Schaakclub Santpoort

Weer twee punten en weer dik verdiend maar toch….het was deze keer wel spannend. De vorige ronden werden de punten heel soepel bij elkaar geschaakt en kwamen we op geen enkel bord in de problemen. Dit keer tegen Caïssa 5 uit Amsterdam ging het minder makkelijk. Welliswaar was er op bord 1 tot en met 4 geen vuiltje aan de lucht met goede vooruitzichten voor Peter en Ilias en gelijke tot iets betere stellingen voor Patrick en Wim maar op bord 5 en 6 waar Daan en Wim Laurens speelden lag dat toch anders. Daar stonden we minder en bij Xander en Bas was de stelling in evenwicht. 

 

Nu verwacht je als teamleider bij Wim Laurens dat het wel goed komt in het middenspel en Daan had toch een behoorlijk ratingoverwicht dus al te veel zorgen waren er ook weer niet. Zeker niet toen Ilias na 40 zetten weer meer dan 2 uur op de klok had en soepel won. Peter zijn tegenstander superieur van het bord speelde en ook soepel won en Xander een degelijke remise met zwart produceerde. 2,5 – 0,5 voor ons dus dat ging de goede kant op.

 

Daarna werd echter het toch behoorlijk spannend.  Bij Patrick hadden we het idee dat de stand in evenwicht was maar wel dat er een beslissing ging vallen. Het zag er niet remise-achtig uit. Wim had een voordeeltje en bleef daarom, na weer een remise aanbod en nog een aanbod en nog een aanbod en……,overleggen met de teamleider om alle remisebiedingen natuurlijk af te slaan. Bas stond beter op acht maar bij Wim Laurens ging het gruwelijk mis. 

 

We maakten mee dat Wim Laurens stukken verkeerd stonden en daardoor slecht samenwerkten en dat daarom een lange rokade, die voor de hand leek te liggen, keihard werd afgestraft door de opmars van zwarte pionnen op de koningsvleugel terwijl tegelijkertijd de damevleugel van Wim Laurens onder vuur werd genomen. Een remiseaanbod werd nog wel gedaan maar niet aangenomen.

'hhhhmmmmmm bromde Wim Laurens na afloop zeer ontevreden, Ik zag die aanval niet aankomen' Dat betekende 2,5 – 1,5.

 

Ondertussen besloot de tegenstander van Daan dat de aanval de beste verdediging is. Daan kon alleen nog maar verdedigen en hopen op een fout van de tegenstander maar die kwam niet. Alle zetten van wit leken goed en toen stonden we weer gelijk. 

 

Nog drie partijen te gaan. Wim Eveleens kreeg te horen dat hij moest winnen omdat we de partij van Patrick niet goed konden inschatten op dat moment. Wim bleef dus op zijn bekende manier druk uitoefenen en wikkelde af naar een goed eindspel. Dat werd knap gewonnen. 3,5 – 2,5.

 

Patrick won vervolgens heel knap op bord 1. Het lukte door te breken en een zwarte pion op a2 te krijgen. Toen was het helemaal uit. Een heel knappe overwinning van Patrick op 1 en voor ons dus twee matchpunten die binnen waren.

 

Nu had Bas alle tijd om een beter eindspel rustig uit te spelen en daar maakte hij goed gebruik van. Rustig peinzend gaf hij zijn tegenstander geen enkele kans meer en daarmee werd de eindstand bepaald op 5,5 – 2,5. Een ruime overwinning waar we hard voor moesten werken. Over drie weken gaan we naar Rotterdam op bezoek bij een sterk Charlois 3.  

Geef een reactie