Afgelopen zaterdag vond de ontknoping van de KNSB-competitie (en uiteraard de promotieklasse van de NHSB) plaats. Wij moesten strijden om uit degradatiegevaar te blijven. Na een stroeve start van het seizoen stonden we namelijk zevende. Ruim voldoende, maar niet met nog een ronde te spelen en de nummer 9, ZSC Saende, op slechts een matchpunt achterstand.
In deze slotronde moesten we ook nog spelen tegen de nummer 1, Caïssa-Eenhoorn. Met 4-4 waren zij gepromoveerd en zou het gek moeten lopen voor ons om te degraderen. Dan zou Caïssa Amsterdam moeten winnen, wat best mogelijk was. Maar ook zou ZSC met precies 7-1 moeten winnen, een half bordpunt meer of minder zou niet volstaan. Maar toch werd er gewoon volop gestreden.
Wim Eveleens was op vakantie en Barry viel in om hem te vervangen. Zijn partij verliep helaas wat minder. Na wat minder uit de opening gekomen te zijn komt hij naar me toe wanneer ik een rondje langs de borden doe: “Volgens mij ga ik nu een pion winnen!”. Het was zeker een mooi idee, gewoon een pion slaan. Helaas stond dit wel een pionvork van de tegenstander toe. Barry vocht nog even door, maar het stuk achterstand kwam hij niet meer te boven.
Ook bij Jan kwam er al vrij snel druk op zijn stelling. Veel van de stukken van de tegenstander stonden al ontwikkeld voordat hij zijn ontwikkeling af kon maken. Een foute zet zorgde voor materiaalwinst en al snel genoten Jan en tegenstander Jerrel van het heerlijke weer buiten, waar een bord en een stoel werden neergezet voor de analyse. Helaas een wat ongelukkig seizoen, maar volgend jaar gaan er zeker meer punten komen, de interne belooft veel goeds!
Als derde was Peter klaar. Hij had zichzelf op bord 8 neergezet. Tegen Caïssa-Eenhoorn zegt dit echter niets over de verwachte sterkte van de tegenstander. Ze hebben alleen maar spelers met een rating boven de 2150. Dit geldt voor ons team voor slechts twee spelers (nog wel, maar dat gaat zeker veranderen!). In een Grünfeld speelde zijn tegenstander het wat handiger nadat Peter een actieve voortzetting had gemist. Hij won een pion en kreeg daarmee twee mooie verbonden vrijpionnen. Met de vreemde plek aan de rand van het vijandige paar kon niets gedaan worden. Hierna moesten een tweede en een derde pion er ook aan geloven, waarmee de stelling instortte. Bij de chinees werden alle commentaren over de andere partijen rustig geweerd. Nog steeds weten we niet of het nu slechter is om in een keer een stuk weg te geven of drie pionnen.
Martijn speelde opvallend genoeg tegen Martijn. Onze Martijn kreeg veel druk op zijn stelling te verwerken en toen in tijdnood de fraaie zet Lc2 gevonden werd, die zowel een toren als dame aanviel, kon deze niet geslagen vanwege een onderbreking. Dit betekende materiaalverlies en dan ook een vrij snel einde van de partij. Tussenstand: 0-4.
Dit betekende ook gelijk dat Caïssa-Eenhoorn kampioen was en dat we het niet meer in eigen handen hadden om nog te handhaven. In theorie konden we nog 4-4 spelen. Maar dat het niet altijd volgens theorie en regels gaat, bewees Wim-Laurens. In een goed opgebouwde partij van tegenstander Henk-Jan Visser doet hij een paard in de aanbieding. Deze kan echter niet geslagen worden, staat erg actief en er dreigt Pf6+. Welnu, hoe voorkom je dat? Wim-Laurens zag het antwoord, wat zijn tegenstander maar mooi gemist had. Ziet u het ook? 
Met de zet Kg7!? Werd de partij voortgezet, waarbij beide spelers missen dat de koning hier helemaal niet mag staan. Wel effectief, want nu kreeg Wim wat rommelkansen in de tegenstanders tijdnood. Een tweede maal tijdnood van de tegenstander was uiteindelijk nodig om het voordeel te neutraliseren, waarmee Wim eindigt met een hele mooie 5 uit 8. Goed gedaan!
Ikzelf (Bas, niet te verwarren met Daan want die had een lange broek aan) kreeg een lange variant van het Spaans op het bord tegen Peter Doggers. Hij reist veel rond en legt verslag bij de topgrootmeesters. Dus Spaans ziet hij genoeg en ik kwam dan ook met zwart wat onder druk uit de opening, maar herstelde me in het vroege middenspel. Een poging om de stelling te openen was ogenschijnlijk goed, maar leverde toch de betere kansen voor mijn tegenstander op. Die werden uiteindelijk niet benut en na dameruil was de remise een feit. Een leerzame pot.
Daan speelde sterk en kreeg een eindspel op het bord wat toch gemakkelijk gewonnen zou moeten zijn. Dat was het ook, maar niet zoals het gespeeld werd. Tegenstander Daan Zult (toch jammer dat Peter niet ook tegen Peter speelde) kon nu ontsnappen met de remise. Jammer, want dit gebeurde de laatste ronde ook al. Gewonnen stellingen winnen en dan heb je opeens 2 punten meer over 9 ronden. Desalniettemin een prima seizoen en die 2150 word bij de komende ratingverwerking in ieder geval gepasseerd (de goede kant op welteverstaan).
Was er dan helemaal niemand die santpoort een overwinning kon brengen? Gelukkig was er nog Harmen! Zoals het hele seizoen werden de kleine middelen en de techniek weer van stal gehaald. Een klein voordeeltje werd twee kleine voordeeltjes. Dan een klein voordeeltje en een groter voordeel en vervolgens een kleine slotcombinatie. Prachtig spel weer. Het bracht hem ook de topscorerstitel op. Deze wordt gedeeld met onder andere Martijn Monteban van de tegenstanders, maar op TPR is Harmen als hoogste geëindigd met 8 uit 9.
Na afloop werd bekend dat ZSC met 3.5-4.5 verloren had, waarmee we dus gehandhaafd zijn in de tweede klasse. Goed gemutst konden we dus uit eten gaan bij de chinees. Het hele eerste team en enkele spelers van het tweede team (dat zich keurig handhaafde door in de gezamenlijke slotronde te winnen, zie daarvoor het verslag van het tweede) was dan ook aanwezig. Al met al kunnen we terugkijken op een seizoen waar weinig invallers nodig zijn geweest. Slechts twee partijen. Mick en Barry bedankt!
De score was niet zoals gehoopt, maar zo houden we gewoon ruimte voor verbetering. Anders wordt dat zo lastig volgend jaar.
Caïssa-Eenhoorn heeft een zeer uitgebreid verslag gepubliceerd op hun site met veel foto’s voor een zeer goede sfeerimpressie. Zeker het lezen waard en gefeliciteerd met het kampioenschap.
http://caissa-eenhoorn.nl/wordpress/?p=10456

Geef een antwoord