Schaakclub Santpoort

Gisteravond speelde Santpoort 2 alweer zijn derde wedstrijd in de competitie tegen onze vrienden van HWP. Als we de kans om te promoveren in stand wilden houden dan moest er gewonnen worden. We begonnen iets later omdat het niet eenvoudig is om vanaf Haarlem via de N208 in Velserbroek te komen maar om kwart over acht kon teamleider en wedstrijdleider Tom Spits toch het startsein geven.
Op de meeste borden stond het na de opening aardig gelijk behalve bij Nathalie die groot voordeel kon halen maar dat net miste. Daarna bleek het toch behoorlijk gelijk te staan.
Met alle borden nog in volle actie kreeg ik op twee een remise aanbod; op zich terecht. Zwart had na de opening gelijk spel gekregen maar ja, om nu als eerste te stoppen zag ik niet zo zitten. Doorspelen dus maar.
Een uurtje later ging het ineens hard. Gijsbert won knap na een mooi paardoffer, Bert zorgde zorgvuldig voor punt 2 en ook Stefan dwong zijn tegenstander tot opgave.  Ineens 3-0 en de tijdcontrole naderde.
Gebrek aan tijd voor een zet of acht veroorzaakte bij mijn tegenstander Marius een paar zwakkere zetten. Wel de tijdcontrole gehaald maar in verloren stand. Dat was dus 4-0 en een monsterscore zat er aan te komen.
Daarna ging het echter mis. Bij Jeronimo werd geclaimd dat de tegenstander de tijd overschreed, het was alleen niet helemaal duidelijk wie nu claimde, een toeschouwer? (foei!) of toch Jeronimo, of allebei. Toen ik erbij geroepen werd was er de nodige emotie en los van wie nu wat gezegd heeft, beide teamleiders stelden voor om in ieder geval te gaan reconstrueren. Tenslotte geldt het aantal zetten dat binnen de tijd gedaan moet zijn. Onze HWP tegenstander wilde zijn plek echter niet verlaten, schakers zijn niet altijd kalm en beheerst, en Jeronimo besloot gewoon door te spelen. Tenslotte stond hij echt erg gewonnen. Helaas voor hem was er toch wat concentratieverlies en een lastige truc, wel gezien en weer vergeten door Jeronimo, zorgde voor een onverdiende nul. Nathalie maakte ondertussen remise dus we wonnen in ieder geval. (4,5 – 1,5)
Als laatste waren Bas en Daan nog bezig. Bas gaf pardoes materiaal weg en dat gold ook voor Daan. Alleen was er bij Bas niets meer aan te doen en kon Daan nog knap een halfje redden door tijdnood bij zijn tegenstander. Alles bij elkaar een verdiende 5 – 3.

Geef een reactie