Schaakclub Santpoort

Afgelopen zaterdag reisden we af naar Rotterdam om het op te nemen tegen Charlois 3. Ook nu weer een tegenstander die Santpoort nog niet eerder trof. Charlois Europoort is een vereniging met sterke jeugdspelers, drie teams in de KNSB en drie in de RSB (de Rotterdamse schaakbond). Een soort Santpoort dus maar dan een klein stapje verder.

 

We waren keurig op tijd aanwezig – net als onze tegenstanders deze keer – dus er was tijd om even op te warmen en even bij te praten. We begonnen keurig op tijd en de wedstrijd verliep rustig met goede openingen en betere tot gelijke stellingen aan onze kant na ruim een uur spelen. Op de verschillende borden verliep het uiteindelijk als volgt.

 

Bas speelde op 1 een prima partij. De strijd ging gelijk op maar Bas slaagde er wel in een prettig ruimtevoordeel te krijgen. Tegen het eind van de partij dacht de tegenstander zijn problemen op te lossen door flink te ruilen. Hij dwong zelfs dameruil af om er vervolgens achter te komen dat Bas hem opscheepte met de slechtste loper ter wereld door het simpele c6! Weer een prima overwinning van Bas. De vierde op rij deze competitie.

 

Wim Laurens werd op 2 geconfronteerd met een tegenstander die afweek van wat normaal is in de gespeelde openingsvariant, om een remiseachtig eindspel te ontwijken. Gevolg was dat Wim Laurens gelijk uit de opening kwam. Tegen het eind,  met flink tijdnood,  ging het echter mis. Wim Laurens moest een kwaliteit geven en het eindspel duurde daarna niet lang meer.

 

Peter speelde op 3 tegen een sterke tegenstander en kwam met wit naar tevredenheid uit de opening. Daarna werd er door beide spelers flink geschoven, zetherhaling werd vermeden, en op een gegeven moment won Peter een pion en pakte er nog één met Txe6. Op het eerste gezicht een zet met een uitroepteken (!) en dat bleek ook uit de partij die Peter overtuigend won. De analyse leerde echter dat het ! een ? moest zijn vertelde Peter. Zwart zag het echter niet. Het moet ook wel eens meezitten.

 

Ilias speelde op zijn CVT rustdag op 4. Een leuke afwisseling van een super zwaar Wijk aan Zee toernooi is zo'n externe wedstrijd in je eigen team natuurlijk wel. Ilias speelde wel wat langzamer dan normaal maar dat is verstandig als je het ritme van een normentoernooi gewend bent. De opening verliep naar tevredenheid en Ilias tegenstander zag tegen het eind van de normale speeltijd een taktische wending over het hoofd wat hem noopte meteen op te geven. 

 

Op 5 speelde Wim tegen een jeugdspeelster. De opening resulteerde in het geduldig schuiven met de stukken om ze zo goed mogelijk neer te zetten. Schuiven, kijken, spanning handhaven, iets dreigen, wel of niet pakken, toch nog maar niet en voor je het weet ben je 2 uur en 32 minuten bezig en is er nog niets geslagen! Wim vertelde dat dit een persoonlijk record is. Het partijverloop was trouwens wat bizar. Wim stond goed, ik ging even weg, Wim stond heel slecht om vervolgens toch weer gewoon te winnen.

 

Patrick speelde op 6 met zwart. De opzet van Patrick met zwart is altijd zeer verantwoord en dat bleek ook in deze partij. Het witte openingsvoordeel werd keurig geneutraliseerd maar meer dan dat zat er ook niet in. Een remise was het terechte resultaat.

 

Xander speelde op 7 tegen een jong jeugdtalent. Niets te winnen eigenlijk. Als je verliest denkt je aan stoppen en als je wint is het normaal. Het jonge jeugdtalent speelde daarnaast ook nog eens uitstekend dus Xander moest uiterst geconcentreerd aan de slag. Dat bleek hem echter toevertrouwd. In het eindspel sloeg hij terecht een remiseaanbod af om vervolgens een pion en het eindspel te winnen.

 

Op 8 speelde Daan een prima partij met zwart. Na een lange slagenwisseling ontstond een gelijk toreneindspel maar dit speelde hij heel kundig. Toren actiever dan die van de tegenstander. Beetje plakken tegen pion van wit, koning erbij halen en na lang en diep nadenken genieten van een verdiende overwinning.

 

Alles bij elkaar dus weer 6,5 bordpunt. We zijn goed bezig. De volgende ronde spelen we thuis. U bent van harte welkom.

Geef een reactie