Schaakclub Santpoort

Na een wat stroeve start lijken we onze draai in de 1e klasse te hebben gevonden. In een enerverende wedstrijd werd koploper Purmerend, de onbetwiste favoriet voor de titel, verslagen met 4,5 – 3,5, en dat terwijl de de schakers uit Purmerend tot nu toe al hun wedstrijden overtuigend hadden gewonnen en daarbij gemiddeld 6 bordpunten per wedstrijd scoorden.

 

Van te voren wisten we daarom dat het een lastige wedstrijd zou worden. Santpoort had nog twee matchpunten nodig om zich te handhaven maar de verwachting was dat deze niet in deze wedstrijd gehaald zouden worden. Gewoon zoveel mogelijk bordpunten scoren was het devies omdat ook de bordpunten in een poule met een aantal aan elkaar gewaagde teams van groot belang zijn.

 

We begonnen in ieder geval zeer gemotiveerd en geconcentreerd aan de wedstrijd en dat bleek ook uit de stellingen na de opening. Alleen Gijsbert had serieuze problemen. Hij had in de beginfase niet zorgvuldig genoeg gespeeld en kampte met een vervelende dubbelpion. De niet samenwerkende pionnen stonden op c2 en c3 en Gijsbert’s  tegenstander nam rustig de tijd om zijn stukken één voor één op de pionnen te richten. Alles bij elkaar duurde het nog even maar het was een verloren strijd. Dat betekende 1-0 voor Purmerend en het werd tijd om een tussenbalans op te maken.

 

Op bord 1 stond Jan naar het leek wat moeilijker met zwart maar ook vanvond bleek dat Jan prima begreep hoe de stelling gespeeld moest worden. Hij verbruikte niet te veel tijd en we maakten ons geen zorgen. Op 2 had Bas een vrij ingewikkelde stelling op het bord die alle kanten op kon. Op 3 stond Stefan waarschijnlijk gelijk en op bord 4 was Daan bezig de Dame van zijn tegenstander te vangen. Na het geven van een kwaliteit, een tussenzet met de eigen Dame en Lf2 was het zwarte stuk gevangen. Welliswaar ten koste van een Toren en een Loper maar omdat hij ook een pionnetje meesnoeptje was de stelling van Daan toch duidelijk makkelijker te spelen. Bij Rob, op bord 5, was het voor mij niet duidelijk en bij Nathalie was de stelling volkomen in evenwicht na een door haar prima, en vlot gespeelde!, opening. Nathalie’s 2000+ tegenstander besloot daarom met 20 minuten minder op de klok, remise aan te bieden. Aannemen was logisch en daarmee was ons eerste halfje een feit. Bij Brian was ondertussen iets mis gegaan. Hij was een pionnetje kwijt geraakt en hem stond dus een zware avond te wachten.

 

Tot een uur of elf gebeurde er vervolgens weinig, afgezien van het aanbieden van remise door de spelers van Purmerend op bord 2 en 3. Bas vertelde dat hij het idee had slechter te staan, aannemen dus en Stefan stond gelijk. Ook aannemen dus. Jan had gelijk gemaakt en bood zelf remise aan. Ook dat werd aangenomen en dat betekende 3 – 2 en onze tegenstanders leken heel tevreden. Ze haddan ondertussen ingeschat dat ze op de borden 5 tm 8 3,5 punt zouden gaan scoren. Zowel Brian als Rob stonden duidelijk minder maar ………ze waren duidelijk onderschat.  Brian bleef zich stug en actief verdedigen met een pion minder en Rob offerde een stuk, kreeg behoorlijk wat dreiging, gaf nog een stuk, stond waarschijnlijk echt verloren maar bleek ongelovelijk handig in tijdnood. De ene na de andere dreiging vlocht hij in de stelling en toen zijn tegenstander een slechte zet deed was hij meteen alert. Zijn tegenstander leverde zijn dame in en gaf meteen gedesillusioneerd op.

_pgn_[Event "Santpoort 2 – Purmerend 2"]
[Site "Geneve"]
[Date "2011.02.11"]
[Round "5"]
[White "De Veij, T."]
[Black "De Roode, R."]
[Result "0-1"]
[ECO "D00"]
[WhiteElo "1920"]
[BlackElo "1771"]
[Annotator "Haver,Ton"]
[SetUp "1"]
[FEN "r1b2rk1/1p3pp1/p1nb2qp/4p2n/3pP3/P2B3P/1PPQNPPB/R3NRK1 w – – 0 18"]
[PlyCount "32"]
[EventDate "1987.??.??"]
[EventRounds "9"]
[EventCountry "SUI"]
18. Kh1 f5!? {Ik wilde aanval en offer hier een stuk.} 19. exf5 Bxf5 20. Bxf5
Qxf5 21. g4 Qe6 22. gxh5 Qxh3 23. Ng3? {Ogenschijnlijk een goede zet, echter
schijn bedriegt!} e4 24. Rg1 e3? 25. fxe3 dxe3?? {De tweede
slechte zet.} 26. Qxd6 Rad8 27. Qg6?? {Zie hoe wit zijn voordeel volledig
weggeeft.} Ne5! {Met tempowinst naar veld g4 toe.} 28. Qe4 Ng4 29. Qc4?
Kh8 30. Rg2 Rf2 31. Rxf2 exf2 32. Nf3 Ne3 33. Nh4?? Nxc4 0-1
_/pgn_

Ineens was het 3-3 en hing er een sensatie in de lucht want Daan stond duidelijk beter en Brian won zelfs de pion die hij achter stond terug waarna hij meteen remise aanbod.

 

Het remise aanbod mocht echter niet aangenomen worden en Brian moest nog even laten zien dat hij een eindspel met paard en pionnen vlekkeloos kan spelen met een klein beetje tijd. Dat deed hij uitstekend. Door zijn koning en paard goed te laten samenwerken kon hij de pionnen van de tegenstander winnen waarna de vrede echt getekend moest worden. Een heel verdiend half punt voor Brian en voor ons de volgende stap naar de overwinning. Alleen Daan moest nog even winnen. Dat is makkelijk gezegd maar Daan deed het keurig. Zijn tegenstander kreeg geen enkelijke kans meer en Daan maakte dus voor ons het beslissende punt.

 

Alles bij elkaar een heel knappe overwinning die betekent dat Santpoort 2 zich twee wedstrijden voor het eind van de competitie al heeft gehandhaafd in de 1e klasse!

Geef een reactie