Gisteravond speelde Santpoort 2 de belangrijke uitwedstrijd tegen Krommenie 1. Krommenie is de belangrijkste achtervolger van de koplopers Santpoort en Volendam met een achterstand van 1 wedstrijdpunt. Met nog drie ronden te gaan moest Krommenie winnen om de kans op promotie in eigen hand te houden.

Van te voren had ik gedacht dat de grootste kans op hele punten zou liggen op de borden 5 t/m 8. Krommenie heeft vier heel sterke kopborden en niet verliezen op deze borden zou ons helpen om tot een goed resultaat te komen.

Maar zoals het zo vaak gaat, het liep ook deze keer anders en dat kwam door Hans die ons – als invaller voor de vakantievierende Rob de Roode – snel op het goede spoor zette. Hans speelde op drie met wit en hoewel ik had gezien dat de opening goed was verlopen verwachtte ik niet dat Hans na zo'n anderhalf uur zou komen melden dat hij had gewonnen. Dat was een fantastische opsteker en legde de druk bij Krommenie.

Uit een ronde langs de borden na de knappe winst van Hans bleek dat het er bij iedereen goed uitzag. Bij Wim, Brian, en Stefan op 8, 7 en 6 was de stand wel gelijk. Dave stond beter op 5, Jan speelde de opening soepeltjes op 4 – ik vond dat het er overtuigend uit zag – en Nathalie en Martijn stonden beter op 2 en 1.

In mijn eigen partij bleef de stelling in evenwicht. In de opening kon ik kiezen tussen een scherpe of een rustige opstelling tegen het Konings-Indisch. Gezien het belang van de wedstrijd besloot ik niet te scherp te spelen maar dat betekende wel dat ik op een gegeven moment voor de keuze stond om af te wikkelen naar remise of te proberen een doorbraak te forceren met een onzeker vervolg. Gezien de stand op de overige borden koos ik voor voor zekerheid waarna een remiseaanbod werd aangenomen.

Vlak daarna mochten ook Stefan en Brian een remise aannemen. In beide gevallen was de stelling keurig in evenwicht en we stonden nog steeds een punt voor met betere stellingen voor Jan, Nathalie en Dave.

Martijn kwam vervolgens in een toreneindspel met ieder drie pionnen terecht. Daar was voor de beide spelers niet meer van te maken dan remise en zo kwamen we op een 3-2 voorsprong.

Bij Jan zag het er nog steeds heel goed uit. Jan had afgewikkeld naar een eindspel met twee lopers en een toren aan zijn kant tegen twee torens van de tegenstander. Daarnaast had Jan nog een pionnetje meer en zo'n stelling is Jan wel toevertrouwd. De torens van de tegenstander waren machteloos tegen de samenwerkende lopers van Jan en het punt moest nog een kwestie van tijd zijn.

Dave kreeg ondertussen een remiseaanbod. Zijn voordeel was op dat moment verdwenen en er was een min of meer gelijke stelling overgebleven waarbij de kwetsbare koning van Dave mij wat zorgen baarde. Dave kwam even overleggen over het remiseaanbod dat hij had gekregen. De conclusie was snel getrokken. Dat moet aangenomen worden want Jan gaat winnen.

En inderdaad werd de remise van Dave binnen een minuut gevolgd door kwaliteitswinst van Jan waarna zijn tegenstander zeer teleurgesteld opgaf. Dat was dus 4,5 – 2,5 en alleen de partij van Nathalie was nog bezig.

Nathalie had tegen haar sterke tegenstander twee pionnen gewonnen en het eindspel was absoluut gewonnen maar ja, de tijd is voor Nathalie ook een tegenstander. Met nog een kwartiertje op haar klok en nog zo'n 30 minuten voor haar tegenstander zocht Nathalie naar het winnende plan maar dat was niet makkelijk te vinden. Het koste zelfs zoveel tijd dat het op een gegeven moment duidelijk was dat de vlag de beslissing zou brengen. ‘Had ik maar wat minder goed gestaan' zuchtte Nathalie na afloop en inderdaad; soms is het makkelijker om wat minder goed te staan.

Al met al weer een prachtig resultaat tegen een goede tegenstander. Nog twee ronden te gaan.