Schaakclub Santpoort

Om met het resultaat te beginnen, een krappe maar o zo belangrijke overwinning op De Uil. De Uil stond vlak onder ons met 1 matchpunt uit 3 rondes, wijzelf hadden er 2. Maar ze speelden verrassend gelijk tegen De Amstel, dus zeker niet te onderschatten. Qua rating ontliepen de teams elkaar niet veel en dat is mooi terug te zien in de score. Ik heb helaas niet alle partijen kunnen volgen maar onderstaand een impressie van het wedstrijdverloop. De intocht van Sinterklaas zorgde tussendoor nog voor de nodige afleiding, gelukkig leken beide teams zich er weinig aan te storen.
 
Jan was als eerste klaar, de zetten werden in snel tempo gespeeld en na pakweg een uur spelen was het eerste halfje binnen. Jelle volgde niet veel later met hetzelfde resultaat. Op de andere borden zag het er overwegend redelijk tot goed uit. Ingmar, Menno en Douwe hadden al snel een overwicht en actief spel. André stond gelijkwaardig, Stefan had een stuk tegen 2 pionnen maar een passieve en gedrukte stelling. Alleen Henk stond in een verdachte stelling met een sterke aanval tegen zijn koningspositie.
 
Menno speelde het secuur uit en noteerde het volgende punt, 2-1. Klasse. Ingmar en Douwe volgden niet veel later, 4-1 en in ieder geval een gelijk spel.
Over mijn eigen partij kan ik kort zijn, nadat mijn tegenstander in het middenspel (Hollandse opening) heel passief speelde en de beste voorzettingen miste was het een kwestie van tijd voordat zijn stelling in elkaar zou storten. Even nauwkeurig spelen en het punt kon worden bijgeschreven.
 
Op de resterende borden verliep de strijd wisselend. Henk verloor op een gegeven moment groot materiaal en moest opgeven, 4-2. Gelukkig kon André een knappe remise afdwingen in een eindspel met loper tegen paard en ieder 5 pionnen. De koning en paard van de tegenstander hadden geen kans om de stelling binnen te lopen, André kon dat ook niet bij zijn tegenstander dus was remise de enig mogelijke uitkomst, 4,5 – 2,5.
 
Dan de laatste partij van Stefan. Hij had inmiddels 1 pion teruggewonnen maar moest zeer nauwkeurig spelen om uit een matnet te blijven. Ik vermoed dat de stelling houdbaar en te winnen was, maar dat moet je achter het bord eerst wel even zien te vinden. Even een moment van schaakblindheid en Stefan wordt pardoes mat gezet…… Einduitslag 4,5-3,5. Een mooie teamprestatie en een belangrijke stap voor behoud in de 4e klasse. Mooi gespeeld mannen.

Geef een reactie