Schaakclub Santpoort

De Uil was zaterdag een geduchte tegenstander voor Santpoort. Wim Laurens Gravemaker joeg een paard op. In plaats van het naar de rand te dwingen zag hij een dubbele aanval. Helaas overzag hij daarbij dameverlies en scoorde Dick Roosa het eerste punt voor de bezoekers.

Peter de Roode en Jan Havenaar schoven de pionnen samen tot een Chinese Muur. Geen doorkomen mogelijk dus remise.

undefined

Gerard van Es wilde wel, maar al zijn actieve stukken werden netjes afgeruild door Jan Vreeburg waarna de vrede getekend werd.

 

Daarna was het wachten tot de volgende beslissingen vielen. Piet Peelen won met een dubbele aanval een pion. Hennie van Eeuwijk zag zijn compensatie langzaam verdwijnen en offerde een toren. Dat klopte niet en Santpoort scoorde de gelijkmaker.

Edwin Heemskerk zette het degelijk op, maar Xander Schouwerwou dwong hem tot een kwaliteitsoffer. Na de tijdcontrole bleek dat de toren sterker was en kwam Santpoort op voorsprong.

 

Maar de resterende partijen zorgden dat de toeschouwers niets aan spanning ontbrak, want de prognose schommelde tussen 4-4 en 4½-3½. De resterende duels werden tot het einde uitgevochten. Ilias van der Lende speelde uitstekend tegen de kampioen van De Uil, Ad Reijneveld. In een paardeindspel haalden beide een dame en miste Ilias een dubbeleaanval op koning en paard! Gelukkig kreeg hij een zet later opnieuw de kans en toen zag hij het wel. Maar met weinig tijd op de klok speelde hij zijn laatste pion te ver op en Reijneveld ontsnapte met remise.

Martijn de Roode zette zijn partij goed op had een centrumoverwicht. Jerry Bey jr profiteerde handig van een foutje en kreeg een actieve stelling in het toreneindspel. Dat resulteerde in pionwinst en weer een punt voor De Uil.

 

Stefan Fokkink deed zijn uiterste best, maar Cok Ippel hield goed stand. Tot vlak voor de tijdcontrole Stefan met een mooie truc een pion won. Op de 40zet liet hij die ongedekt staan en Cok zag goed dat hij die toch kon slaan. Een remise hing in de lucht, maar een blunder gaf Stefan een aftrekaanval. De laatste tegentruc wist hij te ontkrachten en dat bracht stukwinst. Nadat zijn paard de pionnen onschadelijk wist te maken mochten de Santpoorters juichen: 4½-3½!

 

Piet Peelen 

 

Klik hier voor meer foto's

Geef een reactie