Schaakclub Santpoort

Een soepele overwinning. Dat is de beste omschrijving van de zege die Santpoort 1 afgelopen zaterdag boekte op RSR Ivoren Toren 2. Aan het eind van de middag stond er 6,5 -1,5 op het scorebord. Een afgetekende overwinning met maar 1 nederlaag en 1 remise. Zijn we dan qua rating zo dominant? Nou niet in de breedte. Drie van onze spelers hadden een fors hogere rating dan hun tegenstander (en ze – Ilias, Peter en Daan – wonnen ook alle drie) maar op de andere borden er sprake van een praktisch gelijke rating. En dan toch zo ruim winnen. Er wordt dus gewoon goed geschaakt en voordeel wordt omgezet in hele punten.

 

De eerste twee overwinningen hadden we afgelopen zaterdag snel binnen. Het begon met een mooie overwinning van Daan die lang nadacht in de opening terwijl zijn tegenstander de zetten snel op het bord toverde. Op het moment dat Daan als Tal in zijn beste jaren een paard in de aanbieding deed op d5 was het meteen uit. Prachtig niet aanneembaar offer dat niet geweigerd kon worden. Mooie start voor ons team.

 

Peter scoorde vervolgens ons tweede punt. Wanneer je met zwart op de damevleugel lekker kunt gaan aanvallen met pionnen die de koningsstelling van wit aan flarden dreigen te scheuren is schaken wel heel erg leuk om te doen. We stonden dus snel met 2-0 voor en op de overige borden zag het er ook goed uit.

 

Patrick was de volgende die won. Spelend met zwart had hij zijn verdediging prima op orde in een bijzonder scherpe partij. Een lange termijn offer van wit stuitte op de lange termijn verdediging van zwart en toen de termijn van het witte offer was verlopen kon Patrick een verdiend punt bijschrijven.

 

Wim speelde met zwart op drie. In eerste instantie leek hij te moeten oppassen maar na de bevrijding van de zwarte damevleugel bleek wit dermate ingesnoerd te worden dat hij niet alleen op het bord maar ook tussen de oren in de problemen kwam. Ineens was het over en dat betekende 4 – 0. Een prima partij van Wim tegen de ratingtopper van Ivoren Toren en de vijfde overwinning op rij.

 

Wim Laurens tekende vervolgens voor de 5-0. Het studeren in wat schaakboekjes de afgelopen dagen leverde bij Wim Laurens hernieuwd inzicht op in de structuren die van pas komen bij een mataanval. Toen zwart – na een geweigerd offer – zich bezondigde aan het buitenspel zetten van zijn dame op a5, kwam hij er tot zijn schrik achter dat het wit om zijn koning te doen was. Een dreiging van mat in twee kon niet meer gepareerd worden.

 

Ilias won op dat moment met wit. Zelf was hij niet tevreden met zijn spel. Na wat mindere zetten moesten er goede zetten volgen om niet echt in het nadeel te komen. Die goede zetten komen er dan ook wel weer dus eigenlijk heeft Ilias het alleen wel eens moeilijk met Ilias en vervolgens wint hij. Ook voor Ilias betekende dit de vijfde overwinning op rij.

 

Xander stond oké met zwart maar miste op een gegeven moment een belangrijke dreiging. Dat was jammer want er had toch meer ingezeten dan de nul die nu volgde.

 

Als laatste was Bas nog bezig. Tijdens de partij miste hij tot zijn verdriet een aantal kansen om de partij te beslissen. Na de tijdnood was het absoluut remise.

 

Dus weer een fantastisch schaakweekend voor Santpoort met overwinningen van het derde op vrijdag en het tweede en eerste op zaterdag. Na Tata in januari gaan we proberen deze lijn door te zetten in februari.

Geef een reactie