Schaakclub Santpoort

In de vijfde ronde van de promotieklasse speelden we afgelopen zaterdag tegen HWP Zaandijk. Dit team had net als wij in de eerste vier ronden 3 matchpunten gehaald. Duidelijk was dat de winnaar met een goed gevoel de winterstop in zou gaan en de verliezer zich serieus zorgen moest gaan maken over de rest van het seizoen. 

 

Santpoort 2 steeg deze wedstrijd boven zich zelf uit. In alle gevallen kwamen we prima uit de opening en in bijna alle gevallen leverde dat verdiende hele of halve punten op. De enige die alvast voor kerstman speelde was de schrijver van dit verslagje. Na in de opening een pion te hebben gewonnen waar mijn tegenstander totaal geen compensatie voor had meende ik, toen ik kon afwikkelen naar een risicoloos, waarschijnlijk gewonnen eindspel, met gelijke lopers en een pion meer, dat ik mijn tegenstander mat kon zetten. Even uit een paar schaakjes lopen en uit. Alleen het uit de schaakjes lopen had ik verkeerd getaxeerd. Dat leverde een zeer teleurstellende nul op.

 

Gelukkig werd dit op de andere borden vakkundig gerepareerd. Barry speelde een uitstekende partij op 2 tegen Christiaan Molenaar. Een topper met 2100+ ratingpunten. Verschil in elo bleek er echter niet in de partij en nadat een remisebod van Barry werd geweigerd en Barry onverstoorbaar door bleef schaken bleek dat weigeren niet verstandig was geweest. Barry boekte, heel knap, een voor ons zeer belangrijke overwinning.  

 

Stefan won op 1 met wit. In de voor hem kenmerkende stijl. Veel initiatief, goed rekenen, en uiteindelijk een gewonnen eindspel.

 

Ook Douwe won. Hij speelde zorgvuldiger dan zijn tegenstander, nam de tijd om goed te rekenen en snoerde de tegenstander steeds meer in. Het ruimtevoordeelthema van Harmen werd in de praktijk gebracht en dat leidde tot een gewonnen eindspel. 

 

Het laatste winstpunt kwam op naam van Mick. Mick gaat steeds sterker spelen dit jaar. Dat is goed te zien tijdens de interne en ook nu kwam hij steeds beter te staan. Het was een kwestie van tijd voordat de 4-1 op het bord stond. 

 

Vervolgens was het tijd voor 3plus remises. Als eerst zorgde Menno voor het beslissende halfje. Hij stond een pion voor en bood aan mij aan om geforceerd remise te maken. Winst was niet makkelijk te vinden dus ik vond het een prima idee. Een paar keer ruilen en de tegenstander was het er vervolgens mee eens dat het ruilen van de enkele toren die beiden nog over hadden niet meer nodig was.

 

Ook Hans en Rob speelde remise. Hans nam remise aan in gewonnen stand en daar kon zijn tegenstander alleen maar blij mee zijn en Rob liet Chris de Saegher ontsnappen. Rob is heel goed in de witpartij met een isolani tegen de Caro-Kann en dat bewees hij nu ook weer. Helaas mat in twee gemist maar dat maakt de kwaliteit van de prestatie en van zijn partij er niet minder om.

 

Alles bij elkaar een resultaat om trots op te zijn. We verheugen ons als  op de volgende wedstrijd in februari.  

Geef een reactie