Schaakclub Santpoort

Zo vroeg in het seizoen al over belangrijke punten spreken. Is dat logisch? Jazeker. Santpoort 2 is zeker geen favoriet in de 4e klasse KNSB. Wij spelen om ons te handhaven, eindigen het liefst zo hoog mogelijk, maar dat wordt niet makkelijk. Als je dan tegen KC 4 speelt, die de vorige ronde net als wij verloren en dat op papier wat zwakker is dan wij zijn, dan is het duidelijk dat er gewonnen moet worden.

 

Dat bleek echter niet eenvoudig. KC kwam een stuk sterker op dan de eerste ronde en wij misten drie spelers. Jan, Jelle en Stefan waren afwezig. Daar stond echter wel iets tegenover. We beschikken sinds kort over twee uitstekende invallers namelijk André Kunst en Ingmar Visser van Kijk Uit en gelukkig konden we op hen een beroep doen en ook Henk was bereid om ons uit de brand te helpen deze middag. Dus uiteindelijk had ik er veel vertrouwen in.  

 

De titel van dit artikel had trouwens ook kunnen luiden: "André Kunst scoort meteen een punt bij debuut voor schaakclub Santpoort!" Dat is namelijk wat André  deed. Een belangrijk punt wat ons mede twee matchpunten opleverde. 

 

Uiteindelijk wonnen wij met 5 – 3. Een prima overwinning. De punten kwamen als volgt tot stand. Menno won vrij snel op 8. Voor de wedstrijd gaf Menno aan niet fit te zijn en te hopen dat hij de partij tot een goed einde kon brengen. We spraken af dat remise akkoord was bij een gelijke stand maar al snel bleek dat een niet fitte Menno toch een stuk beter was dan zijn tegenstander. 

 

Ook Douwe en Mick wonnen hun partij. Ik heb er helaas weinig van gezien omdat ikzelf in een ingewikkelde partij terecht kwam waarin mijn tegenstander een pion won ten koste van 6 damezetten. Maar goed…..wat ik wel zag was dat Mick tegenstander om kwart over een besloot om een biertje te nemen. Dat gaf mij wel vertrouwen en dat bleek terecht. 

 

We stonden dus redelijk vlot met 3 – 0 voor. Naast mij was ondertussen Ingmar verwikkeld geraakt in een scherpe partij met veel taktische wendingen. Erg ingewikkeld, dat was duidelijk, en voor mijn gevoel kon het alle kanten op. Toen de rookwolken waren opgetrokken en alle penningen, tegenpenningen en andere dreigingen waren opgelost miste Ingmar een stuk voor een pion. Hij verdedigde taai maar kon een nederlaag helaas niet voorkomen. 

 

André maakte er vervolgens 4 – 1 van in een prima partij die er heel weloverwogen uitzag qua opzet en afronding, waarna we nog 1 halfje nodig hadden. 

 

Dat halfje kwam van onze derde invaller Henk. In een prima stelling en met weinig tijd voor zijn tegenstander bood hij remise aan om de zege veilig te stellen. Het aanbod kon eigenlijk niet geweigerd worden en dat werd het dan ook niet. 

 

Ondertussen had ik mijn pion terug gewonnen en een betere stelling bereikt. Alleen had ik veel tijd verbruikt en met weinig tijd verslikte ik mij. Ik verloor een belangrijke centrumpion en het resterende eindspel was niet te houden. 

 

Als laatste was Gijsbert klaar. Hij probeerde heel lang een goede stelling te winnen maar kon helaas niet verder komen. Een solide remise uiteindelijk en dat betekende voor ons een belangrijke overwinnen en de eerste 2 punten van dit seizoen. 

Geef een reactie