Zaterdag 4 januari speelde Santpoort 1 thuis tegen Amersfoort en werd er met 6,5-1,5 gewonnen! Deze uitslag was enigszins overdreven, maar de overwinning kwam nooit in gevaar.

Na een half uur spelen was het al duidelijk dat Peter  op bord 2 niet veel problemen zou krijgen. Hij kreeg meteen een goede stelling in de opening en na twee goede zetten van Peter won hij een stuk tegen twee pionnen. De tegenstander speelde heel erg lang door, maar Peter speelde het secuur uit. Zijn tegenstander zei nog achteraf dat hij hoopte op een dolle toren met pat maar daar was Peter niet erg van onder de indruk.

Nathalie speelde op bord 6 een goede remise. Ze kende de opening goed, en in een middenspel dat ongeveer gelijk stond had de tegenstander veel minder tijd en besloot hij remise aan te bieden. Na een hevige discussie met de teamleider ('zeg wat ik moet doen!') stond het halfje genoteerd en is Nathalie de enige vaste speler in het 1e die nog niets heeft verloren!

Toen ik bij invaller Wim op bord 8 keek zag ik een stand die om remise schreeuwde en Wim bood dan ook remise aan. Dat de tegenstander dat weigerde kwam hem duur te staan.  Toen ik Wim en Patrick zag praten verwachtte ik een remise maar Patrick liep langs en deed zijn duim omhoog! Wim’s tegenstander gaf namelijk een paar zetten na het remiseaanbod een kwaliteit weg en daarmee de partij. Een belangrijke invalbeurt van Wim waar hij de andere gestrande Wim in Amerika eer aandeed!

Nu stond het dus 2,5-0,5 en Patrick stond goed, ik stond erg goed, Wim Laurens stond lastig, Daan stond een pion voor en Bas stond in een alles of niets stelling.

Ondergetekende speelde op bord 1 tegen een tegenstander die een variant kort had bekeken die ik goed ken en ik kwam dan ook goed uit de opening. Ik won een pion tegen wat vaag tegenspel voor mijn tegenstander, deed een paar goede zetten totdat het tegenspel verdween, pakte een tweede pion en in een gewonnen stelling met voor beide spelers weinig tijd gaf hij zijn dame weg en zo ben ik in 2014 nog ongeslagen voor extern (met hulp van Gerard ben ik erachter gekomen dat deze manier van mijn score beschrijven dit seizoen voor extern het beste is)!

Toen ik net klaar was zei Nathalie tegen mij dat Bas een remiseaanbod kreeg maar de tussenstand niet wist en dus niet wist wat hij moest doen. Ik wist dat het 3,5-0,5 stond met een gewonnen stelling inmiddels voor Daan en een goede stand voor Patrick en gelijke stand voor Wim Laurens. Doorgaan wilde ik dus zeggen maar toen Nathalie mij informeerde dat Wim Laurens remise had gespeeld mocht Bas zeker doorgaan!

Wim Laurens speelde op bord 4 opnieuw een partij die de remisegrens nooit heeft overschreden. Hij stond na de opening iets beter, in het middenspel iets minder en uiteindelijk won hij een pion waardoor de tegenstander zich genoodzaakt voelde om eeuwig schaak te doen. De laatste tijd speelt Wim Laurens vast en constant wat voor hem een stap in de goede richting is!

Bas speelde op bord 3  en speelde een opening waar hij weinig ervaring mee had. Hij kwam er alsnog goed uit, en stond eerst iets beter, daarna iets minder en uiteindelijk was er een knotsgekke combinatie met als beste uitkomst eeuwig schaak voor zijn tegenstander. Maar met 30 seconde per zet kwam de tegenstander er niet op, en kon Bas na een heleboel schaakjes zijn derde overwinning alweer voor extern dit seizoen noteren!

Nu was de overwinning dus al binnen en bracht de 5-1 voorsprong mooie herinneringen van vorig jaar extern weer voor ons allemaal naar boven. Daan speelde op bord 6 een goede partij. Na een bizarre opening had Daan een pion meer maar kon hij niet meer rocheren. Hoewel sommige spelers van zijn koningsstelling zouden schrikken hield Daan het hoofd koel en  na een paar goede zetten stond hij een gezonde pion voor. Daan begon steeds beter te staan, en zoals deze ronde de rage was had hij gewonnen!

Patrick speelde op bord 5 een solide partij zoals altijd. Na een opening waar ik nooit wat van begrijpen stond hij volgens mijn optiek iets minder. Maar zoals altijd bleek ik er niets van zijn stelling te begrijpen en kwam hij steeds beter te staan. Toen hij in een eindspel kwam met het loperpaar voor hem zag ik het hem nog winnen, maar het was helaas net te weinig voor de overwinning, remise dus.

Hoewel de uiteindelijke score geflatteerd is hebben we wel terecht gewonnen en zal de volgende ronde bepalen of we met de top van de poule zullen meedraaien of dat we voor handhaving moeten strijden. Ilias

Geef een antwoord