Verslag Wim Laurens.

 

We hebben onszelf flink in de nesten gewerkt. Dat is de gedachte die nu nog (op zondagavond) door mijn hoofd spookt. ZSC heeft creatief verdedigd en handig toegeslagen gisteren. Wij hebben, typisch voor dit seizoen, minder gescoord dan we hadden gehoopt. Hieronder kort een verslag over hoe ZSC ons klop heeft gegeven. Er zitten gelukkig een aantal mooie resultaten tussen en er zijn dingen waarvan geleerd kan worden, in ieder geval bij mijn partij. Om het verslag positief te kunnen afronden, begin ik maar met de lange rokade van Bas, Jan en Wim.

 

Jan begon met veel druk op het centrum van zijn tegenstander Edwin Woudt. Jan speelde snel en vol vertrouwen en liet de "saendekanter" vanaf het begin goed zweten. Zo ken ik Jan van toen ik hem bijvoorbeeld bij het Ichthus toernooi heb zien spelen. Het leek niet goed te gaan voor de zwarte pion op d5, dus het was voor mij ontspannend om naar links te kijken.

 

Aan het begin van de wedstrijd was eigenlijk alleen zeker dat Bas het erg moeilijk ging krijgen. Een pion op f7 slaan maar nog een koning in het midden hebben leek me gewaagd… Toen ik een pion cadeau deed, geïnspireerd door de achtergrondmuziek in het polderhuis, kon ik gezellig in de "parkeer-de-bus-stand" aansluiten bij Bas. Wim leek me ondertussen prettig te staan en hij liep tevreden langs. Opeens schudden Jan en Edwin handen, ik kijk verbaasd op met een onbehaaglijk voorgevoel. Achteraf zei Jan: "Dat het remise zou worden was zo'n teleurstelling dat ik even mijn concentratie verloor." Edwin greep zijn kans en verschalkte Jans knol. 0-1

 

Ondertussen was Daans partij ook beslist, maar daarover later (een heel klein beetje) meer. Bas en Wim hadden allebei hun middenspel keurig gespeeld (voor zover ik weet dan). Bas had Pieter Baltus flink in de penarie gebracht en was net van plan de genadeklap uit te delen. Kennelijk had de druk die Pieter de hele partij op Bas had gezet hem toch veel energie gekost. Op een momentje dat Bas' aandacht even verslapte werd hij pardoes mat gezet. Eveleens had Eric Bark ondertussen laten ontsnappen in het eindspel. Later stonden er geen witte pionnen aan de linker kant van het bord, dus liepen die van (de meestal op bord 1 spelende) Eric zo naar de overkant.

 

De partij van Daan was snel klaar. Ik hoorde dat Frank "peetvader" Tijdeman overlegde met de teamleider van ZSC. Die vroeg zenuwachtig aan de heer T. hoe hij een resultaat tegen de heer H. ging halen. Hoe het gesprek verder ging is te zien op deze geheime opname: https://tinyurl.com/FrankTvsDaanH

 

De tussenstand aan de hand van dit verslag is nu 0,5-3,5 dus vanwege het dreigende noodlot van 0 matchpunten was het code rood op de andere borden. Nadat Peter maar gelijk spel had gespeeld tegen Joris Moes, kon hij ons mooi adviseren wél te winnen. Hoe heeft Joris dat dan gedaan? Nou, hij liep met zijn a pion helemaal naar de derde rij, het was alle hens aan dek voor Peter en toen bleef er weinig initiatief over.

 

Martijn zat naast Peter en tegenover Jan-Bart Abcouwer. Martijn liet zien hoe je een partij in je voordeel beslist. Hij speelde de beste variant. De belangrijkste les voor zijn vader was dat die variant helemaal niet hoeft te kloppen als het maar winnend is. Ondanks wat risico toch een mooi punt op bord 5. De stand was nu ongeveer 2-4.

 

Nadat ik mezelf flink in de problemen had gebracht, wist ik me met een mat-achter-de-paaltjes-trucje weer uit de narigheid te manoeuvreren. Wel was ik net vol voor ongelijke lopers gegaan om de remisekansen te vergroten. Nadat Hans ook in gulle gemoedstoestand was geraakt door de dreunende poëzie over een zekere goedheiligman (die ontvangen werd als popster), bleef er een gelijke stand over. Hier heb ik een kwaliteit voor een pion veroverd. Nu herpakte de ervaren ZSC'er zich en bewees hij dat hij wel degelijk talent had voor verdedigen. Twee uur later waren er alleen nog lichte stukken over en besloten we maar tot remise.

 

Ondertussen liet Harmen op bord 3 zien hoe je een eindspel wint. Er werd gegrapt dat hij wel eerder had kunnen winnen, maar dat hij een mooi voorbeeld voor de volgende schaakles wilde hebben. André Breedveld hield dapper stand. Ondanks dat kwam Harmens koning onherroepelijk binnen om alle pepernoten (pionnen red.) op te eten. Een mooi einde voor onze treurige dag (3.5-4.5). Bij de Chinees werd het goede leven gevierd, dus zo slecht hebben we het ook weer niet. We moeten echter wel aan de bak om ons uit de krochten van groep 2B te werken.

 

Geef een antwoord