Schaakclub Santpoort

Een paar jaar geleden was Waagtoren 2 ons obstakel  bij de geplande promotie naar de derde klasse. Dit keer was de Waagtoren 1 ons net te slim af. Het was een dubbeltje op zijn kant want de uitslag had ook anders gekund.

 

Wim Laurens was het eerste klaar. Maar niet met een punt. Toen ik hem ergens c3-c4 zag spelen met zijn witte loper op b3 had ik er weinig hoop in. Zijn stelling begon er steeds minder uit te zien met de enorme verzwakkingen op de zwarte velden. De stelling bleek niet meer te repareren en onze eerste nul was genoteerd (0-1).  WL kon afreizen naar het kerstdansbal en zo de lastige gesprekken bij de Chinees vermijden.  

 

 

Piet kreeg groot openingsvoordeel met wit en wist de zwarte Koningsstelling behoorlijk te verzwakken. Toen zwart een kans miste om zich taaier te verdedigen, werd hij weggespeeld, verloor een stuk en de partij (1-1).

 

 

Zelf was ik met wit in een vreemd gambiet terecht gekomen dat ik nog nooit had gezien. Stond wat beter maar dat voordeeltje verdween als sneeuw voor de zon en kwam onder druk te staan. Zwart miste ergens een mogelijkheid op initiatief, toen hij die miste eindigde de partij in eeuwig schaak (1,5- 1,5).

 

 

En toen ging het helaas mis. Bas speelde een uitstekende partij. Bouwde sterk op, voerde de druk won een pion en toen de oogst zo goed als binnen was vergiste hij zich afschuwelijk en gaf een hele Toren weg. Jammer, heel jammer maar het vertoonde spel geeft zeer veel hoop voor de toekomst. Dus niet getreurd Bas! (1,5 -2,5)

 

 

Ilias had toen ik klaar was nog 37 seconden voor veel zetten. Had er dus een hard hoofd in. Maar Martijn sprak mij hoop in: “Geef Ilias nooit op”. Welnu dat deed ik ook niet. Zijn tegenstander ging eerst eeuwig schaak uit de weg. Bood later remise aan maar toen was het te laat. Ilias zijn pion liep door naar dame en kon ‘rustig’ zijn tijd halen (2,5 – 2,5). Heel knap gedaan!

 

 

Wim speelde aan het eerste bord met zwart tegen Frank van Tellingen en kwam in een opening die hem goed ligt. Wit had misschien aanvankelijk een plusje maar toen hij zijn Paard op e5 zette, wat waarschijnlijk een grote blunder was, kwam Wim verrassen met ….Le5:! en Pc5! Opzetten. Er volgde wat tactiek waar wit net zijn pion kon behouden maar de stelling zag er niet goed uit voor wit. Op de 28e zet kon Wim toeslaan door met zijn c-pion te lopen. De witte stand is dan niet meer bij elkaar te houden. Hij zag dat niet en in wederzijdse tijdnood was het de witte aanval die doorsloeg (3,5-4,5). Dat was de tweede grote domper die we hadden en die kwamen we niet meer te boven.

 

 

Xander speelde een prima partij. Na een rustige opening, kon Xander via een zetverwisseling in de Drakenvariant terechtkomen. Alleen het door ons gesuggereerde …Db6 bleek lang niet zo sterk te zijn als we dachten. Maar dat is de objectieve kant. Of de witspeler zich had weten te redden in de jungle aan varianten is nog maar de vraag. Zoals het ging had Xander gemakkelijk spel. Zijn TN – Theoretisch Nieuwtje-  (ergens …Pa5) bleek een TV  -Theoretische Verslechtering te zijn. Wit kon met e5! oprukken en gevaarlijk initiatief ontplooien. Toen hij dat naliet, bleek het gelijk te staan, maar Xander laveerde wat handiger. Maar een ernstige blunder van wit kostte hem een vol stuk en daarmee de partij (3,5 – 3,5).

 

 

Helaas zou de laatste geen partij van Daan geen spanning meer bieden. Die partij die het langst duurde was in feite al in een vroeg stadium beslist. Daan offerde volgens de theorie een pion volgens het merk ‘Kasparov’. Kende de theorie onvoldoende en bleef zonder compensatie een pion achter. Toen hij ook nog tot …d5 besloot verloor hij een tweede pion. Wist nog aardig wat rommelkansen te creëren, maar zijn ervaren tegenstander liet zich niet gek maken en wist de match voor de Waagtoren te winnen. Jammer voor Daan maar zijn punten komen nog wel.

 

We hebben het niet meer in eigen hand en kunnen nu vrijuit spelen. We zullen zien wat er allemaal nog gaat gebeuren. In de eerste week van januari wacht ons VAS.

Geef een reactie