Schaakclub Santpoort

Het zijn natuurlijk grote woorden als je claimt dat er een historische overwinning is behaald. Maar het is wel de eerste ooit van Santpoort 2 in de KNSB. Voor onze club is er sprake van een unieke situatie in het 80-jarige bestaan. Nog nooit speelde Santpoort met 2 teams in de landelijke competitie. En nu, in die eerste thuiswedstrijd, de eerste overwinning. Daar waren we blij mee.

 

 

Van alle teams in de 3e klasse E heeft Santpoort 2 de laagste gemiddelde rating. Nu zegt dat niet zoveel. Wij denken dat we sterker zijn dan onze rating doet vermoeden. In ieder geval zijn we taai want er is tot nu toe weinig verloren. En met weinig verliezen en af en toe een
winstpartij kom je als team een heel eind. Zo ook tegen De Wijkertoren 2; onze tegenstander in de 2e ronde.

 

 

Vorig jaar promoveerde De Wijkertoren als kampioen en wij als nummer 2 via de promotieklasse naar de KNSB en het toen gespeelde onderlinge duel werd na harde strijd 4-4. Door beide teams werd de wedstrijd van dit jaar als belangrijk gezien. Er wordt geknokt voor handhaving dit jaar en De Wijkertoren is een van de teams die qua gemiddelde rating maar weinig hoger scoren dan wij. Belangrijk om dus punten te pakken en zo dacht De Wijkertoren er ook over. Zij stonden dit keer geen spelers af aan hun eerste team juist omdat er tegen
Santpoort 2 gespeeld werd.  

 

 

We begonnen iets later dan normaal door wat tijdsdruk bij het inrichten van de zaal maar om kwart over kon de scheidsrechter de zwartspelers de klokken in werking laten stellen. Bij ons werd dat op bord 1 gedaan door Jan Burggraaf. Tijdens zijn partij bleek weer wat enorm veel
ervaring Jan heeft. Hij weet precies wat voor structuur hij op het bord wil brengen, kan door zijn gevoel voor de stelling snel spelen en had op een gegeven moment een uur tijdsvoorsprong. Als je dan ook nog goede zetten doet kom je met zwart niet in het nadeel. Uiteindelijk werd op dit bord besloten tot remise waarmee Jan deed wat wij graag wilden. Met zwart minimaal een half scoren.

 

 

Datzelfde lukte ook Theo Hendriks op bord 3. Theo is enorm degelijk en heeft veel ervaring. Dat bleek ook uit zijn partij tegen de kopman van De Wijkertoren, Richard Schelvis. Richard is de sterkste speler van De Wijkertoren met zijn rating van 2166 maar Theo hield hem, ondanks minder ruimte, prima in bedwang.

 

 

Op bord 5 zat bij ons Rob met zwart en op bord 7 speelde Stefan. Volgens mij is het evenwicht in de partij van Rob nooit verbroken. Rob speelde dan ook keurig remise. En op bord 7 zou Stefan dan zijn voorbeeld moeten volgen. Dat lukte echter niet. Stefan manoeuvreerde zodanig dat hij met zwart aanvalskansen kreeg en dan is hij op zijn best. Met de stukken op de koningsstelling van wit gericht kon hij de rocadestelling van wit openbreken met zijn pionnen. Mat was uiteindelijk onvermijdelijk. Sportief van Stefans tegenstander was dat hij het de matzet ook echt liet uitvoeren.

 

 

Op de borden bij de witspelers ging het ook goed. Van Dave op 2 heb ik niet veel meegekregen maar hij had redelijk snel in de wedstrijd een remise te pakken. En op bord 6 speelde Douwe remise. Dat duurde veel langer en het bleek het beslissende halfje. Douwe had meer ruimte maar zijn tegenstander (oud SSIJ voorzitter Berend van Maassen)  bleek taai. Uiteindelijk heeft Douwe misschien de winst gemist maar eeuwig schaak van zwart bleek na winst van een pion door Douwe niet te vermijden.

 

 

Bij Hans leek de stelling gelijk te zijn (in ieder geval zoals ik het inschatte) maar Hans liep na schaakjes de verkeerde kant op met zijn koning en kwam in een matnet terecht. Bij mij liep het eigenlijk net andersom. Een gelijke stelling zou normaal gesproken tot remise geleid hebben totdat ik in een combinatie niet de beste voortzetting koos en mijn tegenstander dacht de winst binnen te hebben via stukwinst. De compensatie die ik had voorzien was er wel degelijk maar had niet genoeg mogen zijn voor winst. Alleen schrok Dennis zo van de  dreigingen en had de ‘stukwinst' naar zijn zeggen voor een zodanig concentratieverlies gezorgd, dat zijn voortzetting heel matig was. Dit betekende materiaalwinst voor wit en een prettig halfje meer dan normaal verwacht mocht worden.

Alles bij elkaar na hard werken dus een 4,5-3,5 overwinning voor ons. We hebben na twee wedstrijden 3 punten. De start is dus goed!

 

Geef een reactie