Met de nipte overwinning van Santpoort 1 op en de ruime overwinning van Oud Zuylen op VAS werd het voor Santpoort een feit dat kampioenschap niet meer mogelijk was. Nu was die kans weliswaar heel klein, hij leefde nog onder een enkele enthousiaste Santpoortspeler. Diepe berekeningen kwamen voorbij met de fraaie titel “Santpoort toch nog kampioen!” De auteur wist in ieder geval hoe hij de aandacht moest trekken. Ik vermoedde aanvankelijk dat onze concurrenten allemaal onrechtmatige spelers hadden opgesteld en nu allemaal met puntenverlies werden geconfronteerd. Maar niets van dat alles: Vijf matchpunten achter in drie wedstrijden kon worden weggewerkt wanneer drie ronden lang onze concurrenten deden wat zij behoorden te doen. Helaas hielp Oud Zuylen ons uit de droom en luidt daarom de titel: “Santpoort toch niet kampioen”.

De middag begon veelbelovend. Martijn opende de score door op de witte velden dood en verderf te zaaien in het zwarte kamp. Nu was het zwarte spel niet om aan te zien maar de zwartspeler bleef maar in de vluggerstand doorgaan zodat in ongeveer na anderhalf uur wit zijn punt kon opeisen (1-0).

Wim speelde erg agressief met zwart en wat er met wit precies mis ging weet ik niet maar als snel zagen we dat zwart een zeer groot overwicht had: een enorme aanval tegen de Witte Koning die van e1 naar g1 werd opgejaagd. De beslissende klap heb ik niet meer gezien, maar niet veel later nadat Martijn zijn punt had genoteerd, kon ook Wim het punt laten bijtekenen (2-0).

En dan Rob. Fijn dat hij er weer na lange tijd bij kon zijn.
Daar ging iets niet goed in mijn voorbereiding. Ik had hem via de mail aangegeven dat hij met wit zou spelen. Daar had ik zo mijn redenen voor na zijn drama bij HWP met de zwarte kleuren. Toen ik na een kwartier spelen hem met zwart zag spelen en hem dezelfde verdachte opbouw zag toepassen bemerkte ik mijn fout. Ook nu ging de opening bepaald niet soepel: wat heet, wit stond volgens sommigen gewonnen vanuit de opening. Toen hij dat miste bleek al heel snel dat Rob het schaken nog niet verleerd was. In rap tempo knoopte hij zijn tegenstander op net nadat Wim het punt had laten bijtekenen (3-0).

Wie toen gezegd zou hebben dat het nog een spannende wedstrijd zou gaan worden, had ik voor gek verklaard. En toch: de riante 3-0 voorsprong zou behoorlijk worden gereduceerd. Allereerst verloor Piet aan bord 1. Een ingewikkelde opening, veel tijdsinvestering door lange varianten en dan een onnauwkeurige zet die hem de partij kostte, was het begin daarvan (3-1).

Maar toen ook Xander verloor die goed opbouwde met wit, een kwaliteit won en helaas een gewonnen stand om zeep hielp stonden we op 3-2.

Gelukkig wist Ilias zijn drukstand met aanvankelijk een pion achter in winst om te zetten. Dat ging niet helemaal regelmatig. De ex-economiestudent meende te kunnen cashen in een pionneneindspel na een kwaliteit (Toren tegen Paard en enkele pionnen). Daar bleek een behoorlijk lek in te zitten waardoor zijn tegenstander remise had kunnen bereiken. Die zag dat niet zodat Ilias zijn overwinning kon laten aantekenen (4-2).

Wim Laurens moet ergens goed hebben gestaan, gewonnen waarschijnlijk voor sommigen. Zijn f4 met wit vond ik wat ongelukkig gekozen en toen zwart riposteerde met e5 vond ik dat zwart Oke was. Maar juist in die standen weet hij zijn vechtlust te tonen en tegenspel te creëren. En dat kwam er, meer dan dat. Helaas vergooide hij een kansrijke stelling en moest een nul accepteren (4-3).

Peter kwam met zwart iets beter uit de opening wat later uitmondde in duidelijk beter. Na de tijdnood kwam de witte Koning op f4 in een matnet en kon zwart verscheidene momenten het matnet dichttrekken. Sommige winstvarianten waren simpel, anderen heel fraai. Lange tijd hield ik de lijn goed vast en dan laat ik de witte Koning zelfs zo ontsnappen dat deze met Ke5!  Niet alleen aan het mat kon ontsnappen maar de zwarte Koning in grote problemen zou brengen. Erg treurig om zo’n gewonnen stand niet te winnen en zelfs het weten te presteren om verloren komen  te staan. Uiteindelijk werd het zetherhaling en haalde Santpoort de kleinst mogelijke overwinning tegen de club die nu in grote degradatiezorgen verkeert (4,5 -3,5).