Schaakclub Santpoort

Afgelopen zaterdag speelde Santpoort zijn eerste wedstrijd in de nieuwe 4e klasse in de KNSB competitie. We verloren met 5-3 tegen Bergen. Is dat een klein verlies? Wel als je naar de ratingverschillen kijkt.

 

We speelden met twee invallers dit keer. Ton viel in voor Stefan en Wim Dijkman voor Jan dat bracht onze gemiddelde rating een stukje omlaag. Het scheelde trouwens geen punten. Zowel Ton als Wim deden het heel goed. Wim kwam niet in de problemen tegen een tegenstander met 300 ratingpunten meer en haalde een keurig halfje. Ton kwam wel in de problemen tegen een tegenstander met 500 punten meer maar ja, na kwaliteitsverlies timmerde Ton de stelling netjes dicht, bleef stug zetjes doen en na een fout van de tegenstander was hij er als de kippen bij om de kwaliteit terug te winnen. Vervolgens besloot Ton na overleg tot een remise-aanbod en dat aanbod werd terecht aangenomen.

 

Verder haalde Gijsbert een uitstekende remise tegen zijn tegenstander. Gijsbert speelde een prima opening, tegenstander vertrouwde het niet, en een goed getimed remise-aanbod deed de rest. Verschil in rating was 210 punten. En de laatste remise was van Mick. Hij had er veel meer tijd voor nodig en stond waarschijnlijk beter maar ja……….met twee minuten op de klok een remise-aanbod krijgen in ingewikkelde stelling …… verstandig om dan een halfje te pakken. Ook hier was het ratingverschil 200 punten.

 

Er waren ook drie nederlagen aan onze kant. Douwe verloor op bord 2 in de opening een pionnetje en werd helaas langzaam van het bord gedrukt.  Jelle had het moeilijk tegen een sterke tegenstander die actief speelde en kon de complicaties niet de baas. En zelf verloor ik op bord 1 na de hele partij een gelijkwaardige stelling te hebben gehad. Alleen speelde ik het toreneindspel te passief en later te actief toen het niet meer kon.

 

Tot slot haalden we ook nog een heel punt. Menno speelde een prima partij en hij won overtuigend. Zijn tegenstander had dan ook maar zon 130 punten meer aan rating :-).

 

Alles bij elkaar een heel redelijk begin…op alle borden een tegenstander getroffen die sterker was en toch goed gescoord. Waarschijnlijk gaan we vanaf de volgende ronde niet alleen bordpunten maar ook matchpunten scoren.

Geef een reactie