Schaakclub Santpoort

We zijn de competitie begonnen met een uitwedstrijd tegen De Pion uit Wormer. Een van de sterkste teams uit onze poule. Vooraf hadden we te maken met een kleine tegenslag. Gijsbert was geveld door griep maar gelukkig was Fred Schaefer bereidt in te vallen. De Pion speelt met één team in de externe competitie en hun gemiddelde rating ligt zo’n 150 punten boven die van ons team maar daar lieten we ons niet door afschrikken.

Uit een rondje langs de borden na een uurtje spelen bleek dat de stellingen bij de meeste partijen in evenwicht waren. Alleen Navarone stond waarschijnlijk niet zo lekker. Nu is Navarone niet bang om slechte stellingen te spelen maar dit keer kwam hij een uurtje later melden dat zijn tegenstander het in één zet uit kon maken. “ Als hij loper b4 speelt geef ik op” mompelde Navarone. Zijn tegenstander speelde echter geen loper b4 maar gaf in plaats daarvan een toren weg. Dat was een meevaller. Navarone had er nu geen moeite mee ons een 0-1 voorsprong te bezorgen.

Ivan en Wim speelde op bord 1 en 2 beide een partij waarin het evenwicht nooit echt werd verbroken. Op beide borden werd rond een uur of elf besloten tot remise. Ondertussen had Nathalie een prima stelling knap verzilverd met als gevolg dat we een 1-3 voorsprong namen.

Onze invaller Fred speelde ondertussen op bord 3 een moeilijk partij. Hij had een pionnetje verloren en de vraag was of hij het eindspel remise kon houden. Datzelfde gold voor Kevin die ook een pion achterstond. Wim Laurens kreeg een koningsaanval over zich heen en hij moest nauwkeurig verdedigen maar had ook tegenkansen en ook Jeronimo werd door zijn tegenstander flink onder druk gezet.

Iedereen vocht echter voor wat hij waard was en we hadden toch goede hoop dat er minimaal een gelijk spel uitgesleept kon worden. Helaas ging het aan het eind van de avond. (we waren half negen begonnen en het was bijna twaalf uur) toch nog mis.

Eerst verloor Wim Laurens na dubbelschaak van zijn tegenstander. Naar eigen zeggen had hij had het wel gezien maar de gevolgen onderschat en in plaats van een afwikkeling naar een remiseachtig eindspel volgde er nu mat. Jammer. Ondanks taai verdedigen en met de remise binnen handbereik toch een nul.

Fred moest vlak daarna ook de strijd staken. Hij kwam in zetdwang en in feite besliste het eerder verloren pionnetje dus uiteindelijk de partij. Toch heeft ook Fred een prima partij gespeeld.

Kevin en Jeronimo stonden ondertussen gelijk. Kevin had zijn pion terug gewonnen en bij Jeronimo waren de zware stukken afgeruild. De aangeboden remises werden echter geweigerd. Waarna Kevin, nadat we de indruk hadden dat hij eindelijk wat beter stond dan zijn tegenstander, vlak voor het einde van de bedenktijd in de fout ging. Een ongelukkige zet koste een kwaliteit en dat betekende het einde van de partij.

Jeronimo zwoegde ondertussen door in een moeilijk eindspel. Zijn tegenstander won een pion en de medespelers van De Pionman verklaarden al dat dit gewonnen was maar Jeronimo slaagden er in een vrijpion aan de anderen kant van het bord te creëren. We zullen nooit weten wie de pionnenrace had gewonnen. Jeronimo’s vlag viel helaas met nog een minuut of twee voor de tegenstander op de klok.

Al met een was het een lange en spannende avond waarin we pas op het laatste moment het onderspit moesten delven. Dat geeft hoop voor de komende wedstrijden. Wij gaan nog wel punten pakken dit seizoen.

Geef een reactie