Santpoort 2 heeft tegen het sterke Chess Society Zandvoort weer een prima wedstrijd gespeeld afgelopen vrijdag.  Met een iets aangepaste opstelling wegens een zieke teamleider – bedankt voor het invallen Hans – en om niet te voorspelbaar voor de tegenstander te zijn begonnen we vol vastberadenheid.

Dat het met de openingskennis/voorbereiding in ons team wel goed zit blijkt in feite elke speelronde. Ook nu zag het er weer goed uit na ruim een uur spelen. Bij Rob die op bord acht tegen de hoogst gerate Zandvoorter speelde zag het er zelfs heel goed uit. Rob stond een pion voor een besloot na overleg eens een taktisch remise aanbod te plaatsen. Onze inschatting was dat we op een aantal borden mochten rekenen op meer dan een halfje en dan is het scoren van halve punten op de andere borden in theorie genoeg om te winnen.

Het taktisch remise aanbod van Rob had een grappig gevolg. Eigenlijk kon Rob's tegenstander het aanbod objectief gezien niet afslaan maar aan de andere kant………wat doet het met je team als je als no. 1 op rating relatief snel op bord 8 een halfje verliest. Na een half uurtje puzzelen werd de knoop toch doorgehakt en had Rob voor ons het eerste halve punt binnen gehaald.

De tweede die scoorde was Dave. Hij won soepel maar moest daar wel een belangrijke beslissing voor nemen. Dave kon ervoor kiezen om een aangevallen pion te gaan dekken of zijn stukken nog actiever neer te zetten. Hij koos voor het laatste en dat was een heel mooie beslissing. De activiteit leverde meteen kansen op wat resulteerde in stukwinst en partijwinst.

Ondertussen sloegen Stefan en Brian remise af omdat we toch ook de ontwikkelingen op de andere borden wilden afwachten. Hans op één en Nathalie op twee hadden namelijk veel minder tijd dan hun tegenstanders. Nu is dat niet verrassend. Zowel Hans als Nathalie houden van goed nadenken maar dat betekende dat er ook weer niet te snel remise genomen moest worden.

Jan Burggraaf accepteerde vervolgens wel een remise aanbod op vier en dat was volkomen terecht. Jan dacht in eerste instantie te kunnen gaan spelen op een pion van zwart maar het bleek dat alles klopte. Er werden steeds meer stukken geruild en er bleef een eindspel met lopers van ongelijke kleur over dus er was niets meer van te maken.

Stefan kreeg weer een remise aanbod en dit keer werd na het overleg besloten het aan te nemen. Stefan stond met zwart niet heel makkelijk en het was niet nodig om te gaan forceren. Tenslotte hadden wij onze 1e overwinning al binnen en ook bij Martijn op drie zag het er goed uit.

Martijn had een prettig speelbare stand met zwart bereikt en een grote voorsprong kwa tijd. Nu is spelen tegen een tegenstander in tijdnood met zelf veel tijd best gevaarlijk. Het risico van te snel zetten is aanwezig en dan geef je soms kansen weg. Ik weet niet of Martijn het beter had kunnen spelen maar op de 36e zet had zijn tegenstander een voor de hand liggende kans om tot eeuwig schaak te komen. Gelukkig ging de Dame naar een veld van de verkeerde kleur waarna Martijn het gedecideerd afmaakte. Dat betekende een 3,5 – 1,5 voorsprong.

Hans vroeg op dat moment of hij remise mocht aanbieden. Hans speelde een heel mooie partij compleet met dameruil voor een toren, stuk en twee pionnen en een stelling die volgens Hans een klein plusje geeft voor zwart. Voor de toeschouwer moeilijk te beoordelen maar Hans had de stelling in het verleden goed geanaliseerd en getest tegen een GM en een IM. Na vertwijfeld aarzelen zag ook de tegenstander van Hans dat het beter was om dit aan te nemen.

Nu kon ook Brian remise aanbieden. Hij stond gelijk en zijn tegenstander zag geen mogelijkheden meer. Ook dit aanbod werd – eigenlijk tot mijn verbazing – aangenomen waarmee onze overwinning een feit was.

De enige die toen nog speelde was Nathalie. Ze had een prima stelling opgebouwd maar moest nog wel een zet of 16 doen in 5 minuten. Nu wordt Nathalie daar uiterlijk niet onrustig van en ze blijft ook gewoon goede zetten spelen. In dit geval een paardoffer, wat na ruil en slaan met haar loper een toren en twee pionnen voor een loper en een paard opleverde plus een betere stelling. Nog een paar snelle zetten en een goed getimed remiseaanbod met iets meer dan drie minuten leverde een zeer verdiend half punt op.

Al met al een heel knappe overwinning. Twee maal winst, zes prima remises. Nog drie wedstrijden te gaan.