit keer wist hij wel hoe hij verder moest in de opening en haalde zodoende zijn eerste punt voor Santpoort!

 

Hoewel we 3,5-1,5 voor stonden hadden we een probleem. Martijn stond een pion achter in een eindspel, ondergetekende had een goede stelling in tijdnood omgetoverd naar een verloren stelling en Daan had in een gewonnen stelling een toren weggegeven.

 

Daan speelde op bord 3 een goede partij. Hij kreeg een ingewikkelde opening op het bord die zijn tegenstander erg goed kende. Daan liet zich echter niet kennen en zijn tegenstander was de eerste die de verkeerde zet deed waardoor Daan met een stuk meer overbleef. Hoewel zijn tegenstander hier meerdere pionnen voor had gekregen gingen die stuk voor stuk eraf waardoor Daan met een stuk meer en een pion makkelijk gewonnen stond. Helaas sloeg toen het noodlot toe en in een stand waar Daan met een zet die hij ook zag had gewonnen, deed hij een andere zet en zag een schaak over het hoofd waardoor een volle toren eraf ging. Zelfs toen werd er doorgespeeld (zoveel stond hij voor) maar dit was net iets te veel en zo verloor Daan voor de tweede maal door in een gewonnen stand een stuk weg te geven. Erg jammer, maar als hij zo blijft spelen komen de overwinningen vanzelf!

 

Martijn kreeg op bord 2 een erg goed spelende tegenstander tegenover zich. Ik heb de hele wedstrijd naast Martijn gezeten, en ik moet zeggen dat ik Martijn geen echt slechte zetten heb zien doen. Een paar mindere zetten waren genoeg voor zijn tegenstander om een voordeeltje te krijgen die hij verzilverde in een eindspel.

 

Ondergetekende speelde op bord 1 een wisselvallige partij. Na een goede opening en goed in het middenspel te manoeuvreren stond ik erg goed. Maar toen wist ik niet meer hoe ik verder moest en met de druk van de klok gaf ik in twee zetten mijn voordeel weg en in vier het resterende halfje. Het eindspel dat ontstond na de tijdnood was niet genoeg om voor een halfje te vechten en zo verloor ik met een bittere nasmaak want er had meer in gezeten. Ook verloor het team met 3,5-4,5, dat hielp ook niet.

 

Al met al een spannende wedstrijd waar we wel matchpunten hadden kunnen pakken. Wel een half bordpunt meer dan de vorige wedstrijd dus dat is mooi. Volgende wedstrijd is alweer over drie weken en laten we die gewoon winnen!

Geef een reactie