Schaakclub Santpoort

Vrijdag 20 maart speelde het tweede team zijn laatste wedstrijd van dit seizoen tegen Krommenie 1.

Hoewel het een duel was tussen de nummers 4 en 5 van de ranglijst, stond er voor beide teams veel op het spel. Het lot van de verliezer van dit duel zou in de handen komen te liggen van HWP en De Pion, die resp. 6e en 7e op de ranglijst staan. Bij een gelijkspel van HWP 4 tegen De Pion 1 zou de verliezer van Santpoort tegen Krommenie op bordpunten degraderen. HWP en De Pion zouden dan beiden niet degraderen. Een gelijkspel zou dus voor zowel Santpoort als voor Krommenie een prettige uitslag zijn. Tegelijkertijd werd in dezelfde zaal de wedstrijd van Santpoort 3 tegen HWP 6 gespeeld. Santpoort 3 heeft na een slechte seizoenstart nog promotiekansen. Dan moest er wel gewonnen worden van concurrent HWP6.

Wedstrijdleider Ton Spits (Ton bedankt, wedstrijdleider bij twee teams tegelijk, dat gebeurt niet vaak) gaf even na 20.00 uur het startsein en iedereen ging er eens goed voor zitten.

Krommenie 1 speelde met 3 invallers op de laatste borden en kwam daardoor enigszins verzwakt aan de start.

Na ongeveer een uur spelen bood Gijsbert op bord 3 remise aan, nadat hij met zwart de opening vrijwel foutloos had behandeld. Zijn tegenstander Erik Breedveld nam het aanbod graag aan omdat Gijsbert na zijn laatste zet dxc4 zelfs beter stond.

Op bord 4 had Henk Swier met wit het initiatief tegen de koningstelling van Werner Fritz. Nadat Henk h7 drie keer aanviel en Werner gedwongen werd om met g6 zijn koningsstelling te verzwakken bood Werner remise aan.

Wim Gravemaker en Jan Grin maakten er op bord 1 een heel ingewikkeld schouwspel van. De dame van Wim leek ingesloten te worden, maar Wim redde zich door met Pxe4 ook de dame van Jan aan te vallen. Na het wederzijds slaan van de dames ontstond een zeer ingewikkelde stelling, waarvan zelfs in de lange analyse achteraf niet duidelijk werd hoe het stond. Dat zij remise overeenkwamen was begrijpelijk.

Kevin Dekkers speelde gelukkig weer mee en nadat hij met wit tegen de Scandinavische verdediging enigszins in de verdrukking kwam te staan, nam hij het remisebod van zijn tegenstander graag aan.

De broers van der Star hadden deze avond vrij gehouden voor deze belangrijke wedstrijd.In stellingen waarin ze naar eigen zeggen iets beter stonden boden ze beide remise aan en konden alsnog gaan stappen.

Rob de Roode speelde op bord 5 tegen Anneke Schol. Na anderhalf uur kwamen ze in een vrijwel gelijke stelling remise overeen. Beide spelers waren tevreden met deze uitslag.

Nathalie speelde met wit op bord 6 en stond naar eigen zeggen heel goed; in het belang van het team nam ze het remiseaanbod van de tegenstander aan omdat het daarmee 4-4 werd en Santpoort 2 volgend jaar weer in de tweede klasse speelt.

Gijsbert de Bock

Geef een reactie