Zaterdag 26 november mochten we alweer voor de 4e keer dit seizoen aantreden, dit keer tegen het sterke Dordrecht dat volgens de bookmakers vooraf een aardige kans maakte op het kampioenschap in 2C.  Echter, de nederlaag in de vorige ronde tegen een andere kanshebber, HWP Haarlem, was natuurlijk een fikse tegenvaller voor Dortenaren. En zo kwam een op revanche belust Dordrecht bij ons op bezoek vastberaden de 2 punten mee naar huis te nemen.

Als 1e was Wim Eveleens klaar. Vanuit de opening had hij steeds een prettig initiatief wat echter niet voldoende was om serieus kans te maken op het hele punt. Wim moest berusten in het halve punt en kon zich de rest van de middag een beetje opwerpen als coach.

Na 2 uur spelen was een 4-4 dan wel een kleine overwinning voor Santpoort het meest logische scenario. Weliswaar hadden Martijn en Peter de Roode mooie stellingen maar dit werd gecompenseerd door slechtere stellingen van onze gebroeders Bas en Daan Haver.

Harmen Jonkman had een gezonde pion meer met initiatief en op het bord van Rik Konst was een dynamisch gelijke stelling ontstaan die nog alle kanten op kon.

Tsja en dan Wim Laurens Gravenmaker. Er kwam een soort halma-stelling op het bord waarbij beide partijen een dubbele f-pion hadden, links en rechts stukken gepend stonden, kale koningen die nog ergens beschutting probeerden te vinden en een verdwaald paard dat zich dronken over het bord voortbewoog op zoek naar een veilig heenkomen. Uiteindelijk had Wim Laurens alles goed ingeschat en scheurde met zijn a pion naar de overkant en bracht daarmee de stand op 1,5-0,5. Daarna voerde Martijn de Roode de score verder op hoeveel ik nog effe een hartverzakking kreeg toen Martijn zijn f-pion opspeelde en het er op leek dat zijn tegenstander nog wat eeuwig-schaak motieven kreeg.

Zoals verwacht bracht Peter de Roode vervolgens ook een heel punt binnen. Vanuit de opening had Peter een prettig stellingsvoordeel opgebouwd en zijn tegenstander had hier geen antwoord op. Het resterende eindspel werd door Peter netjes uitgeschoven en zo stond een 3,5-0,5 op het scorebord. Inmiddels was de partij van Rik Konst in remise verzand. In een dynamische stelling werden de zetten herhaald wat gezien de tussenstand voor Santpoort prima was. De spanning kwam nog enigzins terug in de wedstrijd omdat Bas en Daan het beiden niet konden bolwerken. Daan vergiste zich in een gelijke stand en Bas werd langzaam naar een nederlaag toegespeeld door Rik de Wilde die met 4 uit 4 nu de topscorer is in onze klasse.

Tussenstand dus 4-3 in het voordeel van Santpoort met alleen kopman Harmen Jonkman nog aan het spelen. Met een extra pion probeerde Harmen het volle punt binnen te slepen maar dit bleek lastiger dan gedacht. Omdat remise genoeg was om de 2 matchpunten binnen te slepen beruste Harmen in een puntendeling en daarmee won Santpoort knap met 4,5-3,5

Omdat Laurierboom verloor staat Santpoort knap 2e achter het tot nu toe ongenaakbare HWP Haarlem. Laat nu net voor de volgende ronde HWP Haarlem-Santpoort op het programma staan……

Uitslagen:

TSantpoort2138Dordrecht2109