Schaakclub Santpoort

Zaterdag 29 maart speelde Santpoort uit tegen Voorschoten. Helaas hebben we deze wedstrijd met 5-3 verloren, en zullen we in de volgende ronde moeten winnen om nog een goede kans te hebben om te handhaven.

We begonnen met een solide remise op bord 7 van Wim. Na een gemiste kans op voordeel zat er al snel niet meer in de stelling dan remise. Dit deed hij ook omdat het er op de andere borden er goed uitzag. Patrick had een stuk gewonnen, Peter, Daan en Wim Laurens stonden goed, Ilias en Bas gecompliceerd en Marcel iets minder.

 

Marcel kreeg op bord 6 'zijn soort stelling' op het bord en kreeg na een iets te optimistische zet een aanval over zich heen. Dit bleek zijn stelling niet aan te kunnen en moest hij zich helaas gewonnen geven.

Wim Laurens kreeg op bord 3 alweer de tegenstander met de hoogste rating, maar dat zag je niet aan zijn speelstijl. Hij speelde de opening erg slim, kwam erg goed te staan en zelfs aantoonbaar gewonnen, maar deed toen helaas niet de juiste zet en daarna ging het bergafwaarts met zijn stelling. Een nederlaag dus waar duidelijk meer in had gezeten!

 

Zo stonden we 2,5-0,5 achter en konden we eigenlijk al met enige zekerheid zeggen dat we gingen verliezen. Want hoewel Patrick gewonnen stond, Daan erg goed en Ilias lastig, stonden Peter en Bas verloren en dan hebben we al verloren.

Patrick speelde op bord 8 zoals altijd een solide opening. Na een slimme (?) keuze te hebben gemaakt met een gemene truc kwam hij een stuk voor te staan en liet hij zijn tegenstander niet meer wegglippen!

 

Peter stond op bord 2 na de opening duidelijk beter, zelfs gewonnen, maar dit was lastig te vinden en na goed spel van zijn tegenstander kwam hij zelfs in een verloren eindspel wat uiteindelijk een nul voor Peter betekende.

Bas speelde op bord 1 een interessante partij. Een lastige combinatie met talloze tussenzetten leverde uiteindelijk een verloren eindspel op dat zijn sterke tegenstander niet meer uit zijn handen liet glippen.

Nu stonden we dus 4,5-1,5 achter en hadden we al verloren.

 

Daan speelde een zeer goede partij op bord 5. Hij kwam goed uit de opening, ging lekker aanvallen, won een stuk, en won daarmee ook de partij. Mooie overwinning dus waar de rest van het team van kan leren!

 Als laatste was ondergetekende nog bezig op bord 4. Na een agressieve opening van mijn tegenstander kwam ik iets beter uit de opening, maar na een paar slechte zetten moest ik een eindspel ingaan waar ik blij met remise zou zijn. Toen de tussenstand inmiddels 4,5-2,5 was en ik een zeer lastig speelbaar eindspel had, had ik er niet meer vertrouwen in maar ik heb er nog een halfje uit gesleept en zodoende was de einduitslag 3-5 voor Voorschoten.

Al met al een wedstrijd die we hadden moeten winnen. We laten het echter individueel te veel liggen en nu moeten we de volgende twee ronden bewijzen dat we in de tweede klasse thuishoren!

Ilias van der Lende

Geef een reactie