Santpoort 1 – ZSC Saende 2
Na een stop van 1,5 jaar door het gezellige Coronavirus, werd er op zaterdag 18 september weer live achter de borden aangetreden. Er was in het afgelopen jaar wel het nodige gebeurd. Door het vertrek van Bas en Daan naar hun vriendenclub de Amsterdam Berzerkers, Wim Eveleens weer terug naar De Amstel was het aanhouden van GM Harmen Jonkman niet langer een optie. Het team was gehalveerd! Om die reden is besloten vrijwillige degradatie aan te vragen dat werd geaccepteerd. We spelen dus nu in de derde klasse.
Ik kreeg even een kleine hartverzakking toen de beheerder er niet was – en daarmee ook de sleutels van de kast- op haar voicemail had staan dat ze niet in het pand was. Maar het kwam uiteindelijk goed. Ook de dansgroep bracht ons niet uit ons evenwicht. En na een vertraginkje van een kwartier wegens vervanging van een speler van ZSC begon uiteindelijk de wedstrijd.
Mij viel op -of was het verbeelding?- dat aan veel borden het ‘traag’ verliep: weinig zetten, veel tijdverbruik. Ik maak hieronder een inschatting van het partijverloop maar weet niet of het chronologisch zo verlopen is. Maar we gaan hier niet over corresponderen.
De tegenstander van de Rob kwam zo’n 40 minuten te laat. Omdat de klokken 20 minuten later werden aangezet, was de tijdsvoorsprong 20 minuten. Deze verdween echter al snel. Rob was om een plan na een rustige opening waarin beiden de stukken rustig ontwikkelden. Een stelling kwam op het bord waarbij er weinig spanning was. De vraag was wie er zou breken. Rob deed dit als eerst met d4?? en verliest de kostbare e4 pion. Martin Rosegg profiteerde optimaal en speelde het keurig uit. Na de partij zei Rob dat hij van zichzelf verloren heeft en eigenlijk niet echt heeft geschaakt. Volgende wedstrijd beter. ( 0 -1)
Mick speelde een partij waarin er bijna de hele tijd meer druk op zwart stond, wat al begon met een naieve benadering van de opening door de tegenstander. Maar de scherpte ontbrak nog wat in één van de eerste lange partijen sinds corona, en na het missen van 14. Pe4 kon het paard van zwart mooi de weg vrijmaken voor de loper. De tegenstander miste zelfs dat een bewust ongedekt gelaten pion prima te pakken was. Toen zwart onterecht afwikkelde naar een eindspel met twee torens en een paard kreeg Mick weer een iets betere stelling. Nu was zijn pionoffer wel correct, won hij een toren en zo werd de partij opeens beslist in zijn voordeel (1 – 1)
Martijn kwam goed uit de opening en stond na 10 zetten al positioneel gewonnen. In het middenspel werden echter de nodige verkeerde beslissingen gemaakt waardoor de gewonnen stand maar van korte duur was. Na een speculatief stukoffer stond Martijn zelfs meerdere momenten aantoonbaar verloren. Gelukkig zag de tegenstander dit niet en konden uiteindelijk de dames worden geruild waarna de vrijpion van Martijn de doorslag gaf (2 -1)
Peter speelde tegen een jeugdspeler zonder senioren rating en weet dan dat het opletten geblazen is. En dat werd het ook. Hij had zwart en kwam goed uit de opening omdat de witte combinatie van lange rokade en a4?! Toch wel erg veel vroeg van de witte stand. Toen zwart een pion offerde en zijn tegenstander dat aannam kwam Peter gewonnen te staan en geheel tegen zijn stijl koos hij voor de afwikkeling naar een eindspel ipv te winnen in de aanval. Het gewonnen ingeschatte eindspel bleek volkomen onjuist, ‘onduidelijk’ was een betere beoordeling maar twee zetten later stond hij aantoonbaar verloren. Maar toen gebeurde er iets merkwaardigs: in plaats dat wit met zijn pionnen ging lopen, besloot hij zijn eigen pionnen te gaan verdedigen en kwam zwart weer in de partij. Na een nog een blunder van wit kon Peter opgelucht adem halen en wist hij dat hij ontsnapt was en kon het punt aantekenen (3-1).
Wim speelde een rustige opening waardoor er niet te veel gerekend hoefde te worden en hij niet te veel tijd verspeelde. Doel was om vooral wat meer positioneel te spelen en niet in allerlei scherpe varianten terecht te komen. Toen zijn tegenstander geen ruimte meer had voor spel op de damevleugel kwam het antwoord aan de andere kant. Zwart probeerde een koningsaanval op te zetten. Deze werd echter netjes verdedigd en zoal dat wel vaker gaat was vervolgens het eindspel slechter voor zwart. Een degelijke overwinning voor Wim zonder in de problemen te zijn geweest
(4 -1)
Wim Laurens schreef: Tegen Ben v.d. Bergh had ik een 0 gehaald, honderd jaar geleden, dus ik was gewaarschuwd. Analyse zonder computer wijst uit dat slechts mijn beste zetten het label suboptimaal verdienen, de rest is niet om over naar huis te schrijven. Het was wel een echt gevecht. Eeuwig schaak zorgt voor een halfje, ik was opgelucht. (4,5 – 1,5)
Menno speelde met zwart Russisch en kreeg een stelling op het bord waarin wit het initiatief had, maar ook een iets slechtere pionnenstructuur op de damevleugel. Menno’s plan was om alles af te ruilen, terwijl de tegenstander juist de druk erop wilde houden. Uiteindelijk zijn de dames en torens op het bord gebleven, waardoor het kleine voordeel van de dubbelpion niet uitgebuit kon worden door Menno. In tijdnood koos Menno voor eeuwig schaak en is remise overeengekomen (5 – 2).
Sjoerd speelde vandaag zijn 4e officiële partij sinds 2016 en maakte hiermee meteen zijn debuut in het eerste team. De focus was er, maar zijn beoordelingsvaardigheden schoten wat te kort. Nog voor de twintigste zet hadden we allebei flink wat tijd gebruikt en mochten we ons al klaar maken voor het eindspel. Hoewel Sjoerd dacht dat hij beter stond, bracht een slordigheidsfoutje van zijn kant hem toch in een benarde situatie. Gelukkig toonde zijn tegenstander ook een moment van zwakte door na ongeveer 5 uur schaken verbonden vrijpionnen op de d- en e-lijn toe te laten. Promotie was hierdoor niet meer te voorkomen, en na enkele zetten mocht Sjoerd een puntje bijtekenen. (6 -2).
Al met al een ruime overwinning die ook anders had kunnen uitpakken gelet op wat benauwde momenten bij mijzelf, Martijn en WL.
Enfin, de kop is er af en de eerste matchpunten zijn binnen.
Peter de Roode